Troll i Ord

En ukristelig blanding paganisme og heksekunst

                                                 Vårjevndøgn

Dato

20 - 23. mars.

Alternative Navn

Ostara
Påske
Eostre

Beskrivelse

Dette er vårens første dag, og dag og natt er igjen like lange. Lyset overtar mørket, solen vokser seg stadig sterkere og under dens lys har nå jorden begynt å røre på seg. Dette er en festival i fruktbarhetens navn, både for jordens fruktbarhet og for våre fruktbare prosjekter.

Historisk Betydning

Keltisk: Denne festivalen ble holdt til ære for den angelsaksiske vårgudinnen Eostre. Hun ble seremonielt påkalt denne dagen. På denne tiden ville bonden, etter å ha pløyet og sådd jordet, ta med seg sin kone med ut og de ville elske på den nypløyde jorden som for å imitere det de ønsket for jordet, nemlig fruktbarhet. En annen skikk gikk ut på at hele bondefamilien ville gå ut på jordet og hoppe så høyt de kunne opp i luften, så høyt ville da avlingene vokse seg.

Gresk: Gudinnen Eostre går også igjen i den greske kulturen som vår- og fruktbarhetsgudinnen Ostara. Hun ble feiret ved påsketider, og ettersom kristendommen tok over tradisjonene ble navnet værende – derav det engelske navnet Easter og det tyske Ostern. Navnene til gudinnene betyr morgengry og peker mot Østen hvor solen står opp, de har også gitt navn til det kvinnelige hormonet østrogen. Mytene forteller at Ostara forvandlet en fugl til en hare, men at den beholdt sin evne til å legge egg. Fra gammelt av var det vanlig å feire disse festivalene for gudinnene ved vårjevndøgn, mens påsken nå feires søndagen som følger den første fullmånen etter vårjevndøgn.

Myten om Adonis og Våren: Adonis var sønn av kongsdatteren Myrrha, som var forelsket i sin egen far, og lurte ham til å ligge med henne. Da faren fant ut hvem hun var, jaget han henne for å drepe henne. Myrrha ba til gudene om hjelp, og Afrodite gjorde henne om til et Myrratre. Ni måneder senere brast barken på myrratreet, og Adonis var født. På grunn av sin uvanlige skjønnhet fanget han Afrodites interesse, og ble hennes elsker. Dermed pådro han seg Ares’ sjalusi. En dag da Adonis var ute på jakt, gjorde Ares seg om til et villsvin og angrep ham, hvorpå han blødde i hjel. Afrodite klaget sin nød til Persefone, som ble rørt, og ga Adonis tillatelse til å stå opp fra de døde hver vår. Adonis er dømt til et halvt års pine i den underjordiske verdenen, og et halvt år på jorden. Derfor er han blitt symbolet på den ungdommelige mannlige skjønnheten / den unge, virile solguden og våren. Han symboliserer skiftningene av årstidene lik Persefone og Demeter.

Norsk: I Norge har vi tidligere flere forskjellige vårfester; Gregorsmesse 12. mars, da var det lyst nok ute til at man slapp å tenne lys inne, Benediktmesse eller Vårjevndøgn 21. mars, Vårfruemesse 25. mars som ble en vårmerkedag og Sommermålsdag 14. april som markerte inngangen til sommeren og Markusmesse 25. april. I katolsk tid gikk prest og almue med kors og brennende lys rundt kirke og kirkegård. Denne skikken kan spores tilbake til hedensk tid da de gamle nordmennene på lignende vis førte gudebildene sine rundt på åkrene.

De hedenske nordmennene holdt helg da sommerhalvåret tok til. De hadde fest og ofret til gudene, slik at disse skulle gi kongen seier på leidangsferdene. Denne ofringen kalte de sigersblòt. De trodde at på denne tida hadde æsene vunnet over risen Tjasse, som var vinterens onde ånd. I norrøn mytologi er det Frøya som er Ostaras like. Rundt vårjevndøgn begynner hønene igjen å verpe etter en lang og mørk vinter, og kyllinger klekkes på denne tiden. I riktig gamle dager grov folk ned egg i åkeren ved vårjevndøgn, for å få god avling, fordi egget symboliserer fruktbarhet og liv.

Etter hvert smeltet den gamle vårfesten sammen med den kristne påskefeiringen. I den kristne tradisjonen ble egget symbol på Jesu oppstandelse. Tradisjonen med påskeharen som deler ut egg til påske, stammer fra legenden om gudinnen Eostre: Det var en hare, som hadde et høyt ønske om å ære Eostre. Han ga henne noen vakkert dekorterte egg, og hun ble så glad for dem at hun ønsket å dele denne gleden med menneskene. Haren oppfylte hennes ønske, og vandret rundt i verden og delte ut disse dekorerte symbolene på liv. 

En gresk myte sier noe om hvordan påskeharen kan legge egg. Det var en liten fugl som fikk eggene sine ødelagt av jegeren Orion, den gråt sårt, og da Ostara kom forbi syntes hun synd på fuglen og gjorde den om til et dyr som ville være raskt og lurt nok til å lure Orion; en hare. Haren ble venner med en stor og en liten bjørn, og av Gaia fikk den en skorpion til å ta livet av Orion. Den stakk den sovende jegeren til døde. Artemis sørget over Orions død og gjorde ham, haren, bjørnene og skorpionen til stjernebilder. Alle dyrene i skogen jublet over sin nye frihet etter jegerens død, men om våren ble haren igjen trist fordi den ikke lenger kunne legge egg. Nok en gang kom Ostara forbi, og denne gangen ga hun haren en gave. Hvert vår skulle haren kunne legge ett rødt, ett blått og ett grønt egg.

En annen grunn til at haren står i fokus i påsken er fordi haren og kaninen er godt kjent som dyr med enorm parringslyst. I Tyskland og Sveits dukket påskeharen opp som påskesymbol på 1700-tallet. I Nederland er det ikke så vanlig med sjokolade-egg. Der finner barna fargede, hardkokte egg, som påskeharen har gjemt utendørs. Tyskerne bragte med seg påskeharen til USA. Dette ble stort sett ignorert av andre til en stund etter borgerkrigen.

I dag er påskeharen, som kommer med sjokolade- eller marsipanegg markedsført av sjokoladefabrikantene. På begynnelsen av 1900-tallet var det nesten like vanlig at folk sendte hverandre påskekort, som julekort. Motivene var for det meste høner, kyllinger, egg, påskehare, barn og vårblomster, men denne tradisjonen har nesten dødd ut.

Hva skjer i naturen akkurat nå?

♦ Dagen og natten er nå like lange og er balanserte, men lyset vil snart dominere.
♦ Snøen er snart på vei bort i lavlandet, temperaturene stiger, fuglene synger og man kan finne pusekatter på trærne.
♦ Våren er i full gang nå, og det er på tide å plante de første frøene til sommerens planter.

Hva er det vi feirer ved Vårjevndøgn?

♦ Jordens oppvåkning.
♦ Jordens / vårens gjenfødelse.
♦ Oppvåkning av alt liv på Jorden.
♦ Fruktbarhet, vekst og fødsel i Jorden.
♦ Solens stadig voksende energi.
♦ Balanse mellom de mannlige og kvinnelige aspektene / natt og dag, maskulint og feminint er ett.
♦ Dette er tiden for å fokusere på karriære, forhold, kjærlighet, nye ideer, hell og lykke, harmoni, god helse, selvtillit og det å frigjøre seg fra ting i fortiden som kan holde en tilbake.

Aktiviteter og Folklore

♦ Vårrengjøring for å rydde plass til alt det nye som kommer med våren og sommeren.

♦ Tenn bål enten ute eller i peisen ved soloppgang på morgenen for å symbolisere solens oppvåkning.

♦ Påskeegg er en gammel paganistisk tradisjon. Egget symboliserer fruktbarhet, og ble malt røde eller skarlagensrøde for å symbolisere solens stråler, i håp om at solen ville varme egget, og liv ville springe ut fra det. Mal tomme eggeskall, hardkokte egg eller pappegg med farger og symboler og dekorer huset med dem. Legg dem i skåler, kurver eller heng dem opp, gjerne på bjørkekvister.

♦ Spis egg, gjerne egg som du har ladet med en spesielle energier.

♦ Kast malte egg inn i ilden eller begrav dem i jorden som offergaver til jorden for å sikre den fruktbarhet.

♦ Ha knust eggeskall i blomsterjorden.

♦ Bak rundstykker med kryss, tvinnet brød eller lag andre korsede ting for å ære unionen mellom jorden og solen (Guden og Gudinnen). Krysset som skjæres på toppen og fletten symboliserer unionen.

♦ Kle deg i grønt.

♦ Gå turer i skogen og legg merke til vårtegnene.

♦ Legg ut frø til fuglene.

♦ Spå i vårblomster.

♦ Velsigne og plante frø til planter som skal høstes til høsten (dem du velsignet ved Lysmesse), enten i potter i vinduet eller i hagen.

♦ Arbeid med urter (magisk, artistisk, medisinsk, til mat eller kosmetikk). Planlegg urtehage.

♦ Arranger et pentakkel eller solhjul av frø på alteret eller ute på bakken.

♦ Lag amuletter for beskyttelse, helbred og kjærlighet.

♦ Lag påskeegg til din partner / familie. Kjøp eller lag dem selv, pynt dem gjerne med symboler, fyll dem med godteri og gi dem bort på aftenen ved Vårjevndøgn.

♦ Tenn ild inne i den magiske sirkelen (gjerne i gryten) under ritualet, igjen for å symbolisere solen.

♦ På Vårjevndøgnsaften kan du ta de hardkokte, dekorerte eggene og kaste dem inn i flammene på ritualbålet ditt, eller grave dem ned i jorden, som en offergave til jorden og dens fruktbarhet.

♦ Plasser et grønt lys i en skål med fuktig jord og la det brenne ned. Begrav så restene (ikke skålen) i jorden.

♦ Utfør et oppvåkningsrituale sentrert rundt lyd. Bruk bjeller, instrumenter, kasseroller, rangler eller trommer, og gå rundt i sirkelen mens du lager mest mulig lyd for å "vekke til liv" våren og ditt eget liv, som har ligget litt i dvale hele vinteren. Kombiner dette med mantra og besvergelser om hvilke ønsker du har for våren og sommeren.

♦ Frys ned en håndfull snø fra det siste snøfallet før Vårjevndøgn, og ta snøen ut under ritualet ditt på Vårjevndøgnsdagen. Stikk et objekt som betyr vår for deg (en figur, et egg, en vårblomst osv.) inn i snøklumpen så du ikke lenger kan se det, og ha klumpen i en skål. Sentrer ritualet ditt rundt snøens smelting, og se hvordan våren / jorden langsomt stiger frem fra den smeltende snøen / vinteren.

Dekorasjoner og Symbolske ting

♦ Dekorasjoner og farger bør være lyse, gjerne pastellfarger, pynt med masse vårblomster.
♦ Grønne og gule duker, servietter og klær og lignende.
♦ Grønne, gule eller gullfargede stearinlys.
♦ Pynt huset med selvmalte påskeegg, legg dem i kurver og skåler, eller heng dem opp, gjerne på bjørkeris med kreppapirstrimler (som til fastelavn). Egg er symboler på fruktbarhet, livskraft og nytt liv.
♦ Bjeller.
♦ Kurver med blomster.
♦ Harer og kyllinger, høner, haner symboliserer alle fruktbarhet. Pynt med bilder eller figurer av disse dyrene, eller lag figurene selv.
♦ Vårblomster (påskeliljer, pinseliljer, krokuser osv.).
♦ Sett frem skåler med grønne og gule godterier og marsipan.

Magisk arbeid og Ritualer

♦ Velsigne frø.
♦ Planlegg nye prosjekter, plante nye ideer.
♦ Nye begynnelser.
♦ Karriere.
♦ Forhold og kjærlighet.
♦ Hell.
♦ Harmoni og balanse.
♦ God helse og helbred.
♦ Selvsikkerhet.
♦ Fremgang.
♦ Fruktbarhet, vekst og overflod.
♦ Kommunikasjon.

Element

Luft.

Kjønn

Maskulin.

Farger og Stearinlys

♦ Gull = solen.
♦ Grønn (lysegrønn) = grønt står for fruktbarhet, jorden, naturen og vekst, mens lysegrønt er den spede vårens begynnelse.
♦ Gul = solen.
♦ Pastellrosa. Pastellblå.
♦ Stearinlysene på alteret kan være lysegrønne og gule. Mørkegrønt står for fruktbarhet, jorden, naturen og vekst, mens lysegrønt er den spede vårens begynnelse.
♦ Gul = solen. Pastellrosa. Pastellblå.
Stearinlysene på alteret kan være lysegrønne og gule.

Planter

♦ Løvetann = fargen minner om solen, og i tillegg er den kanskje den mest overflødige planten.
♦ Påskelilje = påskens egen plante, vårplante.
♦ Pinselilje = veldig lik påskeliljen, vårplante.
♦ Krokus = vårplante.
♦ Iris = regnbuegudinnens blomst.
♦ Fiol = kommer tidlig om våren.
♦ Alle vårblomster.

Urter

♦ Eikenøtt = fruktbarhetssjarm.
♦ Rose = fruktbarhetsgudinnen Afrodite / Venus’ blomst.
♦ Fiol = fra en myte om Apollon, Venus-blomst.
♦ Krokus = vårblomst, venus-blomst, symboliserer lys.
♦ Påske- og pinselilje.

Røkelse og Oljer

♦ Fiol
♦ Jasmin
♦ Rose
♦ Jordbær
♦ Lotus
♦ Lavendel

Steiner og Krystaller

♦ Steiner for fruktbarhet og vekst.
♦ Ametyst.
♦ Akvamarin.
♦ Jade.
♦ Malakitt.
♦ Perle.
♦ Blodstein.
♦ Rød jaspis.
♦ Rosekvarts.
♦ Agat.

Symbolske dyr og Mytiske vesener

♦ Hare / kanin = fruktbarhet.
♦ Høne / Hane / kylling = fruktbarhet, hønen legger egg, kyllingen kommer fra egget.
♦ Enhjørning
♦ Havfolket
♦ Pegasus

Gudinner

Kore (gresk)
Kloris (gresk) / Flora (romersk)
Gaia (gresk)
Eostre (saksisk / teutonisk)
Ostara (germansk)
Anna Perenna (romersk)
Afrodite (gresk)
Athene (gresk)
Kybele (gresk-romersk)
Gaia (gresk)
Libera (romersk)
Minerva (romersk)
Musene (greske)
Persefone (gresk)
Venus (romersk) / Frøya (norrøn)
Jomfrugudinner
Moder- og fruktbarhetsgudinner
Kjærlighetsgudinner

Guder

Grønnemannen
Adonis (gresk)
Attis (gresk-romersk)
Cernunnos (keltisk)
Liber (romersk)
Mars (romersk)
Odin (norrøn)
Pan (gresk) / Frøy (norrøn)
Unge guder.
Fruktbarhetsguder
Guder for sang, dans og fest
Kjærlighetsguder

Mat

♦ Hare = vårdyr, symboliserer fruktbarhet, derav påskeharen.
♦ Fisk = fruktbarhet, overflod, Fiskenes tegn kommer under Vårjevndøgn.
♦ Fjærkre = her i Norge er påskekyllinger mer kjent enn påskeharen. Hønen er et fruktbarhetssymbol.
♦ Frø (eks: valmuefrø på rundstk.) = nye begynnelser, nytt liv.
♦ Grønne bladgrønnsaker = alle planter er beviser på jordens fruktbarhet, især grønne, fordi grønt er fruktbarhetens farge.
♦ Hardkokte egg / eggerøre / Quiche = fruktbarhet, liv.
♦ Rundstykker og brød / Påskeboller i fletter eller med kryss.
♦ Gul og oransje frukt (appelsin, sitron, grapefrukt, banan osv.).
♦ Muffins (eks: ringblomstmuffins med rosa glasur).
♦ Lyse og lette kaker (ostekake, sitronkake).
♦ Honning og honningkaker.
♦ Kjeks.
♦ Oster.
♦ Skinke og spekemat.
♦ Vingummi
♦ Marsipan.
♦ Sjokolade.
♦ Appelsinbrus og –juice.
♦ Sitrusfruktdrikker.