Troll i Ord

En ukristelig blanding paganisme og heksekunst

                                     Oppskrifter til Vårjevndøgn

                                                      Omelett

Rett og slett! Ok... Jeg skal holde meg for god til å komme med vittigheter fra 7. klassetrinn og heimkunnskapstimene og heller komme til poenget. Omeletter er laget av egg. Egg bra.

2 egg
2 eggeplommer
3 ss vann (evt melk)
1/4 ts salt
Litt pepper
1 ss smør

Bland egg, eggeplommer, vann og krydder i en bolle. Piskes godt sammen. Smelt smøret i en ren stekepanne og hell i eggemassen. La stå ett øyeblikk og øk varmen litt. Begynn å skrape fra siden inn mot midten med en flat sleiv, ikke bruk metall. Hold på til omeletten er begynt å sette seg. Dvs den er rimelig fast på oversiden. Brett den inn mot midten eller rull den i sammen. Slås over på tallerken og serveres straks.Du kan også tilsette diverse hakkede grønnsaker, som løk, paprika, purre, tomat, spinat eller baconbiter, kyllingbiter, ost, pasta, reker osv. Dette hakkes opp og has i røren før omeletten steikes, eller strøs over etterpå før servering.

                                        Frokostbrød med Ost

50 gram  smør
7 dl.  vann
50 gram fersk gjær
1 kg.  hvetemel
1 ss  salt
1 ss  sukker
1 ts  karve
1  egg
200 gram  hvitost
Egg til pensling

Smelt smøret. Ha i vannet og varm blandingen til den er fingervarm, 37 °C. Rør gjæren ut i denne.
Ha mel, salt, sukker og karve i bakebollen og bland sammen. Hell i gjærblandingen og et sammenvispet egg.
Elt deigen til den blir seig og smidig. Tilsett revet ost når deigen nesten er ferdig eltet.
Dekk bakebollen med plast, og la den stå på et lunt sted i ca. 30 minutt er til den er hevet til dobbelt størrelse. Ta deigen ut på et lett melet bord og del den i like emner. Form avlange brød og legg dem ganske tett i en smurt, liten langpanne. Dekk frokostbrødene med et klede, og la dem stå på et lunt sted i 20–30 minutter.
 
Pensle med egg, og dryss ektra karve over. Stek frokostbrødene midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter. Avkjøles på rist.

                                                 Påskeboller

1/2 liter  melk
75 gram  fersk gjær, rød type
5 gram  salt
200 gram  sukker
225 gram  margarin
1 ts  kardemomme, malt
1100 g  hvetemel
2  egg
Vaniljekrem
Revet kokos
Melis

Lag deigen på vanlig måte og la den heve i ca. 40 minutter. Trill deigen ut i pølser og del opp i like store biter. Trill bollene ut og sett de på en smurt bakeplate. Trykk/bank bollene flate og sprøyt i vaniljekrem på midten.
 
Sett ovnen på 230 grader.  La etterheve i ca. 30-45 minutter. Stekes 8-10 minutter. Avkjøl. Lag glasur av melis og litt vann, rør dette sammen til en glatt masse som smøres på og rundt bollene og dypp dem deretter  i kokos.

                                                SjokoladeEgg

Melkesjokolade
Egg + eggekartong

Prikk hull i begge ender på et egg, stort nok til at du kan blåse ut innholdet. Etter du har fått ut alt, skyller du skallet godt, pass på å få bort alle rester av egget på innsiden og sett skallene til tørking i en tom eggekartong til neste dag.

Smelt kokesjokolade eller melkesjokolade (du kan også prøve med hvit sjokolade) i vannbad og har det over i eggene. La sjokoladen stivne i romtemperatur, ikke sett eggene i kjøleskapet, da vil det komme kondens (vanndråper) på sjokoladen når du tar den ut igjen.

Når sjokoladen har stivnet kan du male eggene og servere dem. Mottakerne kan da skrelle egget selv og spise sjokoladen.

                                                   Sukkeregg

2 ½ dl juice, saft eller fruktpuré av appelsin / sitron.
500 g sukker
15 plater gelatin
Gul eller grønn konditorfarge
Sukker

Legg platene med gelatin i kaldt vann. Til juicen, saften eller puréen kan du bruke nesten alt, utenom kiwi og ananas, det er bare å sette fantasien i sving.

Kok opp saften og sukkeret. Tilsett det bløte gelatinen, men husk å klem ut vannet, og rør godt. La dette småkoke i ca. 15 min. Hell over i en langpakke med bakepapir i, og sett kaldt. Når dette har stivnet, kan du dele det i små biter, eller la ungene få trykke ut små figurer eller egg og vende dem i sukker.

                                                        Quiche

200 g hvetemel
1 egg
100 g smør i terninger
1 klype salt

200 g bacon uten svor (eller røykt skinke)
1 dl reven Jarlsberg eller Edamerost eller parmesan hvis du ønsker mer smak
3 egg
1 ¾ dl crème fraîche
en klype hver av malt svart pepper og muskatnøtt

Smuldre smør i melet, ha i salt og legg det på bakebordet eller i en bakebolle. Lag en grop i midten. Ha egget oppi gropen og begynn å arbeide dette sammen til en fast og glatt deig. Form den til en ball, pakk den inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst et par timer. Ta den ut og kjevle den til en rund leiv med en tykkelse på 2-3 mm og en diameter på minst 30 cm hvis paiformen er på 22-24 cm. Smør formen og legg leiven oppi. Skjær bort overflødig deig. Prikk med en gaffel og forstek ved 200 grader i 10 minutter.

Skjær baconet i terninger eller strimler. Stek det nesten sprøtt i pannen. Legg det på kjøkkenpapir for at overflødig fett skal dryppe av. Pisk eggene og bland i crème fraiche. Smak til med pepper og muskat.
Fordel baconet over paibunnen og dryss over reven ost. Hell over eggeblandingen og stek i ovnen i 25 minutter ved 200 grader. Server nystekt med salat og godt brød.

                                            Appelsinmuffins

100 g tørkede aprikoser
5 dl hvetemel
1 ss kardemomme
3 dl sukker
4 egg
100 g smeltet, avkjølt smør
2 dl yoghurt naturell
2 ss presset appelsinsaft (konsentrert juice)

Grovhakk aprikosene og bland dem med mel, kardemomme og sukker. Visp sammen egg, smør, yoghurt og juice og rør det i melblandingen. Fyll deigen i store eller små muffinsformer og stek dem midt i ovnen på 200 °C. 20 minutter for de store og 15 minutter for de små.

Bland litt melis og vann (bruk gjerne melis med gul farge) og smør det på muffinsen. Ekstra påskegule blir kakene hvis du blander litt gul konditorfarge med kokosmasse og drysser det oppå melisen.

                                                 Appelsinkake

En saftig kake med smak av påske og appelsin!
200 g smør
2 dl sukker
3 egg
revet skall av 1 appelsin
½ dl saft av appelsin eller appelsinjuice
50 g (1/2 pose) hakket, syltet appelsinskall
1 ts bakepulver
4 dl hvetemel

Glasur:
2 dl melis
1 ½ ss appelsinsaft
revet appelsinskall eller syltet appelsinskall

Randform eller avlang form, 1 ½ liter

I stekeovnen: 175 °C, ca. 45 minutter for randform og ca. 50 minutter for avlang form
Rør smør og sukker lett og porøst. Rør i eggene, ett av gangen, rør godt mellom hvert egg. Tilsett appelsinsaften/juicen og nesten alt skallet (hold eventuelt igjen litt til pynt). Bland syltet appelsinskall og bakepulver med melet. Bland det i deigen. Rør ikke for mye, men slik at det er godt blandet og deigen er jevn. Smør og strø kakeformen og hell i deigen. Stek kaken, ta den ut av ovnen og la den stå ca. 5 minutter i formen før du hvelver den ut. Avkjøles på rist. Rør sammen melis og appelsinsaft og bre det over kaken. Pynt med appelsinskall, friskt eller syltet. Kaken kan med fordel fryses, men gjør det uten glasuren på.

                                              Rullekake-Speilegg

4 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 liten ts bakepulver
sukker ca 2 dl bringebær eller jordbærsyltetøy
Kremfløte
Aprikoser / Ferskener

Lag rullekake: Pisk eggedosis av egg og sukker. Tilsett siktet hvetemel og bakepulver. Vend det inn i eggedosisen med en slikkepott. Bre røren utover en langpanne med bakepapir. Stek sukkerbrødet midt i ovnen ved 175 °C i 10-12 minutter. Legg et matpapir på bakebordet og strø sukker på. Etter steking hvelves kaken over på dette papiret. Smør på syltetøyet og rull kaken sammen fra den ene siden. Pakk kaken inn i matpapiret og legg den kjølig med skjøten ned.

Før servering: Legg rullekakeskiver på et serveringsfat eller på tallerkener. Ha på passelig med pisket krem, og legg en halv aprikos / fersken på toppen.

                                          Kypriotisk Påskebrød

Tsoureki er navnet på det tradisjonelle søte påskebrødet som bakes blant annet på Kypros. Det avlange brødet dekoreres med røde egg for å symbolisere Jesu’ blod. Eggene skal også uttrykke gjenoppstandelse og nytt liv. Brødet bakes for å markere slutten på den 40 dager lange fasten, og innledningen til påsken. Ofte baker barn og unge tsoureki for å kunne gi det som en gave til sine besteforeldre.

Dette er et stilfullt og symbolsk brød om man konverterer dets symbolisme til paganismen. Fletten er et sterkt symbol på den begynnende ”romansen” mellom solen og jorden nå som solen blir sterkere, og de rødfargede eggene er symboler på solen og fruktbarhet. I tillegg er det skikkelig stilig å se på. Kan det bli bedre?

500 g hvetemel
60 g mykt smør
75 g sukker
en klype kardemomme
en stor klype fennikel
en håndfull sultanrosiner
1, 5 dl melk
25 g gjær
1 dl lunkent vann
3 røde egg, hardkokte med skallet på (bruk rød konditorfarge i kokevannet)
1 egg til pensling

Ha melet i en stor bolle og tilsett alle ingrediensene unntatt gjær, vann og egg. Løs opp gjæren i litt lunkent vann, og hell over deigen. Elt deigen til den er smidig. (Ca 5 minutter i kjøkkenmaskin.) Ha eventuelt i mer mel eller vann til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Del deigen i tre deler, og rull hver del til en lang pølse. Flett pølsene sammen, og brett endene inn under fletten. Legg deigen over på et stekebrett (smurt eller dekket med bakepapir.). Trykk de hardkokte røde eggene ned i den flettede deigen. Dekk over med et kjøkkenhåndkle og en plastikkpose og etterhev i en time.
Varm opp ovnen til 200 °C. Pensle overflaten forsiktig med pisket egg. Stek brødet i 25 minutter, og avkjøl brødet på rist.