Troll i Ord

En ukristelig blanding paganisme og heksekunst

                                  Runer og Runespådom

                                   Hvor stammer runene fra?

Runer er et urgammelt skriftsystem. Det aller eldste runealfabetet kalles den Eldre Futhark og stammer fra Germanerne av Nord-Europa, men noen teorier sier at runene kan ha sine røtter i latinen, altså tidlige romerske og greske symboler. Skrifttegnene ble brukt i Nord-Europa, Skandinavia, Island og Storbritannia fra ca. år 100 f.Kr. til 1600 e.Kr., i Norge brukte vi dem frem til landets kristning, men også litt utover det. De syv første bokstavene i alfabetet staver ”futhark”. Bokstavene består av rette linjer, noe som gjorde dem lette å risse inn i tre eller metall, og hver av dem representerer en bokstav, en ide og en lyd, og de har hvert sitt navn. Yngre versjoner av runealfabetet er datert til 1 200 år siden, der de 24 Eldre futhark-runene ble til 33 da de nådde Nord-England. Dette alfabetet kalles i dag den Angelsaktiske futhark. I skandinavia skrumpet vikingrunene inn til 16 tegn. Selve ordet ”rune” betyr ”mysterium, hemmelig, skjult”, men er beslektet med det tyske ”raunen” som betyr ”å hviske”, og det irske ”rún” som betyr ”en hemmelighet”.

Ifølge norrøne gudesagn, i dette tilfelle Håvamål, skal det ha vært Odin som oppdaget runene da han ofret øyet og hang opp ned i treet Yggdrasil i ni dager og netter for å bli vis. Han underviste Heimdall i runene, som igjen lærte menneskene å bruke dem da han reiste rundt på jorden under navnet Ríg. Derfra ble runetradisjonen ført videre fra far til sønn.

                                     Hva brukes runene til?

Etter som runene representerer hver sin lyd ble de brukt til å skrive meldinger og inskriptere objekter. Runeinskripsjoner kan også leses begge veier. De runefunnene som ikke synes å ha noe med vanlig lingvistikk å gjøre menes å ha vært brukt til magiske handlinger, men det finnes ytterst få beskrivelser på hvordan runene ble brukt til dette, og det har blitt litt opp til dagens runebrukere å kombinere egne erfaringer med de få kildene som eksisterer. Kildene er fra forskjellige sagaer, for eksempel ”Egils saga”, der det beskrives hvordan Egil risser runer inn i hvalbein for å helbrede en syk kvinne. Runer brukes fremdeles til å helbrede med, og man har erfart at de egner seg til å trekke spesielle energier som kan rettes mot et magisk formål. Derimot finnes det ingen eldre kilder enn fra 1970 som skulle tilsi at runene kan brukes til spådom, som de i stor grad brukes til i dag.

En romer ved navn Tacitus skrev for 1 900 år siden om en spådomsteknikk brukt av germanske stammer som beskriver hvordan de brukte en grein fra et nøttbærende tre og delte den i lange fliser, risset tegn på dem, kastet dem tilfeldig ned på et hvitt klede og lot den som fremsa et spørsmål plukke opp tre av flisene, en om gangen, som den som spådde tolket. Dette kan lyde som bruk av runer, men helt sikkert vet man ikke. Grunnen til at runer i dag er så utbredt innen spådom selv med så få beviser er at man i grunnen kan bruke hva som helst til å spå med. Det finnes så mange metoder og varianter at hvilke objekter som brukes er helt opp til den som bruker dem. Hver rune har minst en betydning, og de fleste har flere betydninger bundet sammen av en ”rød tråd”. Tegnene er symboler på lik linje med drømmesymboler og symbolbruk i diktskriving. De står for ting, objekter, handlinger og verdier (som oftest germanernes stammeverdier fra europas mørketid), og tegnene kan brukes i meditasjon og helbredelse, til magi og spådom nettopp på grunn av dette. Runene er også delt opp i tre ætter, eller familier.

                                 Hvordan lage runebrikker?

For å bruke runene er det greit å skaffe seg et sett. Dette kan kjøpes til forskjellige priser eller lages selv. Som oftest vil du finne dem i stein eller tre, men lager du dem selv kan du bruke de fleste naturlige materialer så lenge de holder seg godt og går an å risse i eller male på (trolldeig, metall eller vanlige gråsteiner). Du kan for eksempel lage dem av asketre eller barlind etter som dette er magiske trær som har røtter i norrøne myter, og trær står både i forbindelse med jorden og himmelen. Bruker du gamle futhark vil settet bestå av 24 runebiter. Det eneste du trenger å gjøre er å male, risse eller svi runene på hver av trebitene. Når de er ferdige kan du oppbevare dem i en stoff- eller lærpose. For en mer detaljert beskrivelse av hvordan du kan lage, lade og innvie egne runer, se her:

http://www.sunnyway.com/runes/runeset.html

                                          Å spå med runene

Som nevnt finnes det ingen kilder til hvordan dette foregikk opprinnelig, så det overlater mye til intuisjonen din. I dag vil du finne mange forskjellige måter å spå med runene på nettet, så det er bare å prøve seg frem. Det kan være greit å begynne med å bare spre runene tilfeldig utover et klede med overflaten ned, føre den mottakende hånden din (venstre om du er høyrehendt) over dem og føle deg frem til den runen som føles riktig. Har du ett spørsmål du stiller kan du plukke én rune og tolke den som svar, eller se til hvordan man spår i tarotkort og legge de runene du plukker i et mønster hvor alle runene samsvarer på en eller annen måte. En slik metode går ut på å plukke tre runer og kalles ofte Nornenes mønster eller ”å kaste Nornene”. Den første står for fortiden, det som har skjedd frem til det tidspunktet som kan ha noe med spørsmålet ditt å gjøre. Den andre forteller om hvordan nåtiden er, hva som hindrer eller hjelper deg i øyeblikket, og den tredje om hvordan fremtiden blir, hva som skjer, ting som må gjøres osv. For flere runekastingsmetoder, se her:

http://www.sunnyway.com/runes/runecasting.html

Jeg har en egen metode som jeg synes er grei. Først tapet jeg sammen fire A4-ark og tegnet en stor sirkel på den og klippet ut (det kan være greit å lime en papp-plate på baksiden så den blir mer solid). Deretter delte jeg sirkelen opp i syv like store eiker (som kakestykker). På hver av eikene skrev jeg en ukedag og farget med en korresponderende farge og selvsagt dagens rune. Slik representerer sirkelen hele uken, slik at jeg når jeg spår kan gjøre det for en uke fremover. Da tar jeg runesteinene i hånden og slipper dem tilfeldig over sirkelen. Hvordan runene faller, om de ligger på kanten mellom to dager, om de havner utenfor sirkelen (da tar jeg dem ikke med) eller om de havner nær den brede enden (som er dagtid) eller den smale enden (som er kvelds- og nattetid) sier noe om tidspunkter. På denne måten blir det veldig detaljert, ofte altfor detaljert, så det blir vanskelig å se de store trekkene. I stedet kan du lage en halvårssirkel (jo større eikene blir desto bedre) med seks eiker, en månedssirkel delt i fire eiker for hver av ukene osv. Jeg holder meg til to, i tillegg til den aller enkleste metoden, å plukke en rune når jeg trenger det.

                                          Å tolke spådomsruner

Å tolke runene kan være ulidelig vanskelig i begynnelsen, som det er med å huske tarotkortenes symbolikk, etter som de er mange og komplekse. Les så mange bøker du kan finne og kjenn etter hva du synes er riktig i den situasjonen du befinner deg i, ikke bare finn en kort oversikt og gå utifra den, da kan du gå glipp av den reelle kraften og betydningen av runen.

                    Første Ætt / Frøys Ætt (står for fruktbarhet)

* Det germanske navnet står først, deretter det skandinaviske:

                                         FEHU / FEOH / FE

Galder: fehu fehu fehu ; fffffffffff ; fu fa fi fe fo ; of ef if af uf ; fa
Betydning: ”kveg”, flyttbar rikdom.
Stikkord: eiendom, penger, belønning, generøsitet, nye begynnelser.
Symbolikk: kveg betydde på germanernes tid velstand / rikdom, men dette er rikdom som hele tiden må fornyes dersom den ikke skal svinne hen, som ry, ettermæle, berømmelse. Runen står altså for bevegelig rikdom og eiendeler, drivkraften og det harde arbeid som leder til rikdom, følelsesmessig, åndelig og materiell. Dette er fruktbarhetsguden Frøys rune, han som bringer rikdom.
Spådom: mottak av penger, fremtidig velstand, økning av eiendom, lønn for hardt arbeid, finansiell styrke, suksess, glede og sosial suksess, forandring, bytte av bopæl.
Opp ned: motsatt, tap av penger, fattigdom, grådighet, gjeld, tap av respekt, reduksjon, slaveri.
Magisk bruk: for penger, forretninger, avansement, ansettelse, oppnåelse av satte mål.
Kjønn: feminin.
Element: ild og jord.
Farger: lyst rød, buskapsfarger.
Mytologisk knyttet: Frøy, Frøya, brisingamen, dvergene.
Tall: 1.
Astrologisk knyttet: Venus / Mars, Jupiter, Merkur.
Stjernetegn: Væren / Tyren / Løven.
Planter: hyll, brennesle.
Steiner: moseagat, topaz, safir.
Tarot: Tårnet / Keiserinnen.

                                               URUZ / UR

Galder: uruz uruz uruz ; uuuuuuuuu ; uuuuuurrrrr ; ur urus uras.
Betydning: ”urokse”, norrønt ”hest, elg” (men også ”vann” i form av ”hagl” og ”innsjø”).
Stikkord: styrke, virilitet, kraft, fare, potensiale, villskap, helse, helbred.
Symbolikk: uroksen var en farlig okse som ungdommen fikk teste motet sitt og jaktkunnskapene sine på. Hornene var høyt verdsatt, noe som gjorde at dyret til slutt ble utryddet. Denne runen representerer rå fysisk styrke, utholdenhet, mot, følelsesmessig og åndelig styrke, mannlig seksualkraft, virilitet og god helse, eller en viktig forandring i livet.
Magisk bruk: for å gi mot, styrke viljen, øke potens og lyst, øke energi, jakt.
Spådom: forandring som vil kreve styrke  og vilje for å komme over, maskulinitet, å overkomme hindere, gjenoppbygge styrke og overvinne svakhet, brukes i bindinger, stabiliserer en kaotisk situasjon, gir mot og selvtillit.
Opp ned: tapte muligheter, en personlig svakhet man må oppdage i seg selv og forsvare seg mot, forsøk fra andre på å overstyre en, vold, grusomheter, feilrettet seksuell lidenskap, hodeløse handlinger, sykdom og ulykke.
Mytologisk knyttet: Audhumbla, Vanene, Erda.
Kjønn: maskulin.
Element: jord.
Farger: mørkt grønn og gul.
Tall:
Astrologisk knyttet: Mars, Solen.
Stjernetegn: Tyren / Steinbukken / Løven.
Planter: bjørk, eik, torvmose.
Steiner: karbunkel, steiner som er ovale på oversiden og flate på bunn, jaspis, karneol.
Tarot: Yppersteprestinnen / Styrke.

                                    THURISAZ / THORN

Galder: thurisaz, thurisaz, thurisaz ; th th th th th th th th th ; thur thar thir ther thor ; thu tha thi the tho ;
ta te ti to tu ; da de di do du ; thor thorr thorn thurs thuris thyth ; Tat.
Betydning: ”frostkjempe” ”torn”.
Stikkord: frost, makt, uhell, kaos, plutselig fare, angrep, våpen, fiendtlighet, krig, smerte, harme, uenighet, konflikt, voldelige konfrontasjoner, skader, sinne, ukontrollerte følelser.
Symbolikk: kjempe er et annet ord for en jotun eller frostkjemper i norrøn mytologi, men blir også assosiert med guden Tor og hans hammer Mjølner som ble brukt til å drepe jotner, og er også et fallossymbol. Runen representerer også kraftig, gjennomtrengende makt eller kraft gjennom frost og kulde som var en reell fare i gamle tider, angrep eller forsvar, for den står for både viljestyrke og beskyttelse, overdreven sinne og lyst og kreftene i menneskets underbevissthet. Dette kan sees som at rimtussene angriper Åsgård, mens Tor forsvarer Åsgård med hammeren sin, samtidig som han utøver vold selv. Denne runen er som oftest et varsel om at hellet ditt er synkende. I Norge og Island ble det sagt av denne runen ikke måtte brukes av kvinner, da den kunne gjøre dem syke.
Magisk bruk: som hjelp i læringsprosesser, til hjelp i meditasjon og selvdisiplin, forsvar og hevn.
Spådom: skadelige besettelser, spesielt seksuelle, reaksjoner, maktbruk, destruktive krefter, konflikter, instinktive handlinger, mannlig seksualitet og en skiftende personlighet, vilje eller motivasjon til forandring og en advarsel om vanskelige tider som kommer, det som virker som negative hendelser kan ofte føre til et positivt resultat eller lærepenge.
Opp ned: å være forsvarsløs, ubesluttsomhet, tvang, forræderi, ondskap, hat, løgner, en person med onde intensjoner.
Mytologisk knyttet: Tor, Mjølner, frostkjemper / rimtusser.
Kjønn: maskulin.
Element: ild.
Farger: rød.
Tall:
Astrologisk knyttet: Mars / Jupiter.
Stjernetegn: Løven / Væren / Skorpionen / Tvillingene / Vekten.
Planter: eik, slåpetorn, furu, purre, takløk.
Steiner: safir.
Tarot: Keiseren og / eller Vognen.

                                         ANSUZ / ANSUR

Galder: ansuz ansuz ansuz ; aaaaaaaaa ; aaaaaassssss ; as ask ast ans ansus asa ; ooooooooo ; os ; og lignende.
Betydning: ”gud” eller ”Æsene”.
Stikkord: guddommelighet, Odin, visdom og kunnskap, kommunikasjon, innsikt, sannhet.
Symbolikk: assosieres med Odin og hans leten etter kunnskap og veltalenhet, kommunikasjon via ytre språk og indre sensitivitet, kreativitet, inspirasjon, forutsigelser og åpenbaringer, visdom, kunnskap, fornuft, gode råd og vinden, etter som Odin også er en stormgud.
Magisk bruk: for å ta kloke avgjørelser, oppnå lederskap, hjelp til spådom og magi generelt og å få innsikt og opplysning, roer frykt, bringer lys til mørket og hjelp til den som har gått seg bort spirituelt.
Spådom: visdom, kommunikasjon, inspirasjon, veltalenhet, forfatterskap, intelligens, et signal eller en beskjed, sammen med andre runer kan ansuz melde om en velsignelse i form av sannhet, god helse, hell eller forhold. I form av en person, en leder, en rådgiver, en eldre og vis person, farsfigur.
Opp ned: her kommer Loke inn i bildet, misforståelser, manipulasjon, rykter, løgner, se opp for svindlere, upålitelige selgere, dårlige råd, lureri, sladder og sjarlataner, det er vanskelig å skille fakta fra myte.
Mytologisk knyttet: Ull, Loke (når den reverseres), Odin, Eostre, Frøya, Æsene.
Kjønn: maskulin.
Element: luft.
Farger: mørkeblå.
Tall: 4.
Astrologisk knyttet: Merkur / Månen / Venus.
Stjernetegn: Krepsen / Skorionen / Tyren.
Planter: ask, rød fluesopp.
Steiner: topaz.
Tarot: Døden, Hierofanten.

                                             KENAZ / KEN

Galder: kenaz kenaz kenaz ; ka ke ki ko ku ; kien kun kaun kona kuna ; ku ka ki ke ko ; kun kan kin ken kon ; ok ek ik ak uk ; kaunnnnnnnnn.
Betydning: ”fakkel”.
Stikkord: ild, lys.
Symbolikk: dette kan være ild, fakkel og annen opplysingskilder som igjen representerer opplysning i begge betydninger, altså kunnskap, både vis og skadelig kunnskap. Runen sprer lys på veien, fordriver uvitenhetens mørke skygger, og hjelper oss til å se ting som de er. Vi har Ken i verbet "å kjenne". Ken antyder at det "å se" må føre til en eller annen handling, og lys i mørket viser klart til en åndelig åpenbaring. Ken representerer også den naturlige varmen og trivselen ved et ildsted, og underforstått, en robust, god helse. Lys fulgt av handling innebærer kreativitet og nye ideer.
Magisk bruk: for kreativ inspirasjon, hjelp under studier og andre læresituasjoner, fruktbarhet, å drive bort frykt.
Spådom: kreativitet, skapelse av et kreativt prosjekt, god helse eller god bedring, representerer en aktiv eller dominant person i et forhold i kjærlighetsspørsmål.
Opp ned: ting som holder hemmelig / skjules, kommende tap av kjærlighet, arbeid, vennskap (tapet er midlertidig om de andre runene er positive).
Mytologisk knyttet: Mimir, Frøya, dvergene, Heimdall, Loke, Muspelheim.
Kjønn:
Element: ild.
Farger: lyserød (rosa).
Tall: 3.
Astrologisk knyttet: Venus / Merkur.
Stjernetegn: Jomfruen / Fiskene.
Planter: piletre, furu, gran, villrose.
Steiner: blodstein, agat.
Tarot: Vognen / De Elskende.

                                         GEBO / GYFU / GIFU

Galder: gebo gebo gebo ; gu ga gi ge go ; ga ge gi go gu ; ag eg ig og ug ; og eg ig ag ug ; gub gab gib geb gob ; gaaaaaaaaaf ; gibor ; gibur gebur ; gefa gifu gefu ; gea geo gebo ; gegur geuua ; Gibur Arahari.
Betydning: ”å gi” eller ”gave”.
Stikkord: gave, partnerskap, sex, balanse, gjentjeneste, offer, kompensasjon, evner, talent, velsignelse.
Symbolikk: ubudne gaver var en kilde til mistenksomhet og bekymring i norrøne dager da en gave også krevde en gjengave. Å gi og motta er en byttehandel som er en viktig del av ethvert forhold (som ekteskap, kjærlighetsforhold og forretningsforbindelser).
Magisk bruk: for å finne eller styrke et kjærlighetsforhold, fruktbarhet, bringe hell, bruk som amulett for hell under eksamener eller jobbintervju og alle steder der du må vise dine talenter.
Spådom: en meget positiv rune, varsler hell, gaver, hell i kunst, musikk eller dramaprosjekter, gode tider for forretninger og kjærlighet.
På siden: grådighet, ensomhet, gjeld.
Mytologisk knyttet: Sigurd og Brynhild, forholdet mellom Æser og Vaner, Odin, Gefn, Frøya.
Kjønn: begge.
Element: luft.
Farger: mørkeblå.
Tall: 7.
Astrologisk knyttet: 
Stjernetegn: Fiskene / Vekten / Jomfruen.
Planter: ask, alm.
Steiner: smaragd, opal.
Tarot: De Elskende, Verden.

                                    WUNJO / WYN / WUNJA

Galder: wunjo wunjo wunjo ; wu wa wi we wo ; wun wan win wen won ; wuuuuuuuun.
Betydning: ”glede”
Stikkord: glede, lykke, seier, tilfredshet, komfort.
Symbolikk: forbindes med en belønning, en følelse av godhet, glede og tilfredshet, fredelig vinning og endelig oppnåelse av noe. Den uttrykker ideen om at alt går bra fordi du er i fullstendig samsvar med livet. Innebærer nært samvær med andre mennesker, fordi glede ikke vanligvis er en følelse man opplever alene. Siden så mye i livet kan være negativt, er det viktig å la Wunjos glede bre seg inn i alle områder i livet ditt.
Magisk bruk: for suksess i alt, hell i magiske riter.
Spådom: positiv rune i spørsmål om kjærlighet, forretninger og helse, hell og lykke. Runen viser til en forandring til det bedre.
Opp ned: forsinkelser i manifesteringer av oppnåelser og mål, misforståelser, svik i kjærlighet, falske partnere.
Mytologisk knyttet: Balder, Åsgård, Frigg, Odin, Ull.
Kjønn: maskulin.
Element: vann, jord.
Farger: blå.
Tall: 8.
Astrologisk knyttet: 
Stjernetegn: Løven / Vannmannen.
Planter: ask.
Steiner: rosekvarts, turmalin.
Tarot: Styrke / Verden. 

        HAGALS ÆTT (runene står for muligheter og fullførelse)

                                        HAGALAZ / HAGAL

Galder: hagalaz hagalaz hagalaz ; hhhhhhhhh ; hu ha hi he ho ; hug hag hig heg hog ; hul hal hil hel hol ; oh eh ih ah uh ; ha ha ha ; ha he hi ho hu ; Hag-All, All-Hag ; hag haal halga.
Betydning: ”hagl”.
Stikkord: hagl, ødeleggelse, omveltning.
Symbolikk: hagl er en ødeleggende naturkraft i naturens balanserte skiftninger for å rense jorden for svake vekster og dødvekt. Etter at haglet har smeltet vil vannet hjelpe de sterke overleverne til å fortsette å overleve. Denne runen betyr en omfattende omveltning i livet ditt, et fullstendig skifte av retning, men også lidelse, vanskeligheter, sykdom eller skade.
Magisk bruk: for å eliminere destruktive vaner og negative energier, fjerne uønskede innblandinger, brukes ikke til positive formål.
Spådom: plutselige tap, vansker, ødeleggelser, ulykker, drastiske forandringer, sykdom, skade, dårlig helse, død.
På siden: krise, smerte, tap, sykdom.
Mytologisk knyttet: Hel, Ragnarok, Loke, Yme, rimtusser.
Kjønn:
Element: is.
Farger: lyseblå.
Tall: 9.
Astrologisk knyttet: Venus, Saturn.
Stjernetegn: Vannmannen, Vekten, Skytten.
Planter: barlind, ask, liljekonvall.
Steiner: blå safir.
Tarot: Verden, Tårnet, Vognen.

                                     NAUTHIZ / NYD / NAUD

Galder: not nit nyd norn ; na ne ni no nu ; naudhiz naudhiz naudhiz ; nnnnnnnnnn (humming or singing) ; nu na ni ne no ; nudh nadh nidh nedh nodh ; nuth nath nith neth noth ; un an in en on ; aepandi nam.
Betydning: ”nød”.
Stikkord: nød, vanskeligheter, forsinkelser, restriksjoner.
Symbolikk: uten nødsperioder ville man ikke satt like stor pris på fremgangstider. Står for vanskeligheter, motstand og advarer oss om at vi er på vei inn på en farlig vei, men omfatter også utholdenhet og forråd av indre styrke. Runen gir deg råd om å ta det med ro, selv om situasjonen gjør det vanskelig.
Magisk bruk: representerer de behovene du vil ha dekket.
Spådom: vanskeligheter, forsinkelser, restriksjoner, forvirring, konflikt, styrke til å overkomme vansker, en tid for tålmodighet, tid for å overkomme frykt.
Opp ned: tap av frihet, hardt arbeid, nød, ekstremiteter, lengsel, sult, fattigdom, emosjonell sult.
Mytologisk knyttet: Frøy og Gerda, Nornene, Nidhogg.
Kjønn:
Element: ild.
Farger: svart.
Tall:
Astrologisk knyttet: 
Stjernetegn: Steinbukken, Skorpionen, Skytten.
Planter: bøk, ormerot.
Steiner: onyx, ametyst.
Tarot: Djevelen, Rettferdighet, Hjulet.

                                                   ISA / IS

Galder: isa isa isa ; iiiiiiiiii ; iiiiiissssss ; is iis isa ich.
Betydning: ”is”.
Stikkord: is, nedkjølning, blokkering.
Symbolikk: kald, hard og glatt. Denne runen indikerer en holdning som kan oppnås gjennom meditasjon. Den representerer frysing av omstendigheter, å senke farten på ting. Selv om isen kan være vakker, er den også farlig. Du kan ikke stole på at den glatte overflaten vil bære deg, og den kan være en hindring i din vekst. Is betyr at du kan komme til å måtte utsette dine planer til et mer heldig tidspunkt. Den kan kjøle ned en opphetet konfliktsituasjon. Emosjonelt betyr den følelser som kjølner eller frigiditet. Is kan sperre, forsinke eller beskytte andre runer i en runekasting.
Magisk bruk: å kjølne ned situasjoner eller fryse / stoppe noe.
Spådom: en utfordring eller frustrasjon, mentale hindringer til tanker og handlinger,
På siden: egoisme, kjedsomhet, blindhet, illusjon, forrådelse, overraskende angrep.
Mytologisk knyttet: Audhumbla, Nivlheim, frostkjempene.
Kjønn:
Element: is.
Farger: svart.
Tall:
Astrologisk knyttet: Månen, Jupiter.
Stjernetegn: Steinbukken, Vannmannen.
Planter: or, bulmeurt, piletre, bøk, kastanje.
Steiner: blå safir, tigerøye.
Tarot: Eneboeren.

                                         JERA / GER / JARA

Galder: jera jera jera ; jjjjjeeeeerrrrraaaaa ; jjjjjjjjjj ; ju ja ji je jo ; jur jar jir jer jor ; ar jar ra jera asa ; ae ai ao au ea ia oa ua ; aaaaaaaaa ; Aar.
Betydning: ”innhøstning”, året.
Stikkord: året, årstidene, innhøstning.
Symbolikk: innhøstningen og høstsesongen som en del av årstidene. Innhøstningen er resultatet av ditt arbeid, og om dette blir en belønning eller straff kommer an på hva du har sådd. Ger er bevegelse, forandring og naturlig utvikling. Den er vanligvis svært positiv, men den er også runen for årsak og virkning, og kan avsløre følgende av noe du har gjort tidligere. Ger er forbundet med rettferdighet. Det kan dreie seg om rettferdig, positiv belønning, men også om noe negativt, som f.eks. straff for en udåd.
Magisk bruk: for å bringe forandring, fruktbarhet og vekst, fred, lykke, resultat av arbeid, belønning.
Spådom: resultat fra tidligere anstrengelser, lønn for arbeid, en tid med fred og lykke, belønning,
På siden: en stor forandring, repetisjon, fattigdom, konflikt, dårlig timing.
Mytologisk knyttet: Siv, Tor, Frøy, Frøya.
Kjønn: feminin.
Element: jord.
Farger: lyseblå.
Tall:
Astrologisk knyttet: Solen, Saturn, Uranus.
Stjernetegn: Skytten, Krepsen.
Planter: eik, barlind, ask, gran, rosmarin.
Steiner: månestein, rav.
Tarot: Narren, Hjulet. 

                                           RAIDHO / RAD

Galder: rrrrrrrrr ; ra re ri ro ru ; rad reid rit rod reitho ruoth rita rota ; raidho raidho raidho ; ru ra ri re ro ; rudh radh ridh redh rodh ; rut rat rit ret rot ; or er ir ar ur.
Betydning: ”å ri” eller ”vogn” (”hjul” og ”rotasjon”).
Stikkord: reise, transport, kommunikasjon, bevegelse, fremgang, rettferdighet, orden.
Symbolikk: beskriver det å ri, og betyr derfor muligens også hjul, reise og transport, karriere eller orden og kontroll. Ridning omfatter både bevegelse og retning, og turen kan være lang og strevsom, kreve forberedelser og forutseenhet, besluttsomhet og styrke. Rad kan derfor henvise til livets reise, eller til åndelig søken. Rad står for kommunikasjon, å gi eller få en beskjed, eller bety et godt råd, livshjulet og seksuelle forbindelser.
Magisk bruk: beskyttelse under reise, å bringe forandring, å ta opp en løs tråd med gamle venner, å finne noe som er tapt, å få fart på forhandlinger, avtaler, disputter og få en avklaring.
Spådom: tegn på bevegelse, reise, forandring, kommunikasjon, skjebnen som rører på seg, søken, prosess, besøk fra reisende, kommunikasjon fra noen langt unna, en ferie. Denne runen kan bety en reise både fysisk og mentalt, altså at man spirituelt går fra ett nivå til et annet.
Opp ned: mangel på bevegelse, avlyste reiseplaner, å miste kontakten med noen, uventede eller uvelkomne nyheter.
Mytologisk knyttet: Forseti, Nornene, Sigurds reiser.
Kjønn: maskulin.
Element: luft.
Farger: rød.
Tall: 5.
Astrologisk knyttet: Solen / Jupiter.
Stjernetegn: Skytten / Løven / Jomfruen.
Planter: eik, burot.
Steiner: karneol, lapis, gylden topaz.
Tarot: Hierofanten.

                                 PERTHRO / PEORHT / PERT

Galder: perthro perthro perthro ; pu pa pi pe po ; purdh pardh pirdh perdh pordh ; po pe pi pa pu ; peeeeerrrrththththrrrrrroooooo ; peorth pairth pearth.
Betydning: opprinnelig betydning er ukjent, derfor står runen ofte for ”hemmelighet”, men også ”skål / kopp” og ”vagina”.
Stikkord: hemmeligheter, mysterier, okkultisme, hell, moderasjon.
Symbolikk: runen kan ha beskrevet et terningbeger eller spillebrikke og derfor representert hell eller wyrd. Wyrd er ikke skjebne, men en positiv, evolusjonskraft, som i de tre Nornene, Urd (det som er), Verdande (det som kommer / det som blir til) og Skuld (det som burde være / skulle ha vært). Den representerer et spill med hell og dyktighet, symbolet på at du gjør det beste ut av det skjebnen gir deg. Åndelig sett betyr Peorth at det skjulte eller hemmelige blir synliggjort. Den kan vise til svangerskap og fødsel. Peorth står for nytelse i fornuftige og moderate former både hva seksualitet, mat og vin angår.
Mytologisk knyttet: Frøya, Angrboda.
Magisk bruk: for fruktbarhet, fødsel, suksess i spådom og magi, styrker tankekraften og psyken, spådom.
Spådom: mysterier, hemmeligheter, okkultisme, å vite ens skjebne, spådom for fremtiden, femininitet, feminine mysterier, kvinnelig fruktbarhet og seksualitet, glede.
Opp ned: avhengighet, stagnasjon, ensomhet.
Mytologisk knyttet: Frigg, Nornene.
Kjønn: feminin.
Element: vann.
Farger: svart.
Tall:
Astrologisk knyttet: Saturn.
Stjernetegn:
Planter: bøk.
Steiner: onyx, hematitt, ametyst.
Tarot: Lykkehjulet, Skjebnen.

                               ALGIZ / ELHAZ / EOHL / ELG

Galder: algiz algiz algiz ; elhaz elhaz elhaz ; zzzzzzzzzz (deep, humming and/or hissing or whistling sound) ; uz az iz ez oz ; oz ez iz az uz.
Betydning: ”beskyttelse” eller ”elg”.
Stikkord: beskyttelse, skjold, advarsel.
Symbolikk: viser til en advarende hånd, elgens gevir, men ligner også en person som står med armene løftet som til påkallelse eller velsignelse. Eolh antyder at hvis man anstrenger seg, kan man oppnå gode resultat i en jakt, i en søken eller i en annen aktivitet. Symboliserer advarsel, hjelp, støtte og beskyttelse.
Magisk bruk: beskyttelse, suksess under jakt.
Spådom: å beskytte seg selv og andre, verge, å holde onde borte, kontakt med gudene, følg instinktene, hold fast på det du har oppnådd.
Opp ned: skjult fare, tap av kontakt med gudene, tabu, advarsel.
Mytologisk knyttet: Heimdall, Valkyrier.
Kjønn:
Element: luft.
Farger: gull.
Tall:
Astrologisk knyttet: Uranus.
Stjernetegn: Krepsen, Vekten, Løven.
Planter: barlind, rogn, kvann.
Steiner: ametyst, kvarts, lapis, turmalin.
Tarot: Månen, Stjernen.

                                         SOWILO / SIGEL / SOL

Betydning: ”sol”.
Stikkord: solen, kraft, suksess, ære, oppnåelse av mål.
Symbolikk: solen representerer suksess og seier, den skinner med uendelig lys og styrke, klarner skyer av tvil og bringer selvsikkerhet og optimisme. Selv om Sigel er velkjent som et seierssymbol, kan den også brukes som en angripende kraft. Åndelig sett symboliserer Sigel klart syn, lysets seier over mørket og det godes seier over det onde. Da Sigel ble brukt som et Nazi-symbol, var det en kynisk forvrengning av runens egentlige egenskap, som er å bruke det godes krefter til å bekjempe det onde.
Magisk bruk: for energi, styrke, fruktbarhet, suksess i alt, god helse.
Spådom: suksess, kraft, oppnåelse av mål, ære, helse, styrke til å gjøre positive forandringer i livet, kontakt mellom ditt høyere jeg og ubevisstheten.
Opp ned: falske mål, dårlige råd, falsk suksess, lettlurthet, ødeleggelse, guds vrede.
Mytologisk knyttet: Sol, Sunna.
Kjønn: maskulin.
Element: luft.
Farger: hvit, sølv.
Tall:
Astrologisk knyttet: Solen.
Stjernetegn: solstein.
Planter: einer, misteltein.
Steiner:
Tarot: Solen.

TYRS ÆTT (runene står for intellektuelle bragder og åndelig opplysthet):

                                              TEIWAZ / TYR

Betydning: ”guden Tiw / Tyr”, himmelguden.
Stikkord: lidenskap, seier, ære, rettferdighet, lederskap, autoritet.
Symbolikk: Tyr var gud for mot og ære, krig og rettferdighet, godt lovverk og gode forordninger, og fremgang gjennom offer. Runen Tyr omfatter alle disse kvalitetene, og står også for beslutsomhet og mannlig seksualitet. Derfor ble runen risset på sverd for å sikre seier i kamp. Runen er også direkte forbundet med den greske guden Zeus og den romerske guden Jupiter.
Magisk bruk: beskyttelse, seier, styrke, viljestyrke, helbredelse, seier i rettslige saker, for å vinne konkurranser, mannlig seksualitet.
Spådom: analyse, rasjonalitet, å vite hvor ens styrke ligger, selvoppofrelse, seier i retten eller en konkurranse,
Opp ned: blokkert energi og kreativitet, urettferdighet, ubalanse, konflikt, krig, å tape konkurranser, separasjon, vansker med å kommunisere.
Mytologisk knyttet: Tyr, Mani, Fenrisulven, Odins offer.
Kjønn: maskulin.
Element: luft.
Farger: rød.
Tall:
Astrologisk knyttet: 
Stjernetegn: Vekten.
Planter: eik, salvie.
Steiner: korall.
Tarot: Rettferdighet.

                              BERKANA / BEORC / BJARKA

Betydning: ”bjørketre”.
Stikkord: fruktbarhet og vekst, fødsel.
Symbolikk: noen assosierer denne runen med gudinnen Ostara / Oster, vårgudinnen som ble feiret i april (påske). Runen betyr oppvåkning, vekst og fruktbarhet, fornyelse, gjenfødelse, renselse, healing og bedring etter sykdom. Beorc er familiens og hjemmets rune, og representerer gleden ved seksuelle forbindelser, fruktbarhet og fødsel. Denne fødselen kan være virkelig eller symbolsk, som f.eks. en vellykket start på en ny ide eller et foretak.
Magisk bruk: helbredelse, oppnåelser, nye begynnelser.
Spådom: fornyelse, nye begynnelser, ny vekst, frihet, oppvåkning av lidenskap, en ny flamme, ny fødsel.
Opp ned: familieproblemer, angst for mennesker i din nærhet, tap av kontroll, stagnasjon, uklarhet, sterilitet.
Mytologisk knyttet: Frigg, Idun, Hel, Nerthus.
Kjønn:
Element: jord.
Farger: mørkegrønn.
Tall:
Astrologisk knyttet: 
Stjernetegn: Jomfruen.
Planter: bjørk, marikåpe.
Steiner: månestein.
Tarot: Keiserinnen.

                                               EHWAZ / EH

Betydning: ”hest” eller ”to hester”.
Stikkord: hest, bevegelse, reise, transport.
Symbolikk: for noen symboliserer dette den tilliten som trengst mellom en hest og dens rytter eller to mennesker i et nært forhold, evt. et menneske og dets guddommer, og er en rune for partnerskap og forpliktelse mellom to parter som vil få ting til å funke sammen. Ehwaz står for kontrollert forandring, fremgang, og av og til en reise. Den innbefatter også parforhold, tillit, lojalitet og troskap.
Magisk bruk: å åpne for kommunikasjon, å kaste formler.
Spådom: hest, bil, båt, buss, tog, fly, bevegelse og reise til det bedre, forandring, harmoni, tillit og lojalitet i kjærlighet og ekteskap,
Opp ned: ønske om forandring, rastløshet, disharmoni, mistillit, forrådelse.
Mytologisk knyttet: Sleipner, Frøyas fjørham.
Kjønn:
Element: jord.
Farger: hvit.
Tall:
Astrologisk knyttet: 
Stjernetegn: Tvillingene.
Planter: eik, ask, svineblom.
Steiner: malakitt.
Tarot: De Elskende.

                                     MANNAZ / MAN / MANNAR

Betydning: ”mann” eller ”menneske”.
Stikkord: mennesket, samfunnet, selvet.
Symbolikk: mennesket, komplett med alle de feil og skjørheter, men også potensialer det innebærer i å være et menneske. Runen kan representere kontrakter og løfter mellom menn og kvinner, og linkes da til gudinnen Vár som overvåker slike løfter. Runen viser også til selve menneskenaturen i hvert individ, har i seg motsetningen at vi alle hører til den menneskelige familie, men likevel er hver og en av oss helt alene både i livet og på den siste reisen inn i døden. Vi mennesker skiller oss fra dyrene ved at vi er kreative, intellegente, kan planlegge og snakke. Runen dekker slike egenskaper. Den omfatter også samarbeid mellom mennesker for et felles beste.
Magisk bruk: representerer et individ, eller et lite samfunn, som skole, bedrifts osv, intelligens, skapelse, evner.
Spådom: din innstilling til andre og andres innstilling til deg, venner og fiender, sosial orden, å motta hjelp fra andre.
Opp ned: depresjon, dødelighet, manipulasjon, ingen hjelp.
Mytologisk knyttet: Ask og Embla, Heimdall, Odin.
Kjønn:
Element: luft.
Farger: mørkerød.
Tall:
Astrologisk knyttet: Jupiter.
Stjernetegn:
Planter: kristtorn.
Steiner: ametyst.
Tarot: Magikeren.

                                          LAUGUZ / LAGU

Betydning: ”vann” eller ”lekkasje”.
Stikkord: vann, følelser.
Symbolikk: vann som renser og forfrisker, vann som symboliserer livets strømmende kraft. Vannet reflekterer himmelen over det og speiler roen i de brutale vindene som sveiper over det. På livets seilas er det alltid fare for skipsforlis og drukning. Inneholder elementer av noe flyktig, foranderlig og ukontrollerbart. Representerer den sensuelle galskapen vi kan finne i seksualiteten, det underbevisste, intuisjonen og synske egenskaper. Det at den kan virke villedende, skyldes mer at den er flyktig enn at den har noe ondt i seg. Tradisjonelt sett er Lagu den mest feminine av alle runer.
Magisk bruk: mental stabilitet, mental helbred gjennom fornyelse, å avdekke det som er skjult, håp.
Spådom: helbred gjennom fornyelse, fantasien, drømmer, mysterier, suksess i reise med mulighet for tap.
Opp ned: en tid for forvirring i livet dit, gale avgjørelser og valg, mangel på kreativitet, frykt, mani, fortvilelse, perversitet, sykdom, selvmord.
Mytologisk knyttet: Njord, Balder, Midgarsormen.
Kjønn:
Element: vann.
Farger: mørkegrønn.
Tall:
Astrologisk knyttet: Månen.
Stjernetegn:
Planter: piletre, purreløk.
Steiner: perle.
Tarot: Stjernen.

                                            INGWAZ / ING

Betydning: assosieres med jordguden Ing eller Yngvi-Frøy.
Stikkord: fruktbarhet, vekst.
Symbolikk: dette er en rune av jord som representerer sex og fruktbarhet, og det lille frøet som gir liv. Betyr fullførelse eller vissheten om at noe er avsluttet, kan omfatte den mannlige orgastiske kraft, eller fødsel som avslutning på et svangerskap. Ing var en tidlig fruktbarhetsgud i likhet med Frøy. Ing forbindes derfor med sunn, god seksualitet, en sterk, kjærlig familie og et trygt og sikkert hjem. Den symboliserer også beskyttelse, og bærer i seg forestillingen om en fyrlykt - et lys som skinner i mørket, og derfor åndelig lengsel.
Mytologisk knyttet: Frøy, Tor, Ing, Vanene, Nerthus.
Magisk bruk: mannlig fruktbarhet, jordbruk, vekst, balanse, allmenn helse, kjærlighet, vennskap.
Spådom: indre vekst, spirituell vekst, fornuft, styrke, familiekjærlighet, hjemmet.
På siden: impotens, bevegelse uten forandring, produksjon, arbeid.
Mytologisk knyttet: Ull, Loke, Odin.
Kjønn:
Element: jord.
Farger: gul.
Tall:
Astrologisk knyttet: Nymåne.
Stjernetegn:
Planter: epletre, blåkoll.
Steiner: rav.
Tarot: Dommen.

                                        DAGAZ / DAEG / DAG

Betydning: ”dag” eller ”daggry”.
Stikkord: velstand, oppfyllelse, en ny dag, gjennombrudd, oppvåkning, klarhet.
Symbolikk: indikerer for noen balansen i syklusen av dag og natt. Dagslyset bringer klarhet, mens skumringen lyser opp for både dagens og natteverdenens mysterier. Forbindes med naturlig dagslys, den nye demringens lys, og solas styrke midt på dagen og midtsommers. Åndelig sett står den for det guddommelige lyset. Den er også toppunktet i den naturlige syklusen av mørke-lys - mørke. Den står for lyshet, vekst, fremgang, utvikling, og noen ganger for grunnleggende forandring.
Mytologisk knyttet: Sunna, Balder, Odin, Ostara, Nerthus, Yggdrasil.
Magisk bruk: for å oppnå positive resultater, spirituell vekst, hell, vekst.
Spådom:
På siden: grense, fullførelse, slutt, fullført sirkel, blindhet, håpløshet.
Mytologisk knyttet: Ull, Loke, Odin.
Kjønn:
Element: ild, luft.
Farger: lyseblå, okergul.
Tall:
Astrologisk knyttet: Halvmåne.
Stjernetegn:
Planter: gran.
Steiner: rubin
Tarot: Måtehold.

                                    OTHILA / ODEL / ODAL

Betydning: ”arvet land / arvet mark”.
Stikkord: eiendom, arv, det som er viktig for en person, grupper, hjemmet.
Symbolikk: fedreland, hjem, eiendeler og fast eiendom eller arv. Denne runen representerer odelsmarken som ble gitt videre til sønners sønner og holdt i familien. Dette inkluderer språk, mytologi og alle psykiske egenskaper vi arver fra våre forfedre. Kan omfatte dine nedarvede egenskaper og den kan symbolisere styrken i en sammensveiset familie. Odel kan betraktes som alt du har samlet sammen i løpet av livet, og kan også stå for ditt åndelige hjem. En variant av Odel viser runen uten "ben".
Magisk bruk: for forretningsavtaler om eiendommer og områder, å styrke familiebåndene, familiesaker, arv, eiendom og hjemmet.
Spådom: sikkerhet, økning, overflod.
Opp ned: kaos, tap av hjem, tap av penger, fattigdom, slaveri, fordommer.
Mytologisk knyttet: Odin, Tor, Yggdrasils ni verdener.
Kjønn: maskulin.
Element: jord.
Farger: mørkegul.
Tall: 23.
Astrologisk knyttet: Fullmånen.
Stjernetegn:
Planter: hagtorn, kløver.
Steiner: krysolitt.
Tarot: Månen.

                                            EIHWAZ / EOH

Galder: eihwaz eihwaz eihwaz ; iwaz iwaz iwaz ; eeeeeeeeee ; iwu iwa iwi iwe iwo ; iwo iwe iwi iew iwu ; yyyyyyyyy ; yur irr yb ; W-ybe Eibe.
Betydning: ”barlind”.
Stikkord: barlind, død, styrke, pålitelighet, nytt liv.
Symbolikk: denne runen kommer etter Jera og minner oss på forandring og livets syklus som leder til død. Barlindtreet forbindes med døden og inneholder en kraftig gift, og kan brukes til å lage buer – et våpen som forårsaker død. Derimot er barlinden et av de mest langtlivede trærne her i Nord-Europa, i tillegg er det eviggrønt og står derfor også for gjenfødelse, nytt liv, beskyttelse, utholdenhet, langt liv, å overvinne døden / vanskeligheter eller hinte om livet etter døden.
Magisk bruk: for å bringe total forandring, livsfasene.
Spådom: pålitelighet, utholdenhet, opplysning, beskyttelse, motivasjon, oppnåelse av mål er mulig, en ærlig mann du kan stole på.
Opp ned: forvirring, svakhet, ødeleggelse, misnøye.
Mytologisk knyttet: Hel, Helheim, Yggdrasil.
Kjønn:
Element: luft.
Farger: mørkeblå.
Tall:
Astrologisk knyttet: Månen, Mars.
Stjernetegn: Skorpionen, Krepsen.
Planter: barlind, poppel, alrune.
Steiner: topaz, blodstein.
Tarot: Den Hengte, Døden, Tårnet.

                                       DEN BLANKE RUNEN

Denne runen er bare humbug, den har egentlig ingen funksjon i det opprinnelige runealfabetet, men er noe som oppsto på 1980-tallet, og de fleste runesett som fåes kjøpt i dag inneholder denne. Den står for ”det som ingen kan vite” for dem som bruker den, men er ikke nødvendig med mindre du synes du trenger den. Bruk den heller som en reservestein dersom du skulle miste en av de andre.