Troll i Ord

En ukristelig blanding paganisme og heksekunst

                                          Naturlig Eggdekor

De fleste har nok malt påskeegg på skolen eller hjemme, med syntetisk maling som ikke akkurat skriker natur og miljøvennlighet, men det finnes planter som du kan farge eggene naturlig med. Det tar selvsagt mye lenger tid, men det er også litt av sjarmen, og hjelper med å få deg i riktig stemning til denne sabbaten.
Fremgangsmåte: Begynn med å koke eggene, de må være hardkokte. Om du ønsker å beholde eggene lenger kan du koke dem i 3 timer, da vil innholdet tørke. Etterpå avkjøler du dem og lar dem tørke. I mellomtiden kan du finne ingrediensene til fargene, her følger en liste over fargekilder:

Blått = blåbær, blå druer, druejuice, rødkål, hyllebær, bjørnebær.
Brun = kaffe, te, valnøttskall, einerbær.
Fiolett = rødbeter, rødplommeskall.
Grønn = spinat, gress, nesler, grobladrot, grønn konditorfarge.
Gul = sitronskall, appelsinskall, ringblomst, pileblader, selleriblader, løvetannblomster, ryllik.
Oransje = gulrot, safran, gurkemeie, paprika, løkskall.
Rosa = beter, moreller, rødkål.
Rød = løvetannrot, beter, nyper, rød konditorfarge.

Å lage fargen: Ta 3 kopper vann, tilsett 2 ss. klar eddik. Bruker du krydder som fargemateriale trenger du ikke mer enn 1-2 ss., men grønnsaker, frukt og bær kan du måtte bruke flere kopper av dette, eksperimenter med mengden og skriv ned resultatet til referanse neste år. Kok opp alt og la det småsurre i 15-20 minutter (gjerne lenger om du ønsker, det trekker mer farge ut av ingrediensene), avkjøl og sil væsken. Legg så eggene i fargen og la dem ligge i alt fra 15 minutter til over natten, jo lenger de ligger desto sterkere blir fargen. Bær kan gnis rett på eggene, og konditorfargen pensles direkte på.

Ekstra dekorasjoner: Du kan også pynte eggene ekstra ved å bruke små blader i forskjellige fasonger. Disse legger du flatt på eggene der du ønsker mønsteret. Deretter legger du egget i en bit av en strømpebukse , tranebærsaft, bringebær, jordbær, kirsebær, tyttebær, (så tynn som mulig), knytt den stramt for å forhindre at fargevannet trenger inn under bladet. Legg egget i fargevannet som beskrevet over, og om alt går bra vil området der bladet har ligget fremdeles være hvitt, omringet av farge. Dersom du ønsker kan du også tegne eller male symboler på de fargede eggene, enten med blekk, maling, kull, tusj eller en selvlaget fargeblanding. Velg symboler for fruktbarhet, liv, vår, solen og vårguddommer.

                                    Hjemmelaget Påskeegg

Lag ditt eget påskeegg ved hjelp av pappmasje. Du trenger avisstrimler eller andre papirstrimler, tapetlim / annen type lim som måtte funke og noe å forme egget etter, f.eks en ballong med eggeform. Alternativt kan du lage eggeformen av metallstreng.

Blås opp ballongen eller lag eggeformen i den størrelsen du ønsker egget ditt. Dypp avisstrimlene i limen og legg dem lag på lag til du får et 3-4 mm tykt lag. La egget tørke, stikk en tynn nål eller syl inn langs åpningskanten midt på egget for å sprekke ballongen, og klipp eller skjær egget i to (strek gjerne opp linjen først, slik at egget ikke ser ut som om det har blitt laget i nærheten av giftig avfall, been there, done that). Nå kan du male egget, fylle det og binde det sammen med et bånd.

                                                Påskeris

 

Påskeris er basert på det samme prinsippet som fastelavnsris, men pynten kan variere litt. Du trenger kvister, hyssing, lett bøyelig metalltråd / wire så tynn og usynlig som mulig (du kan også bruke sytråd, men det er mer knotete), fjær i diverse farger, dekorerte egg og annet kvinnefjas du ønsker å byrde de stakkars kvistene med.

Start med å plukke noen våryre kvister, gjerne fra trær med pusekatter (knopper). Bind dem sammen i enden og sett dem i en stødig vase som tåler vekten. Bruk så metalltråden eller sytråden til å binde fjær i gult, oransje, grønt, hvitt eller diverse pastellfarger til kvistene. Til slutt, når du føler at du har fjærrester i nese, ører og hår og aner at du kommer til å finne disse restene under sofaen når du støvsuger, helt frem til jul), henger du på små påskeegg. Disse kan kjøpes i hobbyforretninger, Nille og sikkert mange andre nipsbutikker før påske, eller du kan lage dem selv ved å blåse egg tomme for innholdet og male dem selv. Tanken er at eggene skal være så lett som mulig.

                                            Eggeamulett

Beskyttelse : stikk hull i begge ender på et egg, blås ut innholdet og skyll det tomme skallet. Fyll så egget med beskyttende urter og teip eller plugg igjen hullene. Du kan gjerne dekorere egget med runer eller beskyttende symboler, eller bare la det være helt naturlig. Slik vil hjemmet og eiendommen din være beskyttet.