Troll i Ord

En ukristelig blanding paganisme og heksekunst

                                   Norrøn Mytologi fra A til Å

Gerhard Munthe - Odin på Sleipner

Skapelsen

Først var det bare et tomrom. Ginnungagap lå på en side, Nivlheim på en annen og Muspellheim på en tredje side. I Ginnungagap møttes vannet, isen og kulden fra Nivlheim og varmen og gnistene fra Muspellheim. Av de smeltede isdråpene ble det dannet en kjmpejotun som het Yme.

Yme var en merkelig kar, mens han sov ble svetten i armhulen hans til jotner og rimtusser, det ene beinet hans laget barn med det andre og det myldret vesener frem fra dem. Dråpene fra Nivlheims is dannet også en ku, Audhumbla. Den næret Yme med sin melk, og slikket på salte steiner.

Den første dagen stakk det er hårstrå opp av steinen. Neste dag slikket kuen frem hodet håret var festet til, og den tredje dagen steg en mann opp fra steinen. Han het Bure. Bures sønn het Bor, og han fikk tre sønner med jotunkvinnen Bestla. De het Odin, Vilje og Ve.

Hele tiden strømmet det frem nye rimtusser fra den sovende Yme, og brødrene fryktet dem, så de hogget hodet av Yme, og blodet hans druknet alle jotnene bortsett fra to, Bergelme og konen hans, som hadde laget båt av en uthult trestamme. De ble forgjengerne til den nye æraen av rimtusser.

Odin, Vilje og Ve skapte så verden av Ymes kropp. Kjøttet ble til landejorden (og av det råtnede kjøttet kom tussene og svartalvene), blodet hans til hav, elver og innsjøer, beinene til fjell, håret til trær og gress, tennene, jekslene og ødelagte knokler ble til steinrøyser. Skallen hans gjorde de om til himmelen, og satte over jorden med fire hjørner. Så satte de en dverg i hvert av hjørnene for å holde dem oppe; Austre, Vestre, Nordre og Søre.

Så tok de flammer og gnister fra Muspellheim og skapte solen, månen og stjernene. Hjernen til Yme ble skyer. Midt i Ymes kropp vokste det frem et stort asketre som de kalte Yggdrasil. Det står i Åsgård, på Idavollen.

Da de hadde skapt verden gikk de en dag på stranden og oppdaget to trestokker som hadde skylt i land. De begynte å leke med dem. De ga dem menneskelig form, og Odin blåste liv i dem, ga dem ånde og liv, Vilje ga dem forstand, vett, følelser og bevegelse og Ve ga dem tale, hørsel og syn, farge og varme. Brødrene ga dem også navn og klær. Ask fordi han var skapt av et asketre, og Embla fordi hun var skapt av en alm. Slik ble de første menneskene skapt.

Rundt jordskiven lå det store havet. I ytterkanten av jorden, i Utgård eller Jotunheimen, holdt jotnene til. Innenfor Midgard levde menneskene. For å beskytte menneskene mot jotnene, bygget æsene en mur av øyenbrynene til Yme. Fra Åsgård til Midgard plasserte gudene broen Bifrost – regnbuen.

I himmelen kjører jotunkvinnen Natt og gudesønnen Dag i sine vogner, trukket av hestene Rimfakse og Skinfakse. De fastholder døgnets regelmessighet. Der kjører også Sol og Måne i sine vogner, forfulgt av to ulver, Hate og Skoll.

Audhumbla slikker frem Bure - Jakob Sigurðsson, islandsk illustrasjon fra 1700-tallet

Guddommer og skapninger fra A til Å

Ae / Ai
Oldefar. Gift med Edda. Morfars far til Trellætten.

Afe / Afi
Bestefar. Mann til Amma. Bestefar til Bondeætten, Karl.

Agnar
Sønn av Kong Hrauding. Bror til Geirrod.

Al
En av dvergene som sydde igjen Lokes munn med reimen Vartare.

Alaisigae
Krigsgudinne. Se Valkyrjene.

Aldsvider
Hesten som drar vognen som månen sitter i over himmelen.

Alfrigg
En av de fire dverger som skapte Brisingssmykket.

Alsvinn
(Álsvi(eth)r), ”Den meget raske”. En av hestene som drar vognen solen sitter i. Den andre heter Arvak.

Alvalde / Olvadi
(Ólvaldi). Jotun. Far til Tjatse, Ide og Gang. Da han døde etterlot han seg en så stor mengde gull til sønnene at ingen vekt kunne måle det.

Alver / Alfer
(Alfar). Alvene i norrøn mytologi. Småvokste, eteriske åndevesener i folketroen. Feer. Fruktbarhetens makter. De danser på tåkete enger og myrer i skumringen eller ved soloppgang. Sopp som vokser i ring etterlater seg sirkelrunde spor som folk tolket som merker etter alvenes dans. Alver kunne forvolde sykdom (elveblest). De deles inn i to grupper: Lysalver (Ljós-alfar), gode alver, lysere enn solen. De er til stede ved gilder hos Æge (Ægir?). Det var de som ga Frøy Alvheim i tannfe-gave. Alvene blir blotet til; Alveblot. Svartalver (Svart-alfar) er onde og svartere enn bek, og bor under jorden. Svartalver er det samme som dverger, de tåler ikke sollys, da blir de om til steiner.

Alvheim
(Alfheimr). Lysavlenes hjem som ligger øverst av rikene, bortenfor Åsgård og Vanaheim. Her hersker Vaneguden Frøy over lysalvene, etter at han fikk Alvheim i tannfe av dem. Her ligger Breidablik, Glitne og Himinbjorg.

Alvhild
(Alfhild). En møy som kledde seg som en kriger for å slippe å bli kong Alvs hustru. Det var bare da de nesten hadde kjempet til døden, og han viste seg å være like sterk som henne, at hun gikk med på å ta ham til make.

Alvis
(Alvís). En dverg som ble lovet Trud, Tors datter som hustru. Da Tor hørte dette utfordret han Alvis til en kunnskapskonkurranse som varte til morgengry. Da de første solstrålene lyste på Alvis ble han om til stein.

Amma
Bestemor. Hustru til Afe. Mormor for Bondeætten, Karl.

Andlang
En himmel som står opp fra himmelen i sør. Opp fra Andlang står en tredje himmel som heter Vidblåin, her bor Lysalvene.

Andrimner
(Andhrímnir). Kokken i Valhall. Hver aften slakter han galten Særrimner og tilbereder den i den magiske gryten Eldrimne. Galten blir så tillive igjen om natten, og spist om igjen neste dag. Melken får Andhrimner fra geiten Heidrun som står på toppen av verdenstreet og spiser av dets blader. Denn melken er en viktig ingediens i Æsenes mjød.

Andvare / Andvari
En dverg som holder til i Andvarefossen, en mytisk foss, hvor han i en gjeddes skikkelse finner føde. Han kan også forvandle seg til en fisk om han jages. Der bor han under fossefallet og samler store rikdommer med Andvarenautringen sin, og han vokter store gullskatter. Han ble imidlertid fanget av Loke, med Rans nett, og plyndret for alt gull. Han prøvde å gjemme bort ringen, men Loke tvang ham til å gi fra seg den også. Andvare greide å forhekse gullringen til bare å gi uhell til eieren. Gullet som loke stjal ble brukt av gudene for å betale blodgjeld til Reidmar, far til Fåvne, fordi Loke hadde drept sønnen Oter. Reidmar fikk også Andvarenautringen som voldte hans egen død.

Andvarefossen
En mytisk foss hvor dvergen Andvare holder til.

Andvarenaut / Andvareringen
En gullring som tilhørte dvergen Andvares gullskatt. Ringes sies å kunne finne / trekke gull. Da ringen ble stjålet av Loke, kastet Andvare en forbannelse over ringen, slik at de som eide den fikk en brå og voldsom død. Loke forsto dette, og ga ringen videre til Kong Reidmar, som forsoningsgave for at han hadde drept hans sønn Oter. Men Reidmar ble da drept av sin egen sønn Fåvne, som derpå tok ringen.

Angerboda
(Angrbo(eth)a). Jotunkjempe. Hustru til Loke. Mor til Fenrisulven, Midgardsormen og Hel. Hun er også nevnt som hustru til kjempen Gymir, og mor til Gerda.

Annar
Andre ektemann til Natten, far til Jord.

Arvak
Se Årvak.

Ask
(Askr). Den første mannen på jorden. Han og Embla (første kvinne) ble skapt av to trær, Ask av treet ask, og Emla av en alm. Skapt av Odin, Vili og Ve. De tre brødrene gikk på stranden etter å ha skapt universet og de ni verdener, og fikk øye på to trestokker som var skylt i land. De tok dem opp og ga dem menneskelig form. Odin ga dem liv og ånde, Vili ga dem forstand, følelser og bevegelse og Ve ga dem tale, hørsel og syn. Brødrene ga dem også navn og klær. Ask fordi han var skapt av et asketre, og Embla fordi hun var skapt av en alm.

Askefruer
Kvinnelige treånder som beskytter spesielt asketrær.

Astrid / Astrild
Gudinne for kjærlighet.

Atla
Vanngudinne. Datter av Ran og Ægir.

Atli
Andre ektemann til Gudrun. Han inviterte Gunnar og Hogni til sin hall der han drepte dem. Selv ble han drept av Gudrun.

Aud
Sønn av Natt og Naglfare. Barnebarn av jotnen Narve. Halvbror til Jord og Dag.

Audhumla / Audhumbla
En primal ku i Ginnungagap, formet ved verdens begynnelse, som nærte Ymir. Hun livnærte seg ved å slikke den salte isen som var i Ginunnsprekken, og på denne måten skapte hun Buri, den første guden.

Aurboda
Jotunkvinne. Gymers hustru, Gerds mor.

Aurgelme / Aurgjelme
(Aurgelmir). Tilnavn på jotnen Yme.

Aurvandil
Ektemann til trollkvinnen Groa. Han ble båret ut av Jotunheimen av Tor, men en av hans tær stakk ut av kurven og frosnet. Denne tåen plasserte Tor i himmelen som en stjerne, Aurvandils Tå.

Austre
En av de fire dvergene som bærer himmelhvelvingen. De tre andre er Vestre, Nordre og Søre.

Balder
(Grekernes Apollon). (Baldr). Sønn av Odin og Frigg. Gift med Nanna, far til Forsete.

Han er ganske spesiell, med sin skjønnhet og absolutte godhet. Disse egenskapene var så sterke, at de spredte et lys om ham. Alle som så Balder ble umiddelbart forelsket i ham. Han var omgitt av harmoni og velvilje. Det ironiske i hans tilfelle er at han døde til tross for at mange av gudene prøvde å beskytte ham.

Han hadde blitt hjemsøkt av advarende drømmer, og søkte råd hos gudene. Som en forsikring, krevde hans mor at alle skapte ting skulle avlegge ed om aldri å skade Balder. Sikre på at ingenting kunne skade Balder, lekte gudene en lek, der de kastet gjenstander mot ham, i visshet om at de ikke kunne skade ham. Men blant gudene der var det en som var sjalu på Balder, guden Loke. Han visste at det var en skapelse som ikke hadde sverget ed om ikke å skade Balder, mistelteinen. Loke la en mistelteinkvist i den blinde guden Høders hånd, han kastet kvisten, og Balder falt død om, til alle gudenes store sorg og fortvilelse.

De prøvde å hente ham tilbake fra dødsgudinnen Hel. Hun krevde at hele verden måtte gråte på Balders vegne. Loke ble til slutt straffet, ettersom han ikke felte noen tårer for Balder.

Balder ble gjenfødt i den nye gudeskaren i en ny verden etter katastrofen i Ragnarok. Det at hans person var omgitt av godhet og lys kan kanskje forklare hvorfor han ble dyrket som lysgud.

Balder er godt kjent innefor runenes område, og han har dem risset inn på tungen.

Balder og Nanna bodde i Breidablik, der intet var urent og det fantes minst redselsskapende runer. Huset deres hadde sølvtak med gullstøtter.

Gud for lys, fred, glede og vår, skjønnhet, uskyld, renhet, forsoning, runer, profetiske drømmer.

Skulptur av Balder - kjøpt på Viking-butikken på Bryggen i Bergen

Balmung
Et magisk sverd, skap av smeden Wayland. Odin brukte det til å hogge ned Branstock-treet, et eiketre i Volsung-palasset. Etterpå satte han sverdet ned i trestubben, og sa at den som kunne dra det ut igjen var skapt for å vinne ikamp. Ni av Volsungs prinser prøvde, men bare den yngste, Sigmund, klarte det. Odin ødelagte sverdet i kamp en gang, men det ble satt sammen igjen og Sigurd Fåvnesbane brukte det til å drepe dragen Fåvne.

Band
(Bònd). Som verdensstyrere het gudene Band eller Haft (Hòpt), Regin (Regin) eller Rogn (Rògn), dvs. de bindende, sammenholdende, og Veár, de hellige.

Barre
En lund i myten om Frøy og hans elskede Gerd. Her lovet Gerd til slutt å møte Frøy, etter at hans tjener Skrirne hadde fridd til henne.

Baugi / Bauge
Jotunkjempe, bror til Suttung, fra myten om Inspirasjonens Mjød. Det var ham Odin jobbet for og brukte for å vinne Inspirasjonens Mjød.

Bele / Beli
(Beli). En jotunkjempe som Frøy drepte med et hjortehorn, fordi han hadde gitt opp sverdet sitt før dette.

Bergelmer / Bergjelme
Sønn av Trudgelmir, sønnesønn av Yme. Rimtussenes (frostkjempenes) urfar. Bergelmir og hans kone var de eneste overlevende rimtusser etter Ymes død og blodflommen fra hans døde kropp, som de overlevde ved å sitte på en hul trestamme, den første båt. Frostkjempene ( rimtussene) er alle etterkommere av disse.

Bergriser
Bergtroll. Annet navn på Jotner. Også kalt riser, tusser eller rimtusser. De bor i utgård, i fjell og ødemarker, bortenfor menneskehjemmene.

Bergtrollet / Bergkongen
I nordisk folketro er han et underjordisk vesen som bor i fjellet og bestemmer over malmen. Han forvrenger ofte synet på dem som har oppdaget et malmåre, slik at de ikke kan finne tilbake til den. Det sies også at han bortrøver, ”bergtar”, unge piker som går seg bort i skogen. Ikke sjelden har bergtrollet familien sin og et hoff av troll rundt seg. Les gjerne folkevisen ”Liti Kjersti”.

Berling
En av de fire dvergene som smidde Frøyas vakre brystsmykke Brisingamén.

Berserker
Krigere som kledde seg i bjørneskinn for å ta bruk av folks frykt for ville dyr. De pisket seg selv opp til en slags vill kamptilstand, bet i skjoldene sine og skrek som ville dyr. De var fryktløse krigere som ikke kjente smerte. Kan sammenlignes med hamløpere (Varulver).

Bertha
Gudinne for spinning.

Bestla
En jotunkjempe. Datter av Bøltorn. Hustru til Bur / Bor, mor til Odin, Vili og Ve.

Bifrost / Bivfrost
”Den skjelvende veien”. Selve regnbuen som menneskene ser, men egentlig en regnbuebro som går mellom Midgard og Åsgård. Den er voktet av Heimdall. Broen består av old, luft og vann, og det er disse som gir broen dens farger; rød, blå og grønn. Rødfargen er for å hindre bergtrollene i å storme himmelene. Broen sees av menneskene i Midgard som en regnbue som forener himmelen og jorden. Den er sterk på tross av sitt utseende, men vil falle sammen under Ragnarok.

Heimdall står ved Bifrost og blåser i Gjallarhorn - Emil Doepler

Bil
Datter av Ivalde. Hennes bror Hjuke ledsager månen på dens ferd over himmelen.

Billing
En alv eller jotun som muligens er aftenrødens alv, og høvding over de jotnene som vokter solen om natten. Han er også muligens far til Rind.

Bilskirne
(Bílskírnir). Tors bolig i Trudvang. Den har 540 eller 640 rom og er det største huset som finnes.

Blid
Gudinne for lykken (gleden).

Blinkende (blek) Ulykke
(Blikjanda bol). Hels sengeomheng.

Blodugovi
Frøys hest. Hesten ble lånt bort til Skirnir da han reiste til Jotunheimen for å oppvarte Gerda på Frøys vegne.

Bo / Våle
Sønn til Odin og Rind. Han var ivrig etter kamp og strid.

Bodn
Et av karene som Inspirasjonens Mjød ble brygget i. Det andre karet heter Son, og kjelen heter Odrører.

Boltorn / Boltur
Jotun. Far til Bestla og en sønn hvis navn ikke er kjent. Morfar til Odin.

Bonde / Karl
Sønn til Amma og Rig, gift med Snør. Forfedre til Bondeætten.

Bor / Bur
(Bòr). Sønn av Bure. Ektemann til Bestla. Odin, Hønir og Lodurs (Vili og Ve)far.

Borghild
Hustru til Sigmund. Personifikasjonen av kveldståken, eller kanskje månen som dreper dagslyset.

Brage / Bragi
Ås. Sønn av Odin. Iduns ektemann. Kjøkkenmester i Valhall. Han er visdommen, poesien (skaldekunsten), musikken og veltalenhetens gud. Han var kjent for sin visdom, kunnskap og sin raske tunge.

Brageskål / Bragebegeret / Bragarfull
Brageskål er en ”helteskål”, en skål for den gjeveste. Ved denne skålen var det skikk å avgi løfter om stordåder. Det er ikke guden Brage man skåler til, men kanskje den første skalden vi kjenner til; Brage Boddason fra 800-tallet.

Branstokk
En stor eik i Volsungernes hall. Odin kastet en gang Gram inn i treet, og bare Sigmund kunne dra ham ut igjen.

Breidablik
Balder og Nannas bolig. Her finnes ikke noe urent eller uhellig.

Brimer / Brime
”Den skummende”. En sal som er bygget på et sted som heter Okolner. Dette er et av dødsrikene, salen for dem som liker å drikke rikelig.

Brisingamén / Brisingasmykket
(Brisingamén). Et vakkert gyllent smykke, bred halsring, som Frøya fikk av fire dverger; Alfrigg, Berling, Dvalin og Grerr, ved å ligge hos hver av dem én natt. Smykket ble brukt av Tor da han kledde seg i kvinneklær for å vinne hammeren sin tilbake fra Trym.

Brokk / Brok og Sindre / Eitre
Sønner av Ivalde. Dverger og brødre som smidde unike kunstverk som; Frøys galt Gullinbrusti, Odins ring Draupner, Tors hammer Mjølner, spydet Gugne, skipet Skibladnir og Sivs gullhår. Brokk hjalp Sindre, som var smed, med å dra belgen, da Sindre skapte disse gavene.

Brono
”Dagslys”. Sønn av Balder og Nanna. Personifikasjonen av dagslys. Lysgud.

Brynhild
Også kalt Sigerdriva. Valkyrje eller skjoldmøy med runekunnskaper. Hun trosset Odin og lot en annen mann vinne på slagmarken. Som straff fanget han henne i en ring av ild på jorden, i magisk søvn. Der skulle hun bli til en modig helt reddet henne. Sigurd gikk gjennom ilden, vekket henne fra den magiske søvnen og forelsket seg i henne. Han ga henne så ringen Andvarenaut, uviss om dens forbannelse. Under forhekselse av Grimhild, fikk hun det for seg at Sigurd var utro med Gudrun, og drepte seg selv. En annen historie forteller at Brynhild var årsak til at Sigurd ble drept uten å ville det selv, og hun drepte seg selv og ble brent på likbål ved siden av Sigurd. Gift med Gunnar.

Budle
Valkyrjen Brynhilds far.

Bure / Buri
(Búri). Den første skapningen i norrøne skapelsesfortellinger, skapt av at kuen Audhumbla slikket på en saltstein i ginnungagap. Gudenes far. Han steg opp fra urisen, og ble far til Bur / Bor, og dermed farfar til Odin.

Byggve
Kornalv. Mann til Beyla / Bøyla, Frøys tjenestepike. Han er også Frøys tjener. Åkerdyrking er hans ansvar, da hans navn betyr hellig bygg eller korn, og han er den fruktbarhetsgud for korn.

Bylgja
En av Ægir og Rans døtre.

Byrge
Brønn i myten om Måne / Mani.

Bøltorn / Boltorn
Frostkjempe. Far til Bestla.

Bøyla / Beyla
Frøys tjenerinne og fjøsjente. Gift med Byggve. Hun er en mulig fruktbarhetsgudinne knyttet til buskapsavlen, men overvåker også fordelingen av korn som skal males. Beskytterinne av arbeid med melkeprodukter.

Dag
(Dagur). Sønn av Natt og hennes tredje ektemann Delling ( skumringen). Dag var lyshåret og skinnende som sin far. Gudene ga Natt og Dag hver sin vogn som de kunne reise i over himmelen for å bringe lys og mørke i regelmessige intervaller. Dags hest, Skinfakse, hadde en strålende man som lyste over jorden og luften. Gud for dagen og dagslyset.

Delling
Natts tredje ektemann, far til Dag. Han slekter på Bors sønner, Odin, Vili og Ve. Han er lyshåret og skinnende som sin sønn, og er skumringens personifikasjon.

Den Ville Jakten
Eller Oskorei / Odins jakt / Åsgårdsreien. En skare av åndevesener som setter av sted til hest med ”den ville jegeren” i spissen – særlig skjedde dette seinhøstes og ved Yuletider. De er først og fremst de dødes sjeler og gjøende hunder (Odins hunder) som farer gjennom skogen og luften. Anføreren identifiseres ofte med Odin.

Åsgårdsreien - Peter Nicolai Arbo

DikterMjødet / Inspirasjonens Mjød
Mjød som gjorde alle som drakk av det til skalder og vise. Skapt av blodet til Kvasir som ble samlet i karene Son og Bodn og kjelen Odrører og ble blandet med honning av dvergene Fjalar og Galar.

Diseblot
(Dísablót). Offerfest for Disene. Til det store diseblotet skulle slekt og frender bes inn og det måtte sørges for rikelig mat og drikke. Feiringen fant sted på forskjellige tider, men i Sverige ble disene i vikingtiden feiret med en større vårfest, disatinget, ved vårjevndøgn.

Diser
(Dís, Dísir). Kvinnelige guddommer som synes å være ættens skytsvesener, iblant knyttet til enkelte ættemedlemmer. De var tidligere fruktbarhetsgudinner, men seinere ble de skjebnegudinner, og ble påkalt som seiersgivende makter. I slekt med Fylgjer og Valkyrjer. Den fremste disen var Vanenes dis, Frøya, i hennes rolle som dødsgudinne. Hun er da gjerne omgitt av en flokk på ni møyer som seinere er blitt hjelpende og legende kvinnemakter. Da Valkyriene dyrkes om vinteren, dyrkes Disene ved vårjevndøgn ved diseblot.

Draugen
”Den døde”. Gjenferd på havet, sjøvette.

Draupner / Draupne
(Draupnir). En magisk gullring skapt av dvergene Brokk og Sindre som gave til Odin. Hver niende natt ville åtte gullringer falle fra Draupner, og alle hadde samme vekt som Draupner.

Drome / Dromi
Den andre lenken som ble brukt av gudene i forsøket på å lenke Fenrisulven fast.

Durin og Dvalin
Dverger som ble trollbundet med runer av Odins sønn Svafrlami. Dvalin er også en av dvergene som skapte Brisingamén til Frøya, Sivs gullhår, spydet Gungner og skipet Skibladne.

Dvalin
En av de fire hjortene som spiser av treet Yggdrasil.

Dverger
(Dvergar). Et annet navn på Svartalvene. De er skapt av Brimes blod og Blåins tenner, eller av mark som gikk i Ymes døde kropp som gudene ga menneskelikskap og menneskeforstand, og som ble til en vrimmel av dverger. Underjordiske vesener, formet som mennesker, men ofte med skavanker, de er dyktige i magi og trolldom, gode håndverkere som laget magiske produkter. De tåler ikke sol, da blir de om til stein. Al, Alltjuv, Allvis, Alv.

Edda
Oldemor. Hustru til Ae, mor til Trell, trellætten. Gudinne over poesi og litteratur.

Eggter
En av kjempenes vaktmenn. På dagen for Ragnarok vil han sitte på en gravhaug og spille på sin harpe.

Eiktryne
(Eik(thorn)yrnir). Hjorten på Valhalls tak som spiser av Yggdrasils greiner. Fra hornene drypper det ned i Hvergjelme, og her kommer alt vann fra.

Einherjar
Falne krigerhelter som har blitt samlet i Valhall. De kjemper hele dagen og fester hele natten i forberedelse til Ragnarok.

Eir
”Nåde”. Gudinne for legekunsten, helbred ved urter. Hun kjente til urtenes hemmelige krefter, som hun kunne vekke til og med de døde med. Hun lærte bare opp kvinner i helbredelseskunsten, og de eneste legene i norrøn tid var kvinner. Gudinne for undervisning, og var Friggs tjenestepike. Nådens gudinne. Hun er beskytterinne av helsearbeidere, påkalles mot sykdom og skader. Eir er også en av gudinnene på fjellet Lyfia, ”Å helbrede ved magi”, og gir fysisk og mental helbred, spesielt sjamanistisk helbred.

Elde / Eldir
(Eldir). En av Ægirs tjenere / treller.

Eldrimne
(Eldhrímnir). Kjelen som galten Særrimner daglig kokes i på kjøkkenet i Valhall.

Elivåger
(Élivágar). Navnet på de elleve elvene av eter som renner fra kilden Hvergelmer i Nivlheim og ut i Ginnungagap. Disse elvene rant sørover, og det var fra dem det første liv oppsto.

Eljudnir
(Eljú(eth)nir). ”Den regnvåte”. Hels sal i Nivlheim.

Elle / Elli
UtgårdsLokes fostermor. Personifikasjonen av høy alder og alderdom. Det var mot Elle Tor slåss i tevlingen hos jotnen Geirrød, under reisen til Utgård.

Embla
Den første menneskekvinnen, skapt av en almtrestamme av Odin, Vili og Ve. Se Ask.

Erna
Hustru til Jarl. Stamforeldre til Jarleætten.

Esne
Hustru til Trell. Deres avkom ble bønder og arbeiderne (treller, slaver).

Fallende Fare
(Fallandi fara(eth)). Hels dørterskel i Eljudnir.

Far
Mannen til Mor. Rig (Heimdall) fikk barn med Mor. Barnet, Jarl, ble stamfar til Jarleætten.

Fenja og Menja
To jotunkvinner som maler gull i den store grottekvernen.

Fenrisulven
(Fenrir). En fryktelig ulv. Han var Lokes førstefødte sønn, og moren, Angerboda, tilhørte kjempenes slekt. Æsene tok ham fra sin mor da de oppdaget hvor farlig hun var, og oppdro ham hos seg, der Tyr var den eneste som turte mate den. Fenris vokste derimot så hurtig at gudene ble engstelige for sin egen sikkerhet og fjetret ham fast med lenkene Løding, Drome og Gleipner. Han er så diger at når han åpner munnen går kjevene fra jorden opp til himmelen. Han åler og vrir seg i fangenskap til Ragnarok, hvor han bryter seg løs under sluttkatastrofens kaos. Da sluker han Odin, og blir selv drept av Vidar.

Vidar hogger Fenrisulven - W. G. Collingwood

Fensalar
Friggs bolig i Åsgård.

Fimafeng
(Fimafengr). En av Ægirs tjenere, treller. Under Ægirs bankett for gudene stakk Loke ham ned og drepte ham.

Fimbultul
”Den mektige knurren”. Navn på en av elvene som renner fra hjorten Eiktrynes horn i toppen av Yggdrasil.

Fimbulvinter
En periode på tre år med mørke og kulde (vinter), uten sommer imellom. Dette innleder Ragnarok.

Fjalar
En av dvergene som drepte Kvasir og samlet hans blod for å lage Inspirasjonens Mjød.

Fjalar
En hane hos jotnene som varsler kampdagen når Ragnaroks tid er inne.

Fjorgyn / Hlodyn
”Jorden”. Mor til Tor og Frigg. Hun er jordgudinne.

Fjølner
Frøy og Gerd Gymersdatters sønn.

Folkvang
(Folkvangr). Frøyas gård i himmelen. Hennes sal med de mange benkene er stor og mektig. En av salene heter Sessrymne, og her har hun de falne krigshelter som er delt mellom henne og Odin til å underholde seg.

Fornjot
En av de viktigste lavere guder. Han hadde tre sønner; Hle (Hlér), Lóge og Kåre (Kári). Hle rådet over sjøen, Loge for ilden og Kåre for vinden. Kåres sønn het Jókul (Jökull) eller Froste. Frostes sønn het Snjo eller Snæ, og Snæ hadde fire barn; Torre (Thorn)-orri), Fonn, Driva ( Drífa) og Mjoll.

Forsete / Forseti
Ås. Sønn av Balder og Nanna. Forseti sitter dag etter dag i sin hall Glitne (Glitnir) i Åsgård og ordner opp i konflikter mellom guder eller mennesker, lytter tålmodig til begge sider av alle spørsmål og gir så svar som er så upartiske og rettferdige at ingen kan finne feil ved dem. Hans veltalenhet og overbevisningsevner er slik at han alltid klarer å røre ved sine lytteres hjerter, og han har aldri feilet med å forsone selv de bitreste fiender. Forsoningens, rettferdighetens og tålmodighetens gud. Rettferdighet, fred og likhet.

Fossegrimen / Fossegrimmen
Se Nøkken.

Franangersfoss
Lokes gjemmested når han om dagen forvandler seg til laks.

Freke og Gere
Odins to ulver. Freke betyr vill, rasende. Gere betyr grådig.

Frigg
(Grekernes Hera). Odins hustru og da også gudenes dronning, mor til Balder. Hun sitter på sin trone ved siden av Odin, og iakttar verden. Hun vet alt, og har kontroll over hele naturen. Hun avbildes som en veldig vakker, moden kvinne, med et belte med husnøkler, mens hun spinner og vever skyer på rokken sin, noe hun var kjent for å gjøre. Frigg bor i Fensalar, og har en tjenerinnne og fortrolig venninne som heter Fulla. Fruktbarhetsgudinne. Gudinne over ekteskap og morskap. Himmelgudinne. Gudinne for kjærlighet, visdom. Hun vet alles skjebne.

Frøy
(Freyr). Frøy og hans tvillingsøster Frøya er de som rår for sol, regn, grøde, årsvekst, fred, menneskers velferd og eiendommer. Velstand, lykke, fred og fruktbarhet kan oppnås ved å ofre til Frøy.

Ikke rart at Frøy av mange ble sett på som den gjeveste av alle guder. Han hadde også med hester å gjøre.

Det er Njord som er far til Frøy og Frøya, så de to er av Vaneætt. Vanegudene finnes alltid parvis.

Frøy bor i Alvheim med sin hustru Gerd og lysalvene. Dette flotte husværet fikk Frøy i ”tannfe”, det vil si han fikk det som gave da han fikk sin første tann. Hvem giveren var, forteller historien ingenting om.

Frøy har flere kostbarheter. Skipet Skidbladne er hans – skipet som er så stort at det rommer alle æsene i full rustning, men som kan foldes sammen og bli så lite at det kan puttes i lommen. Galten Gullinbuste er også hans. Grisen kalles også for Slidrugtanne. Den renner gjennom luft og hav raskere enn noen hest. Aldri er det så mørkt om natten at ikke Gullbusta på galten lyser opp så det blir lyst nok.

Frøy eide også et magisk sverd som slo ut mot Jotuner på egen hånd. Dette sverdet ga han til Skirnir som takk for at han oppvartet Gerd for ham.

Tjenestejenten til Frøy heter Bøyla, som betyr å baule eller raute som en ku. Kanskje ikke så rart, all den stund Frøy har overlatt ansvaret for alt fjøsstell til denne tjenestejenten. Mannen til Bøyla er Bryggve, og åkerdyrking er hans ansvar, da hans navn betyr hellig bygg eller korn.

Gud for fruktbarhet, avlingenes overflod, sol og regn, krig og fred, hell og lykke.

Frøya
(Freyja). Søster til Frøy. Hustru til Od (som mange mener er Odin), mor til Hnoss som er så vakker at alt som er verdifullt og vakkert bærer hennes navn.

Frøya er av en gammel gudeslekt kjent som Vanene, guder som har spesielt med fruktbarhet og kjærlighet, graviditet og fødsler å gjøre.

Frøya var datter av havguden Njord, og gudinne for kjærlighet. Hun var den vakreste av dem alle, og som krigsgudinne var hun anfører for Valkyrjene, Odins personlige tjenerinner. Hun deler Odins forkjærlighet for kamp. De to deler drepte helter mellom seg, slik at noen går til Valhall, og andre skal underholde henne i hennes hall; Sessrumnir, som ligger i Folkvang (slagmark). Frøyas gullbikslede villsvin Hildisvini, er symbol på krig.

Navnet Frøya betyr herskerinne, og Frøya står som den personifiserte kvinnelighet og fruktbarhetsguden Frøys søster. Hun var havenes beskytter og har også vært beskrevet som ”den som skinner over vannene”. Beskytterinne av grøden og fødsel. Når Frøya gråter, faller hennes gylne tårer som ravperler ned i havet, dette skal ha hendt da hun mistet sin mann Od.

Hennes dyreskikkelse er katten, som står som en hellig forbindelse mellom henne og månen, og Frøya avbildes ofte sittende i en vogn trukket av to av kattende sine.

Hun har også en fjørham av falkehud, som tillater henne å fly mellom verdenene. Denne lånte for eksempel Tor og Loke da Trym, Jotunkongen hadde stjålet Mjølner. Hennes mest verdifulle eiendel er Brisingsmykket som hun fikk av fire dverger etter å ha ligget med dem.

Frøya tilbringer mye tid med alvene. Hun har et talent for heksekunst, og det var hun som lærte gudene om magiske sjarmer og drikker.

Hun ble attrådd av gudene og kjempene, og settes også i sammenheng med strid og død, men er også gudinne for den smilende naturen, hun sender solskinn, regn og innhøstning. Fruktbarhet, magi, kjærlighet og skjønnhet, sex, sensualitet, lidenskap, magi i juli måned, månen, sikt, velsignelse av barn, morskap, men også krig. Hun avbildes ofte i sin vogn trukket av to katter.

Frøya - Johannes Gehrts

Fulla
Åsynje. Friggs tjenerinne og venninne.

Fylgje / Fylgja
(Fylgjur). ”Følgesvenn”. Åsynjer. Opprinnelig individets alter ego som åpenbarte seg for andre i dyreskikkelse. Seinere er fylgja individets eller slektens kvinnelige skytsånd. Se Hamingjer.

Fårbaute / Farbauti
En kjempe. Loke, Byleist og Helblindes far. Hans hustru var Lauvøy (Laufey). Hun skal ha født Loke etter å ha blitt slått ned av lyn sluppet av Farbauti.

Fåvne / Favnir
Sønn av Reidmar, bror til Regin og Oter. Alle er trolldomskyndige og kan skifte ham. Fåvne opptrer gjerne som drage. Han drepte sin far for gullet i broren Oters hud. Selv drept av Sigurd.

Galar
En av de to dvergene som drepte Kvasir og samlet blodet hans for å lage Inspirasjonens Mjød.

Galder
Trollsang. Vers med magisk virke. Ble antagelig sunget med skrikende stemme.

Gambara
Mor til Vinnilerenes to høvdinger.

Gand
En stavformet gjenstand som onde makter – trolldomskyndige personer, skamaner – kan sende inn i menneskekroppen for å fremkalle sykdom. At sykdom kan fremstilles av en slik ”instrusjonsmagi” er en utbredt forestilling hos folk verden rundt. I Norden har denne troen gitt opphav til ideen om ”gandrittene”, som innebærer at trollkyndige kvinner og hekser reiser på ganden – det vil si, kjeppen, på samme måte som seinere tids hekser rir på kosteskaft.

Gang
Sønn av Alvalde, bror til Tjatse og Ide.

Gangdager
(Gangadaga(-vika)). Dager som det ble gått i prosesjon på åkeren for å holde skade-vetter borte. Skikken er fra kristen tid. Disse dagene var rundt Kristi Himmelfartsdag, 35. april og 1. mai. De gikk rundt og skvettet vievann og ba bønner.

Ganglate
”Treig, sein i vendingen”. Hels trellkvinne.

Ganglot
”Treig, sein i vendingen”. Hels trellmann.

Garm
(Grekernes Kerberos). Vakthund for Hel. Han står og gauler ved inngangen til Hels rike, i Gnipahulen. Han har fire øyne, og brystet er dekket med blod. Han kan bare stilnes av et kakestykket gitt til ham av dem som hadde gitt brød til de fattige. Han sitter lenket fast til Ragnarok da han sliter seg løs, dreper, og blir drept av Tyr.

Gebjon
Gudinne for helbred.

Gefion
Åsynje. Hustru til Kong Skjold, Odins sønn. Forfedre til Sveriges konger. Alle mødre som dør tjener henne. Vegetasjon og fruktbarhetsgudinne, gudinne for hell og fremgang, jomfrudom, jordbruk og vekst. Jomfruers beskytterinne. Giver av hell og fremgang. Jomfruer som dør blir hennes tjenere. Hennes er plogen, og med den pløyde hun slik at Skjælland skilte seg fra Sverige, og skapte Sveriges mange innsjøer.

Geirrød
En jotunkjempe som sammen med sine døtre Gjalp og Greip prøvde å drepe Tor. Bitter fiende av Tor. Han eide en stor sal. En gang fanget han Loke i form av en hauk, og fikk ham til å gå med på å love å føre Tor til hans slott, ubevæpnet, uten sitt magiske belte og hammer. Loket lovet det, og første Tor dit, men på veien stoppet de for å hvile hos en jotunkvinne, Grid. Hun fortalte Tor hva som sto på da Loke var gått ut, og ga ham sitt magiske belte, jernhansker og magisk stav. Dermed drepte Tor Geirrød, hans døtre og alle frostkjemper i nærheten.

Geirrød
Sønn av Kong Hrauding, bror til Agnar.

Geirrød
Odins fostersønn.

Gelgia
Lenken som Gleipnir er festet til. Den er ankret til Gioll som er på øyen Lyngvi.

Gerd
(Ger(eth)r). Vakker jotunkvinne. Datter av Gymir og Aurboda, søster av Beli. Jordgudinne. Personifikasjonen av det fruktbare jordsmonnet. Hun var så vakker at skinnet fra de nakne armene hennes lyste opp luften og havet. Hun avslo Frøys fieri, og dermed sendte han tjeneren Skrirne. Skrirne klarte derimot ikke å vinne henne med de elleve gulleplene og ringen Drapner som han hadde med. Til slutt truet Skrirne med å bruke sverdet til Frøy, som ville dekke jorden og isen med kraftig magi som ville dømme Gerd til et liv i smerte og tristhet. Hun gikk da endelig med på å møte Frøy i en sgok ni dager seinere, og ble så hans hustru.

Gere og Freke
Odins to ulver. Gere betyr grådig og Freke vill, rasende.

Gevar
Høders fosterfar, nevnt i mytene om Balder.

Giallar
Heimdalls horn som kan høres i alle de ni verdener. Når Ragnarok kommer vil Heimdall blåse i hornet og kalle alle guder og mennesker til kamp.

Giane
Gudinne for spinning og veving.

Gilling
Jotun. Far til Suttung. Han ble lurt av dvergene Fjalar og Galar og druknet.

Gimle
Etter Ragnarok skal en sal stpå på Gimle, fagrere enn solen og dekket med gull. Her skal dugende overlevende ætter bo glade hele livet.

Ginnungagap
Der livet oppsto. Det er svelget mellom Nivlheim i nord og Muspellheim i sør. Et umåtelig rom som er en vid avgrunn. Den nordlige delen fylt med snø, is, fuktighet og kulde. I den sørlige delen fløy gnister og glør fra Muspellheim. Midt i Ginnungagap ble luften varm og rolig. Der rim og varme møttes dryppet dråper fra rimfrosten ned. Her oppsto et menneskelignende vesen; jotnen Yme.

Mens han sov vokste det frem av hans svette et mannlig og et kvinnelig vesen under hans venstre arm. Hans to bein avlet en sønn med hverandre. Slik oppsto rimtussene. Her sto kuen Audhumbla og slikket de salte steiene og ga Yme næring.

Yme dier Audhumbla i Ginnungagap - Nikolai Abraham Abildgaard

Gjallarbroen
Broen over elven Gjall / Gjoll ved Hel.

Gjallarhornet
Heimdalls lur som kan høres over hele verden når han blåser i det. Brukes først når han skal varsle om Ragnarok.

Gjalp
Hyler. Datter av Geirrød, søster av Greip. Disse tre forsøkte en gang å drepe Tor. Hun satte seg skrevs over Vimur, den største av alle elver, slik at vannstanden økte og ga Tor store problemer.

Gjerseme
(Gersemi). Datter av Frøya og Od, søster til Hnoss / Noss. Deres navn ble brukt om vakre og verdifulle klenodier.

Gjoll / Gjall
(Gjóll). ”Den brusende, gjallende”. Elv på Helvegen til Hel.

Gjoll
Klippen (steinen) som Gelgia-lenken gikk gjennom for å lenke Fenrisulven fast.

Gjuke
Far til Gunnar, Hogni, Guttorm og Gudrun. Konge av Nibelungene.

Gladsheim
Gudenes hall i Åsgård på Idavollen. Den er som gull å se på både utenpå og inni. Gudene bygget også en borg til gydjene som de kalte Vingolv.

Glase
En lund utenfor Valhall med løv av gyllent gull.

Gleipne
(Gleipnir). En silkebånd skapt av dvergene / svartalvene for å binde Fenrisulven. Det var laget av lyden av en katts fotefall, en jomfrus skjegghår, et fjells røtter, en bjørns drømmer, en fisks pust og en fugls spytt.

Glitne
(Glitnir). Forsetes bolig. Sal med sølvtak og gylne påler. Her sitter Forseti og stifter fred i tvister.

Glæsisvoll
Bostedet til jotnen Gudmund, bror til jotunkongen Geirrød.

Gnipahulen / Gnipahelleren
En grotte man går gjennom for å komme til Hels rike. Utenfor sitter helveteshunden Garm bundet.

Gnitaheden
Her ruger Fåvne på sin skatt.

Gnå
(Gná). Åsynje. Friggs sendebud som rir på sin hest Hovvarpner (Hofvarpnir) gjennom luft og hav.

Gonlod
Gudinne for poesi.

Gram
(Sint). Sigmunds sverd, laget av Regin og brukt av Sigurdfåvnesbane til å drepe Fåvne.

Greip
(Griper). Datter av jotnen Geirrød, søster av Gjalp. Disse tre prøvde en gang å drepe Tor.

Grendel
En drage fra sumpen som bringer med seg pest. Den blir drept av Beowulf.

Grerr
En av de fire dvergene som skapte Brisingsmykket til Frøya.

Greyfell
Sigmunds hest, etterkommer av Sleipner.

Grid
En jotunkjempe som var en av Odins hustruer og mor til Vidar. Noen legender sier at det er hun som laget skoen Vidar vil bære under Ragnarok. Det var Grid som lånte Tor et styrkebelte, jernhansker og staven Gridarvol da jotnen Geirrød prøvde å lure ham inn i en felle.

Gridarvol
Grids stav som hun lånte Tor da Geirrød lurte Tor til å komme til hans borg ubevæpnet.

Grimhild
Hustru til Gjuke. Mor til Gudrun. Trolldomskyndig kvinne. Lagde en magisk trylledrikk til Sigurd, så han glemte Brynhild.

Grjotunagård
Jotnen Hrungner og Rugnes bolig. Her møttes Tor og Rugne til holmgang.

Groa
Hustru til Ørvandel (Aurvandil) den kjekke, mor til Svipdag. Volve. Gudinne for helbred. Hun helbredet en gang Tors hodepine etter en kamp mot Hrungner ved å synge trollsanger som løsnet brynesteinen som satt fast i hodet hans.

Grotte
Verdenskjernen som maler gull til Frode og regulerer stjernenes bevegelser.

Gudrun
Datter av Giuki, gift med Sigurd. Seinere gift med Atli og Jonakr.

Gullfakse / Gullmane
Jotnen Hrungnes gangerhest (paradehest) som løp om kapp med Sleipner, og som seinere ble gitt til Magne.

Gullinbuste / Slidrugtanne
(Gullinbursti). Den gullbikslede galten skapt av Brokk og Sindre under deres veddemål med Loke, gitt til Frøy. Gullinbuste skal være i stand til å løpe gjennom luften og over havet dag og natt. Natten ble aldri mørk der den sprang for den lyser og skinner slik at den lyser opp hvor enn den er.

Gullinkambe
(Gullinkambi). ”Gullkam”. Hanen i Yggdrasils topp som vekker Einherjene til kamp ved Ragnarok.

Gulltopp
Heimdalls hest.

Gullveig
”Gulldrikk”. Den gylne grein. En trollkvinne og profet som elsket gull. Hun snakket ikke om annet når hun besøkte æsene. De lyttet med avsmak, og mente til slutt at verden ville være bredre uten henne, og kastet henne inn i ilden. Gullveig ble brent til døde, men trådte uskadet ut av flammene igjen, og dette gjentok seg tre ganger. Da Vanene fikk høre hvordan æsene behandlet Gullveig ble de rasende og sverget hevn, og klargjorde seg for krig. Dette ble krigen mellom æsene og vanene, den første krigen. Men da ingen så ut til å vinne, og gudene ble lei, begynte de å snakke om fred, og levde så side om side fredelig etter det. Gudinne for magi og magiske kunster, profeti, helbred.

Gungne / Gungnir
(Gungnir). Odins spyd som ble laget av Ilvaldes sønner for Loke som ga den videre til Odin. En av tre gaver, de to andre var Sivs gullhår og Frøys skidbladner. Alle tre gavene kunne legges sammen i et tøystykke. Gungne bommet aldri på målet og gikk gjennom alt uten å stoppe. Under krigen mellom Æsene og Vanene kastet Odin spydet på Vanene, og etter dette imiterte skandinavene dette. De trodde at ved å kaste et spyd over ens fiender kunne de vinne Odins beskyttelse og bli garantert seier.

Gunn
En av Valkyrjene som sammen med Rota og Skuld nevnes som de Valkyrjer som stadig vekk drar ut på valplassen for å velge ut dem som skal dø.

Gunnar
Sønn av Gjuke. Bror til Gudrun. Han sverget å redde Brynhild, men det ble i stedet Sigurd som reddet henne fra ildringen i hans skikkelse. Han ble selv drept i Atles hall.

Gunnlød / Gunnlodd
Datter av jotnen Suttung. Hun voktet Inspirasjonens Mjød. Odin ble hos henne i tre netter og tok med seg mjødet.

Guttorm
Sønn av Giuki. Han drepte Sigurd på ordre fra Brynhild.

Gygr
Fellesbetegnelse på jotunkvinner.

Gyllenkam
Æsenes hane som varsler kampdagen når Ragnaroks tid er inne.

Gyme / Gymir
En Jotun. Far til Gerd ved Aurboda.

Gylve
(Gylfi). Svensk sagnkonge fra tiden før ynglingeætten.

Hamingjer
(Hamingjur). En art skytsånder, beslketet med Nornene og Fylgjene. De er overnaturlige, ofte usynlige kvinnelige vesener som ledsager mennesker og styrer deres skjebne. Hvert menneske har sin egen Hamingja som søker å bringe hell. En kunne også låne en annen hamingja når det gjaldt å utføre en modig dåd på hans vegne.

Hassiv
Hustru til Frimann, deres etterkommere ble bønder, landeiere og arbeidere.

Hate og Skoll
Barn av jotunkvinne som sitter langt østut og føder vesener i ulveskikkelse. To ulver som alltid forfølger månen og solen, og når de skal ete dem blir det sol og måneformørkelse. Hate vil fortære månen ved Ragnarok. Skoll solen.

Havfruen
(Margy´gar). En vettekvinne som lokker mennesker til seg med musikken sin. Hun er menneske oventil og fisk nedentil, og er fager og tiltrekkende så lenge hun ikke viser fiskehalen sin.

(c) Troll i Ord

Havmannen
(Marmennill). En vettemann som lokker til seg mennesker med musikken sin.

Heidrun
Geit i Valhall. Den står på taket og spiser løv av Yggdrasils greiner. Fra dens jur renner det mjød nok til at alle einherjene får seg godt med rus hver dag.

Heimdall / Rig
(Heimdallr). Sønn av ni jotunjomfruer: Gjalp, Greip, Eistla, Fyrgjfa, Ulrun, Angeya, Imdr, Alta og Jarnsaksa. Sies også å være sønn av de 9 bølgene, Æges døtre. Vokteren av Åsgård og regnbuebroen Bifrost som leder til underverdenen. Han bor like ved, i sin bolig Himmelberget. Lyden av hans horn Gjallar høres i alle de ni verdenene, og skal være signal for den store kampen mellom gudene på deres siste dag.

Navnet på hesten hans, Gulltopp, forbinder ham med solgudene og solhestene i den klassiske mytologien. Sverdet hans er Hofund / Mannshode.

Heimdall var sånn en god vaktmann at han kunne høre gresset gro på jorden, og ullen på sauenes rygger. Han kunne se hundrevis av mil i alle retninger så klart som dagen, også om natten. Selv trenger han kun en fugls søvn. Heimdall har også et annet syn, som gir ham evnen til å se inn i fremtiden.

Han er i tillegg en smart gud. Det var han som kom på ideen å sende Tor til Jotunheimen i forkledning som Frøya for å hente tilbake Mjølner fra Trym. Det er han som dreper Loke. Heimdall er også kjent som Rig under sine reiser i Midgard. Han er kjent som ”den hvite Åsen”, og har tenner av gull. Lys og ildgud, gud for utdannelse, runer, opplæring, beskyttelse.

Hel
(Grekernes Hades). Datter av den onde guden Loke og kjempen Angerboda, søster av Fenrisulven og Midgardsormen. Da gudene oppdaget hvor farlig hennes mor var, tok de Hel og hennes brødre bort for å oppdra dem, men Hel ble kastet ned i avgrunnen. Hun er utstyrt med like usympatisk ytre, halvt grønn-svart halvt blå (hvit), og huden sies å være råtnet som på et lik, og hun lever av hjernen og beinmargen til menn.

Hun styrte underjorden, riket Hel, de mindre heltemodiges tilholdssted, de som ikke døde i kamp, men av for eksempel alderdom. Hel bor i Nivlheim, i en svær hall, Valhalls motstykke, som heter Elvidnir (elendighet). Fatet hennes heter Hunger, kniven Svelt, sengen Kør (syk seng), sengeteppet Broket Ulykke, og dørterskelen Fallende Fare. Trellene hennes er Gangtrøtt og Ganglat(”langsom”). Helriket er en av de ni norrøne verdenene. Gudinne for død.

Lokes barn; Fenrisulven, Midgardsormen og Hel - Willy Pogany

Helblinde
Bror til Loke og Byleist.

Helgrind
Porten mellom de levendes og dødes verdener som fører til Hel.

Helheim
Ligger i Nivlheim, Hels hjem. Ingen kan forlate dette stedet på grunn av elven Gjoll som renner fra kilden Hvergelmir og omsirkler Helheim. Inngangen er voktet av Garm og Modgud. Kjempen Hræsvelg (liketer) sitter ved verdens ende og ser over Helheim. I form av en ørn med flaksende vinger får han vindene til å blåse.

Helhest
En mytisk hest som viser seg når et dødsfall forestår.

Helsko
Spesielle sko som bindes til den dødes føtter for at de skal kunne gå til de dødes verden.

Helvegen
(Helvegir). Veien til dødsriket Hel. For å komme dit må man over elven Gjoll og krysse Gjallarbru.

Hermod
(Grekernes Hermes). (Hermó(edd)r). ”Den raske”. Odin og Friggs heltemodige sønn. Bror til Balder. Gudenes sendebud. Hans mest omtalte handling var da han på Odins hest, Sleipner, red til Hels underjordiske rike med løsepenger for å be om at Balder skulle få stå opp fra de døde. Hermod red dit, hoppet over portene og ba om å få Balder tilbake. Hel forlangte at alle skulle gråte for Balder, både døde og levende ting. Hermod returnerte til gudene og fortalte dette, men ikke alle skapelser gråt (Loke i forkledning), og derfor måtte Balder bli i de dødes hall til Ragnarok. Hermod er en av de få mytologiske helter som har besøkt underverdenen og så returnert. Hermod står ved Odins side i Valhall og tar imot heltene som samles der.

Hild
Datter av Høgne. Nevnt i myten om Brisingamén, hvor hun galdrer over de falne krigerne slik at de sto opp hver morgen og slåss år etter år.

Hildesvin
(Hildisvini). ”Kampsvinet”. Betyr kamp - svin. Dette er Frøyas villsvin i kamp. Symbol på krig.

Himinjod / Himmelbrøleren
(Himinhrjótr) Hymes største okse hvis hode Tor slet av og brukte som agn for Midgardsormen.

Himmelberg
(Himinbjorg). Heimdalls bolig som ligger ved Bifrost. Her sitter han glad som vaktpost for gudene i et trivelig hus og drikker god mjød.

Hjordis
Gift med Sigmund, mor til Sigurd.

Hjuke
Hjuke og hans søster Bil ledsager månen på dens ferd rundt jorden.

Hle
(Hlér). Sønn av Fornjot, bror til Kåre og Loge. Han rådet over vinden.

Hlin / Lin
(Hlín). Åsynje. Friggs tjenerinne. Hun sendes ut for å beskytte de menneskene Frigg vil ha trygge. Det er Hlin som ”kysser bort de sørgendes tårer” og er derfor gudinne for trøst. Trøstens og sommerens gudinne.

Hlin
Annet navn på Frigg.

Hlora
Fostermor til Tor.

Hnitberg
Berget der Suttung gjemte Inspirasjonens Mjød.

Hnossa / Nossa
(Juvel). Datter av Frøya og Odur. Hun er så vakker at navnet hennes brukes om alt som er vakkert og herlig. Gudinne for den blinde forelskelsen.

Hod / Høder
(Ho(edd)r). Sønn av Odin og Frigg, bror til Balder. En blind gud, kjent for sin store styrke. Det var hans som uvitende og totalt uskyldig ble årsak til sin bror Balders død. Gud for natten, mørket og vinteren. Drept av Vali. Han vil oppstå etter Ragnarok, i den nye verdenen.

Balders død - Jakob Sigurðsson, islandsk illustrasjon fra 1700-tallet

Hoddmimers Skog
Skogen der menneskene Liv og Livtraser gjemte seg under Ragnarok. Her levde de av bare morgenduggen.

Hogni
Sønn av Gjuke. Drept i Atlis hall.

Holler
Gud for død, ødeleggelse, bringer av sykdommer og ulykker. Han drar folk til sin grotte, hvor han torturerer dem til døde.

Honungsdugg
Duggen som renner fra Yggdrasils blader.

Horg
Horg betyr steinsetting eller fjell, og horgen har sannsynligvis vært et hellig sted i friluft der det var oppstilt gudesymboler. Det er gjerne et avgrenset område i det fri markert med en sirkel-formet eller oval steinsetting eller steinhaug.

Horn / Hørn
(Hòrn). Gudinne for dyrkingen av lin. Identisk med Frøya.

Hovvarpne
(Hófvarpnir). Hesten som Gnå, Friggs tjenerinne, rir på når hun er Friggs sendebud.

Hrauding, Kong
Konge over Goterne, far til Agnar og Geirrod.

Hresvelg / Hræsvelg
(Hræsvelgr). Jotunvesen i ørnedrakt. Bor ytterst nord i Jotunheimens himmel. Han skaper vinden med sine vingeslag og er usynlig.

Hrimgerd
Jotunkvinne. Hates datter.

Hrimturs
Kjempen som bygget muren som omringer Åsgård.

Hrungne / Rungne
Den sterkeste jotunkjempen i Jotunheimen, som ble budt på drikkelag i Åsgård. Han ble drept i kamp med Tor, av hans hammer Mjølner. Hrungers hode, hjerte og skjold er av stein, hjertet skal være tretagget i formen, og er et trolltegn. Han var også innblandet i et kappløp med Odin. Opprinnelig eier av hesten Gullfakse.

Hrym
(Hrymr). Jotunkjempe. Stormjotun / sjøkjempe, gift med Hrod. Han lever på himmelens kant. Han eide en enorm gryte som Æsene sendte Tor ut for å hente, så de kunne brygge mjød i den. Under Ragnarok vil Hrym være styrmann på Naglefar. Kommer sammen med Muspellsønnene, Fenrisulven, Midgardsormen, Loke og Rimtussene til Vigrid, en slette, under Ragnarok.

Hug / Huge
En liten kar som Utgardsloke kalte på for å kappløpe med Tjalve. Tjalve tapte alle tre kappløpene. Seinere personifiserte Huge seg som tanken.

Hugin og Munin
(Huginn og Muninn). ”Tanke” og ”Minnet”. Odins to ravner. De flyr gjennom de ni verdener hver dag og returnerer til Odin og forteller ham alt de har sett.

Huld
Seidkone som ved hjelp av sine magiske evner klarte å drepe den svenske kongen Vanlande. Ifølge sagaen ble kongen drept av maren hun på oppdrag av dronning Driva sendte ut mot ham.

Huldre
Skogvesen i norsk folketro. De tilhører de underjordiske vesener. Huldrejenten er vakker å se på, men har kurumpe som faller av når hun vies i kirken. Når hun er blitt gift med en menneskemann blir hun en god kone og en dyktig gårdskone, og gården blomstrer opp og blir virkelig fruktbar.

Hunger
(Hungr). Hels fat.

Hvergelmer
(Hvergelmir). Kilde som ligger midt i Nivlheim. Herfra renner de to elvene Elivåger som fryser til is lenger sør.

Hyme
(Hymir). Jotun, far til Tyr. Han var med på fisketuren da Tor fanget Midgardsormen. Hymes største okse het Himinjodr (Himinhrjótr), og hans kone var lys med gyllent hår.

Hyndla
Jotunkjempe. Hun related Oters legacy at the bidding of Frøya.

Hyrokkin
En jotunkjempe. Hun var heks, og ble tilkalt av Æsene da de fikk problemer med Balders likbål. Hun sjøsatte langskipet Ringhorn hvorpå Balders likbål ble bygget.

Høgne
Hilds far.

Høne / Hønir (Vili)
(Hænir). Også kalt Vili. Ås. Bror av Lodur (Ve) og Odin. Han er gud for stillhet. Den langbeinte guden. Han er en av de tre orginale Æsene, Lodur og Odin, som skapte verden og de første menneskene, Ask og Embla. Etter krigen mellom Æsene og Vanene skulle Høne bo hos Vanene som følge av en kjøpslåing. Han ble fulgt av Mime, men Vanene ble sint da Høne viste seg å være ubesluttsom, vettløs og avhengig av Mimes beslutninger. På grunn av at Høne var Odins bror, og Vanene ikke turde å skade ham, drepte de i stedet Mime og sendte hans hode til Odin. Høne vil overleve Ragnarok.

Idavollen
(I(edd)avollr). Sletten i Åsgård hvor Æsenes boliger og palasser var. Her bygget gudene to haller; Gladsheim (Gla(edd)sheimr) med høyseter for Odin og de tolv fornemste æsene, og Vingolv (Vingolf), med høyseter for Frigg og Åsynjene. Gimle ble også bygget her. Dette blir gudenes hjem etter Ragnarok. Hit kommer Vale og Vidar, Tors sønner Mode og Magne som har med Mjølner. Fra Hel kommer Balder og Høder.

Ide
Sønn av Olvadi, bror til Gang og Tiazzi.

Idun
Brages hustru. Hun voktet gudenes foryngelsesepler, og hadde dem i et skrin. Loke lokket henne og eplene ut av Åsgård, gudenes festning, hvor hun ble bortført av Tjatse, og gudene eldes raskt. Det ble derimot også Loke som reddet henne igjen ved å forvandle henne til en nøtt og bringe henne tilbake til Åsgård. Idun er gudinne for kunnskap og visdom, evig ungdom, langt liv, fruktbarhet, død. Blondhåret.

Idun og eplene - Donald A. Makenzie

Ildtusser
De bor i ildens og hetens Muspellheim.

Ilvalde / Ivaldi
Far til dvergene Ivaldesønnene som skapte Skidbladne og Gungnir og Sivs gylne hår. Han er dvergene eller svartalvenes fyrste som holder til i underjorden.

Ivaldesønnene
Sønner av dvergekongen Ivalde. De er Brokk, Eitre / Sindre og andre kunstsmeder som skapte bl.a. Skibladner, Gungner og Sivs hår.

Iving
Grenseelv mellom Åsgård og Jotunheimen. Alltid isfri.

Jarl
Sønn av Mor og Rig (Heimdall). På sin tredje og siste reise på jorden, kom Rig (Heimdall) til et vakkert slott. Her bodde Fadir (Far) og Modir (Mor). De tilbød Rig et skikkelig måltid, med masser av mat og vin, servert på det fineste servise. Om natten sov Rig mellom vertene sine, og 9 mnd. Seinere fødte Modir en kjekk og intelligent sønn. De kalte ham Jarl, og han ble den første av kriger / adel / kongsrasen. Da han ble voksen lærte Rig ham runene, om det magiske sverdet som kunne roe havet, slukke flammer og kappe av fiendens sverd, og å snakke fuglenes språk. Rig fortalte ham til slutt at han faktisk var hans far, og dro så hjem til Åsgård. Jarl dro hjemmefra, bygget sin egen borg og skaffet seg tilhengere. Sammen overvant Jarl og hans krigere 18 borger. Han vant også Erna (Prinsesse), en vakker datter av Hersir. Sammen fikk de elleve sønner som alle ble konger og første kongeætten videre på jorden. Se også Karl og Trell.

Jernsaksa
(Jarnsaxa). Jotunkvinne. En av Tors hustruer, mor til Magni og Modi.

Jernskogen
En skog der en jotunkvinne ligger og føder troll i ulveskikkelser. Et av avkommene skal sluke solen slik at sommerene blir mørke. Mor til Hate og Skoll.

Jetter
Store overnaturlige vesener, trollkyndige. De er personifiseringen av den ville natur, og er Tors fiender.

Jonakr
Gudruns tredje ektemann.

Jord
Også kjent som Fjorgyn. Datter av Natt og Annar. Odins hustru, Tors mor. Den primitive, ubefolkede, og upløyde jordens personifisering og hovedgudinne.

Jormungand
”Den veldige staven”. Et annet navn på Midgardsormen.

Jormunrek
Drepte Svanhild. Selv drept av Gudruns sønner.

Jotuner
Annet navn på kjempene. Skapninger som ikke har gudestatus, men kan gjerne være foreldre til Æser. Kvinnelige jotuner kalles Gygrer. Jotnene bor i Jotunheimen og deres borg heter Utgård.

Jotunheim
En av de ni verdener. Jotnenes (frost og steinkjempenes) hjem. Ligger ved kysten og bortenfor Elivåger. Her er det isende kaldt og fjellet. Denne verdenen ga Odin til kjempene ved skapelsen av verden. Her ligger jotnenes borg Utgård, og her eier de store gårder. Jotunheimen ligger i Midgard, i de snøete regioner på de ytterste strender ved havet, på midtnivået av verdenene, separert fra Åsgård av elven Iving som aldri fryser helt over. Mimes brønn ligger her. Trym er konge her.

Kari
Jotun. Stormkjempe, herre over stormkjemper.

Karl
På sin andre reise kom guden Rig (Heimdall) til et pent hus, eid av en håndverker og bonde. Mannen og kvinnen het Afi og Amma, bestefar og bestemor. De tilbød Rig et skikkelig måltid og lot ham sove mellom seg. 9 mnd. Etter fødte Amma en sønn som de kalte Karl. Karl giftet seg med Snør, og de fikk tolv sønner og ti døtre, som ble verdens bønder, landeiere og arbeidere. Se også Jarl og Trell.

Kon
Sønn av Jarl og Erna, jarleætens forfedre.

Krimhild av Burgund
Sigfrids vakre hustru i Nibelungsangen.

Kvaser / Kvasir
(Kvasir). Vanegud. Han var den viseste av gudene. Han ble skapt av de andre gudene av det spytt som ble brukt som tegn på inngang til fred mellom Åsagudene og de mindre fremtredende Vanene.

Kvasir dro ut i verden for å lære menneskene visdom, men to dverger, Fjalar og Galar, inviterte ham til deres hule og drepte ham. De samlet blodet hans i et kar, tilsatte honning og hadde det i to krukker og en gryte. Blodet og honningen gjæret og ble til diktermjødet. Dersom man drakk av det ville man bli inspirerte poeter.

Litt seinere drepte de to brødrene Fjalar og Galar kjempen Gilling og hans kone. Gillings sønn Suttung lette etter foreldrenes menedere, fant dem og truet med å drepe dem. Dvergene ga ham da mjødet mot at han skulle la dem leve. Suttung gjemte mjødet midt i et fjell og beordret datteren Gunnlød å vokte det. Men Suttung skrøt av sin skatt, Odin hørte det, og dro til Jotunheimen i form av en bondegutt for å finne mjødet. Han fikk arbeid hos Suttungs bror Baugi, og ble der hele sommeren. Da arbeidet var slutt ba Odin Baugi om å gi ham å drikke av mjødet. Motvillig drillet Baugi et lite hunn inn i fjellet hvor mjødet sto. Odin gjorde seg om til en orm og ålte seg gjennom hullet, inn til Gunnlød. Der tok han form av en kjempemann, forførte henne og ba om å få en slurk av krukkene og gryten, som han tømte. Så gjorde han seg om til en ørn og fløy til Åsgård.

Det er i denne fortellingen at myten om lyrikkens kunst står. I noen myter er Kvasir en Vanegud som bosatte seg i Åsgård etter krigen mellom Æsene og Vanene.

Odin spytter diktermjødet i flere kar mens han jages av Suttung - Jakob Sigurðsson, islandsk illustrasjon fra 1700-tallet

Kveldrider / Mørkrider
(Kveldri(edd)ur). Betegnelse på kvinnelige jotner som man tenkte seg red om natten.

Kvergjelme
”Den brusende kjelen”. En kilde i Nivlheim som vanner verdenstreets røtter. Identisk med Urdarbrønnen. Alle elver sies å ha sitt opphav i dette kildevannet.

Kør / Kår
”Sykeseng”. Hels seng.

Kåre
En generasjon Valkyrjer. Det finnes tre generasjoner Valkyrjer; Sigrun, Svåva og Kåre.

Laga
Gudinne for brønner og kilder. Hun er Odins venninne.

Landvetter
Underjordiske småvesener som holder til i stort antall i lunder, hauger og vannfall. De kan karakteriseres som et landområdes skytsånder. Behandles de godt kan de gjøre menneskene som bor i deres område lykkelige og velstående. De var særlig populære blant kvinnene, som i eldre tider ofret mat til dem.

Lauvøy / Laufey
Også kalt Nal. Mor til Loke. Hun var en jotunkjempe som skal ha født Loke etter å ha blitt slått ned av lyn fra sin mann Farbauti. Også mor til Byleist og Helblinde.

Lebard
(Hlébar(edd)r). Jotun som ga tryllestav til Odin.

Lindskjalv
(Hli(edd)skjálf). Odins bolig. Herfra ser han ut over helve verden. Andre guder kan også bruke dette høysetet, Frøy for eksempel oppdaget Gerd herfra.

Lit
En dverg som dukket opp under Balders begravelse og kom i veien for Tor da han skulle konsekrere likbålet, Tor sparket til ham så han fløy på bålet.

Liv og Livtrase
(Líf og Líf(thorn)rasir). ”Liv” og ”Ivrig etter liv”. De var de eneste menneskene som over levde Ragnarok, fordi de gjemte seg i Hoddmimers skog, skogen Surts flammende sverd ikke kan ødelegge. Der sov de seg gjennom jordens ødeleggelse og levde bare på morgenduggen, og våknet til en ny og grønnere jord igjen. De befolket jorden på nytt.

Lodur / Ve
(Ló(edd)urr). Også kalt Ve. En av de første Æsegudene som sammen med sine brødre Odin og Høne (Vili) skapte verden og de første menneskene Ask og Embla.

Lofn
Åsynje. Kjærlighetsgudinne, gudinne for ulovlige unioner. Hun er mild og god å påkalle. Hos Odin eller Frigg skaffer hun tillatelse for mennesker å leve sammen, også når det er forbudt eller problematisk å få det ordnet.

Loke
(Loki, Loptr). Sønn av kjempen Farbaute, som ferget de døde over vannene i underverdenen og Lauvøy. Loke er halvt æse, halvt jotun, og har derfor innpass begge steder. Loke er far til Vale og Nare (Narfe) ved Sigyn, men også Hel, Midgardsormen og Fenrisulven, ved Angerboda, og barna er alle like slemme som ham selv. Han holder til i underverdenen.

Loke er blant de fornemste av æsene, enda han er mer å regne som deres fiende. Han sies å være Odins blodsbror, noe som kan forklare hvorfor ingen turde å skade ham.

Loke er vakker, men ondskapsfull og listig. Han er personifikasjonen av ondskap. Sin største glede har han når han kan skade æsene, men sine ondskapsfulle meritter tvinges han ofte til å gjøre godt igjen. Det greier han på et og annet vis, for Loke er også klok og slu. Æsene er så overbærende med ham, fordi han vet litt av hvert om dem, som de ikke vil skal komme ut.

Det var Loke som lurte Høder til å drepe Balder. Som straff bandt gudene ham fast til tre klipper, og han kommer ikke fri før ved Ragnarok. Da sloss han på jotnenes side, mot Heimdall og de dreper hverandre.

Det var Loke som var årsak til at gudene fikk dvergene Brokk og Sindre og Ilvadisønnenes gaver.

Det var på grunn av Lokes ord under gildet i Ægirs hall og hans innblanden i Balders død at gudene endelig fanget og straffet ham. Ildgud, gud for lurerier, spøker, løgner, farer, ondskap.

Loke - Jakob Sigurðsson, islandsk illustrasjon fra 1700-tallet

Lorride / Lora
(Hlorride). Tor og Sivs datter, søster til Trud. Også navnet på Tors fostermor.

Lovar
Dvergenes stamfar.

Lyngve
Holme på sjøen Amsvartner hvor Fenrisulven sitter fastlenket.

Lysalver
De alvene som hører til i himmelen, motsatt fra de underjordiske svartalvene.

Læding / Løding
Den første lenken gudene prøvde å binde fast Fenrisulven med. Den skulle være så sterk at Fenrisulven ikke skulle kunne slite seg, men da ulven bare strakk det ene beinet brast lenken.

Lærad
(Læra(edd)r). Tre i Valhall. Geiten Heidrun livnærer seg av treets kvister. Sannsynligvis identisk med Yggdrasil.

Låga
Jotun som kappåt med Loke.

Magne
(Magni). Ås. Sønn av Tor og Jernsaksa, bror til Mode. Utrolig sterk, den eneste som er sterkere enn sin far Tor. Etter Tors duell med Hrungner reddet Magne Tor, bare tre dager gammel, ved å fjerne Hrungners fot fra farens hals, og ble belønnet med Gullfakse. Magn og broren Mode vil overleve Ragnarok, og Mange vil ta med seg Mjøner til Idavollen.

Mare
Et vesen som angriper, plager og kveler sovende mennesker og viser seg i dyreskikkelse som hund eller katt. Hun rir på sovende mennesker, og av dette kommer ordet mareritt.

Megingjord
(Megingardir). Tors magiske belte som dobler hans allerede utrolige styrke.

Menja
Jotunkvinne og trellkvinne som ble kjøpt i Sverige av Kong Frode. Hun og søsteren Senja drar kvernen som maler gull.

Midgard
(Mi(edd)gar(edd)r). En av de ni verdener. Menneskenes hjem, Jorden. Bygget av Æsene av Ymes øyenbryn for vern mot jotnene. Åsgård ligger her. Helligdommer som finnes her er Bifrost, Yggdrasil, Mimes brønn og Urds brønn.

Midgardsormen / Jormungand
Avkom av Loke og Angerboda. Et sjømonster. Ble kastet på sjøen av Odin og var dømt til å omsirkle jorden, med halen i munnen. Tor fisket den engang opp ved hjelp av et oksehode. Dreper og blir drept av Tor ved Ragnarok.

Mime / Mimir
Ås. Den viseste av Æsene. Mime ble sendt av Æsene til Vanene med Hønir etter krigen mellom Æsene og Vanene. Vanene ble sint på Hønir, men turde ikke drepe ham. I stedet drepte de Mime og sendte hans hode til Odin. Odin smurte hodet inn med en urteblanding slik at det ikke ville råtne, og la kraftige trylleformler på det (galdrer). Kreftene Odin rørte opp var så sterke at det brakte hodet til live igjen, og det kunne til og med snakke. Fra da av rådet Odin seg med hodet og fikk vite mange okkulte hemmeligheter fra det.

Mime / Mimir
En jotunkjempe. Han er gud for kunnskap og visdom. Han holdt til ved Yggdrasil, under hvis røtter det rant frem en brønn av visdom, Mimes brønn, og av denne brønnen drakk han daglig og var vokter for. Han kjenner all fortid og fremtid. Det var til Mime at Odin ofret sitt høyre øye for å få drikke av hans brønn. Mime står i vannet og holder oppe kjolen Fjellene, og det er mulig at han har blitt del av fjellene selv.

Mimes Brønn
Visdomsbrønnen som ligger i Jotunheimen. Alle som drikker av den blir vis. Den voktes over av Mime. Det var her Odin ofret sitt høyre øye for å få drikke av brønnen og bli vis.

Odin drikker fra brønnen mens Mime ser på - Robert Engels

Miming
Skogtroll som eide en armring som ga bæreren økt rikdom og et sverd som kunne skade Balder. Mindre skogsgud.

Mjølner / Mjølnir
(Mjöllnir). Tors magiske hammer. Laget av Brokk og Sindre. Den er et symbol på Tors styrke og tordenen han personifiserte. Gudene anså Mjølner for å være deres største skatt fordi den alene kunne forsvare Åsgård mot kjempene. Når Tor kastet hammeren traff den alltid sitt mål og returnerte så til hans hånd. Mjølner var ikke bare et våpen, men også et symbol på fruktbarhet. Under bryllupsseremonier ble den alltid plassert i brudens fang. En gang ble hammeren stjålet av jotunkongen Trym.

Mode
Sønn av Tor og Jernsaksa, bror til Magne og Trud. Han og hans bror vil overleve Ragnarok. Mode er gud for kampvrede, og ble tilbedt av berserkene.

Moder / Mor
Stammor for jarleætten. Fikk Karl med Rig (Heimdall). Gift med Fader / Far.

Modgunn
(Mó(edd)gu(edd)r). Jente som passer Gjallarbro, broen til Hel.

Mokkurkalve
Jotun hos Hrungner som ble så redd Tor at han tisset på seg.

Mundilfare
(Mundilfari). Jotun, gift med Glaur. Barna deres var så vakre at de kalte dem Måne (Mani) og Sol. Gudene ble rasende over deres bråmodighet, og tok begge barna fra dem og satte dem på himmelen.

Munin og Hugin
Odins to ravner (se Hugin og Munin).

Muspel
Person i undergangsmyten.

Muspelheim
(Múspellsheimr). En av de ni verdener. Et lysende, flammende himmelområde før skapelsen. Ligger mot sør. Ildkjempenes hjem. Hjem til ildtussene, muspelfolket eller muspelsønnene. Grensen til dette landet er voktet av Surt. Surt venter på Ragnarok, da skal han sette fyr på verden.

Myser
Sjøkonge som drepte kong Frode.

Mørkrider / Kveldrider
(Myrkri(edd)ur). Betegnelse på kvinnelige jotuner som man tenkte seg red om natten.

Måne / Mani
(Mani). Sønn av Mundilfare og bror til Sol. Han var strålende vakker. Gudene satte ham på himmelen og lot ham styre vognen til den riktige månen, som gudene hadde skapt av gnistene fra Muspellheim. Han kjører vognen som bærer månen over himmelen, og styrer mellom ny og nemåne. Personifiserer månen. Måne fikk en gang øye på to barn; Hjuke og Bil, som var sendt av sin far, Vidfinn, for å hente vann i brønnen Byrgir, i noen tønner. Han tok dem da med seg til månen, der de i dag sees med sine tønner og stang på månens overflate som måneflekker.

Månegarm
En kjempeulv som bor i Jernskogen og lever av kjøtt og blod fra mennesker som holder på å dø. Han forfølger og sluker månen (måneformørkelse). Da skvetter han blod så solen svartner. Mulig identisk med Hate,

Nagelfar
(Naglfar). Skip som skal brukes til å frakte kjempene når de skal angripe Åsgård under Ragnarok, med Loke som rormann og Hrym som styrmann. Bygget av døde menns negler. Størrelsen på skipet vil avhenge av hvor mange menn som blir begravet med uklipte negler. Det ble trodd at Ragnarok kunne utsettes ved å se til at døde menns negler ble klippet før de ble begravet, og da forsinke byggingen av Naglfar. Under Ragnarok vil floden frigjøre skipet, jotnene vil gå om bord og seile mot kampmarken Vigrid.

Naglfare
En jotunkjempe. Natts første ektemann. Deres sønn er Aud.

Nanna
En av Æsene. Datter av Nep. Balders hustru, mor til Forseti. Nanna var av menneskeslekt, og svarte nei da Balder fridde fordi vanlige dødelige ikke burde gifte seg med guder. Balder dro da inn i Gevars land med hær for å fri til henne. Hun døde av sorg da Balder ble drept, og ble brent sammen med ham på hans skip. Månegudinne. Jordgudinne. Modergudinne, gudinne for fruktbarhet.

Narve
(Norvi). En jotunkjempe. Far til Natt. Han var en av de første kjempene i Jotunheimen.

Narve
(Narfi). Sønn av Loke og Sigyn, bror til Vali.

Nastranden
Likstranden, ligger på et soltomt sted.

Natt
(Nótt). Datter av Narve. Hun er nattens personifisering, svarthåret og mørkhudet. Gudinne for glede og lykke. Hun giftet seg tre ganger, først med Naglfare og fikk en sønn, Aud. Deretter med Annar, og fikk en datter, Jord. Og så til slutt med Delling, og fikk en sønn, Dag. Gudene ga Natt og sønnen Dag hver sin vogn som de kunne kjøre i over himmelen for å opprettholde dagen og nattens regelmessighet. Natts hest heter Rimfakse (Hrímfaxi, ”Frost-manet”), hesten med rimfrost i manen som drar på månen. Rimfakses fråde blir til morgenduggen. Men Hate forfølger den flyvende månen og truer med å sluke den.

Nattravn
I folketroen en gjenganger etter en selvmorder. Den viser seg om natten som en fugl, for eksempel en ravn.

Nehalennia
Gudinne for velstand og overflod.

Nerthus / Herta
Hun sies å være søster og kone til Njord, og mor til Frøy og Frøya, men også en tidligere kvinnelig versjon av Njord. Også kjent som Moder Jord. Jord- og fruktbarhetsgudinne. Hun symboliserer fred, fruktbarhet, havet, renhet, magi og hvit heksekunst.

Ni Bølger, De
Døtre av Ægir og Ran. Havfruer og personifikasjonene av bølgene. Mødre til Heimdall. De fanget en sjømann og tvang ham til å ligge med hver av dem for å slippe fri, og slik kom Heimdall til verden. Odin skal ha kommet over dem da han gikk på stranden.

Ni Verdener, De
Den norrøne verden består av ni riker som alle er bundet sammen ved verdenstreet Yggdrasil; Midgard, menneskenes hjem, Åsgård, gudenes hjem, Alfheim, lysalvene og Frøys hjem, Vanaheim, Vanenes hjem, Nivlheim (Hel), Hel og Nidhoggs verden, Nidavellir, dvergenes hjem, Svartalfheim, svartalvenes hjem, Muspelheim; ildkjempenes hjem, Jotunheim, jotnenes hjem (kjempene).

Nibelunger
Beboerne i det Nordre Riket der Gjuke regjerer.

Nidavellir
En av de ni verdener. Hjem til dvergene (Svartalvene).

Nidhogg
(Ni(edd)hoggr). ”Likriver / sliter”. Orm, drage, slange som gnager på verdenstreet Yggdrasils rot og skader den. Her krangler den også til stadighet med ørnen i toppen, ved Ratatosk, ekornet som løper opp og ned og overleverer meldiger dem imellom. Nidhogg er derimot ikke den eneste slangen som ødelegger verdenstreet, de andre er; Gråbak, Gravvollut, Goin og Moin. Suger blod fra de døde i Hel. Nidhogg flyr også gjerne fra dypets mørke fjell med lik mellom fjærene. Holder til i Nivlheim.

Nidhogg gnager

Nisse
I nordisk folketro er nissen gårdens beskytter. Han er et lite vesen, kledd i grå kofte og rød lue. Han holder til i stallen og stabburet, på låvens loft og ved tuntreet. Han bringer korn og velstand til gården, strigler hestene og gjør bonden rik, så lenge han blir godt behandlet. Blir han fornærmet eller dårlig behandlet, forlater han gården og tar lykken med seg. Han blir lett sint og deler ut ørefiker hvis han føler seg fornærmet. Det har vært fast tradisjon å sette ut grøt til nissen på juleaften.

Nitberg
(Hnitbjòrg). Sted i myten om Inspirasjonens Mjød. Mjødet ble gjemt her, og Suttungs datter, Gunnlod, voktet det.

Nivlheim
(Nifelheimr). ”Tåkeheimen”. En av de ni verdener. En slags ytre del av Helriket av mørke og kulde, den kalde delen av Ginnungagap. Her bor Hel i Eljudnir og Nidhogg som gnager på Yggdrasils røtter. Herfra renner de 11 iskalde elvene Elivagar ned i kløften Ginunngagap, hvor heten og gnistene fra Muspelheim begynte skapelsesprosessen av verden.

Njord
(Njor(edd)r). En av Vanene. Gud for hav og fiske. Velstand. Var gift med Skade, men de skiltes, for hun ville bo oppunder fjellet, og han ved havet i Noatun. De er Frøy og Frøyas foreldre. Njord bosatte seg med sine barn i Åsgård etter krigen mellom dem og Æsene. Hans navn ble brukt når man avla eder i retten. Fruktbarhetsgud, herre over hav og vind, ild, gir rikdom, jakt og fiskelykke og beskytter sjøfarere. Skipenes gud. Påkall Njord i finansielle spørsmål, for hell og fremgang, velstand, riter som involverer vann, luft eller ild.

Noatun
Njords bolig i Åsgård.

Nord
Dverg. En av fire dverger som sitter i et av de fire verdenshjørner.

Nornene / Nornir
(Grekernes Fates / Moraene). Personifiserte symboler for skjebnen. Disse spinnende søstre bestemmer menneskenes fødsel, liv og død for guder, mennesker, kjemper og dverger, alle levende vesener. De sies å være til stede ved et menneskes fødsel for å bestemme barnets skjebne. Har du et godt liv, har du fått en god norne, har du et dårlig liv, har du en ond norne. Urd, den yngste, forbindes med fortiden, skjebnen, hun spinner livstråden (fødsel), Verdande, nåtidstilværelsen, tvinner (liv) og Skuld, den eldste, er fremtiden og sannsynligvis karma, hun klipper livstråden den av (død). De representerer også månens triple aspekt, der Urd er nymånens jomfru, Verdande er fullmånens Moder og Skuld er den svinnende månens Volve. Nornene holder til ved Urds Brønn, ved roten av Yggdrasil, der de vanner treets røtter med vann fra brønnen og holder det friskt.

Nøkken
(Nykr). Et farlig vesen som hersker over innlandets sjøer og vassdrag. Han lokker til seg mennesker med musikken sin, oftest fiolin ved elver og kvernhus, og drukner dem. Opptrer gjerne i form av en hvit hest, Nøkkehesten.

Nåstrand
(Nástrand). Den delen av dødsriket som ligger lengst Nord. Der finnes en forferdelig sal som er bygget av sammenflettede ormer. De spyr gift inn i salen slik at det sannes elver av giften.

Od
(O(edd)r). Ektemann til Frøya, far til Hnossa. Han forlot Frøya for å drive på jorden. Noen mener at han er Odin i forkledning.

Odin
(O(edd)inn). Den norrøne mytologiens hovedgud. Allfaderen. Han likestilles med den greske Zevs. Æsenes overhode.

Odin var med å skape verden, sammen med brødrene Vili og Ve. Han er selve livsenergien, den blå himmelens personifisering, han styrer regnbygene og solskinnet. Han er himmelgud, seileres beskytter, guden for poesi, sagaens far, krigsgud, dødsgud, trolldomsgud, spådomsgud og visdomsgud.

Det var Odin som lærte menneskene om runene, og det var han som reddet Inspirasjonens Mjød.

Hans to ravner Hugin, tanke, og Munin, minne, sitter på hans skuldre, og flyr hver dag ut for å komme tilbake med dagens nyheter til ham. Ulvene hans, Gere og Freke mater han gjerne fra sitt fat, ettersom den eneste næringen han trenger er Mjød. Odin har også et magisk spyd, Gungnir som sies å ha makt til å bestemme hvor seieren skal ligge i en kamp.

Odin er gift med Frigg, som sitter på sin trone ved hans side. Odin er herre over Valhall, falne helters (Einherjar) hall, og Valkyrjene, krigerske jomfruer, er hans tjenerinner. De bringer de falne heltene over Bifrost til Valhall (den halvparten som ikke Frøya tar med seg til sin hall). I Valhall kjemper de hele dagen, og fester hele natten, i forberedelese til Ragnarok. Odins attributter er ravnen, ulven, spydet og valknuten, som er tre sammenknyttede triangler.

Gud for død, poesi, visdom, magi, krig. Han symboliserer kreativitet, spådom, orakler, profeti, hell.

Odin, med Hugin, Munin og Gungnir - Jakob Sigurðsson, islandsk illustrasjon fra 1700-tallet

Odins hunder
Nattestid, på den tiden av året da de store fugletrekkene dro forbi, trodde man at man hørte Odins hunder. De ble oppfattet som deltakere i Odins jakt – som også kalles den ville katen eller Åsgårdsreien.

Odrører
(Ó(edd)rørir). Kjele som inneholdt Inspirasjonens Mjød.

Okolner
Plass i Åsgård der Brimer ligger.

Oter
Sønn av Reidmar. Bror til Regin og Fåvne. Han hadde evnen til å forandre form, og det var i form av en lekende oter i Andvarefossen at han ble drept av Loke.

Pertra
Jordgudinne som bor i bergets indre. Hun har sin egen rune: Per(edd)ro.

Ragnarok
Verdens undergang, gudenes skjebne. Grunnen til at dette oppstår er at Odins mor var en jotunkvinne (ondt blod), det var mye løgn og uvennskap mellom gudene, og midgardsormen, Fenrisulven og de onde jotnene skapte hele tiden uhygge. Denne uærligheten, forræderiet, brodermordet og blodskammen forårsaker til slutt Ragnarok.

Ragnarok begynner med Fimbulvinteren som varer i tre år uten sommer imellom. Så følger en snøstorm, kulde, Hate og Skoll fanger solen og månen og slukner dem, stjernene slukner, jordskjelv oppstår, Fenrisulven sliter seg løs. Midgardsormen vrir seg i sinne så havet skyller over land. Hanen i Jotunheimen, Fjalar, hanen i Åsgård, Gyllenkam og den sotsvarte hønen i Hel galer og varsler kampdagen.

Heimdall blåser i Gjallarhornet. De døde bryter ut av Hel og krysser storhavet i båten Naglefar som legger ut fra Muspellheims med dens jotuner og med Loke som rormann. Valkyrjene gjør seg klar til det store slaget. Surt kommer fra sør med flammende ild og setter fyr på verden.

Berg styrter sammen slik at jotuner snubler, himmelen revner og det blir trengsel av døde på Helvegen. Yggdrasil jamrer og skjelver.

Frøy kjemper mot Surt. Fenrisulven sluker Odin, men Vidar hevner sin far ved å støte sitt sverd gjennom ulvens hjerte. Tor dreper Midgardsormen, men faller selv død om etter ni skritt fra kampplassen. Loke kjemper mot Heimdall og begge dør. Surts ild brer seg over hele verden og brenner og dreper alt.

Verdenstreet faller ikke, men jorden synker i havet. Så stiger en ny, grønn og fruktbar verden opp. På Idavollen som ligger der Åsgård lå, samles de overlevende gudene; Vidar, Våle, Mode, Magne, Høder og Balder. Liv og Livtraser, de eneste overlevende menneskene oppholder seg i Hoddmimers skog. De overlever på morgenduggen og blir forfedre til alle nye mennesker som seinere befolket verden.

Ragnhild
Jotunkvinne gift med Hadding. Hun skal, som gudinnen Skade, ha valgt sin ektemann ut ifra de peneste beina.

Ran
(Rán). Æges hustru, mor til havfruene (bølgene). Havets herskerinne. Hun har et garn som hun fanger druknede sjømenn med og tar dem med til sin hall i de dødes rike under havet. Det var fra henne Loke lånte nettet som han brukte til å fange Andvare som hadde gjort seg om til en gjedde. Gudinne for stormer. Hun hersker over dødens rike, og er ondskapsfull og destruktiv. Gudinne for hav, stormer, druknede.

Ratatosk
(Ratatoskr). Et ekorn som løper opp og ned Yggdrasil og avler strid mellom ørnen som flyr over treet, og Nidhogg ved røttene.

Rate
Boret som Baugi, Suttungs bror, brukte da han boret i berget Hnitberg på befaling av Bolverk (Odin), for å stjele diktermjødet.

Regin
”De rådende”. Kollektiv betegnelse på de overnaturlige maktene.

Regin
Sønn av Reidmar, bror til Oter og Fåvne, fosterfar til Sigurd. Trolldomskyndig smed. Regin var svergvokst og svært stygg. Han tok Sigurd Fåvnesbane til fostersønn og smidde sverdet Gram for ham, slik at han kunne drepe broren Fåvne som hadde lurt gullet fra Regin. Seinere ble Regin selv drept av Sigurd.

Reginsnagler
Spikre som er slått inn i høysetestolpenes topp. Deres funksjon var antagelig å symbolisere spissen på verdenssøylen som himmelen hvelver seg over.

Reidmar
(Hreidmar). Far til Regin, Oter og Fåvne. Han var en stor trollmann, antagelig dverg. Han tvang Odin, Høne og Loke til å gi ham en stor gullskatt fordi de hadde drept Oter. Han voktet selv på gullet, som han ikke unte sine sønner, derfor ble han også selv drept av sin sønn Fåvne som stjal gullet.

Rerir
Sønn av Sigi. Konge av Hunerne.

Rig
Heimdalls navn da han i Midgard grunnla de tre typer menneske; Jarl, Frimann og Trell.

Rimfakse
(Hrimfaxi). Natts hest som dro vognen med månen over nattehimmelen. Rimfakse hadde rimfrost i manen. Duggen som faller hver morgen på jorden, er skumdråpene fra bisselet.

Rimgrimner
Jotun som Skrirner truet Gerd med at hun måtte ekte i Hel, dersom hun ikke ville gifte seg med Frøy.

Rimtusser
(Hrím(thorn)ursar). Urjotunder. Jotunslekt. Bor i Nivlheim, is og kaldrike. De er Æsenes fiender.

Rind
Åsynje. Hun ble mor til Vale (Bo) ved Odin. Hun ville først ikke ha noe med Odin å gjøre, men kapitulerte til slutt, og fødte ham en sønn, som hevnet drapet på Balder. Vinter.

Ringhorne
(Hringhorni). Balders langskip. Etter at Balder hadde blitt drept ble han lagt på båten og den ble hans likbål.

Riser
(Risar). Annet navn på Jotuner.

Roskva
(Ròskva). Søster til Tjalve. Hun og broren ble gitt til Tor som tjenerinne etter at hennes bror ignorerte Tors advarsel om ikke å dele beinene til geiten han hadde slaktet for å gi dem et måltid.

Røkstoler
(Ròkstólar). Gudenes høyseter eller dommerstoler.

Saga
Åsynje. Datter av Odin. Nest størst av de kvinnelige æsene. Hun bor på dens tore gården Søkkvabekk, og her drikker hun glade dager av gullbegre med faren, Odin. Gudinne for poesi og kunnskap, historie, fosser, gode minner i fortiden. Påkall henne for å minnes/huske noe.

Seid
Magi. Trolldomskunst.

Sessrymne
(Sessry’mnir). En sal i Folkvang, Frøyas sal.

Sigerdriva
Se Brynhild.

Siggeir
Mann til Signy. Konge av Goterne? Han og hans sønner drepte Volsung og hans sønner, unntatt Sigmund. Siggeir ble selv drept av Sigmund og Sinfloti.

Sigi
Sønn av Odin. Konge av Hunerne.

Sigmund
Sønn av Volsung, bror til Signy som fødte ham Sinfloti. Han var gift med Hjordis som fødte ham Sigurd. Sigmund var den eneste som klarte å dra sverdet Gram ut av trestubben Odin hadde satt det i, og fikk derfor sverdet. Etter hans død ga han sverdet videre til sin ennå ufødte sønn Sigurd Fåvnesbane.

Signe
Hagbards forlovede som tok livet av seg da hun mottok budskapet om at hennes elskede var dømt til døden.

Signy
Datter av Volsung, søster av Sigmund. Kone til Siggeir. Mor til Sinfloti ved Sigmund.

Sigurd (Fåvnesbane)
(Sigfrid i germanske sagaer). Sønn av Sigmund og Hjordis. Helten fra Volsung-sagaen. Han arvet sverdet Gram etter sin far. Han vekket Brynhild fra en magisk søvn, men ble også drept av Guttorm på befaling fra henne. Gift med Gudrun.

Sigyn
(Sigyn). Hustru til Loke, mor til Narve og Vale. Etter at Loke ble fanget satt hun ved hans side og fanget opp slangens gift i en bolle, for dette ble hun straffet.

Simul
Stang som Bil og Hjuke bar mellom seg. (Myten om Sol og Måne).

Sindre
Bror til Brokk. Dverg som skapte Draupner, Gullinbruste og Mjøner.

Sinfloti
Sønn av Sigmund og Signy.

Singasten
Et skjær i havkanten hvor Heimdall og Loke kjempet om Frøyas halssmykke, Brisingamén, som Loke hadde stjålet.

Siv
(Sif). Gift med Tor. Mor til Mode, Trud og Ull. Gudinne over jordbruk og fruktbarhet, korn, åkre, sommer og høst, fruktbarhet. Hun symboliserer troskap, venner, fred, huslige ting. Blondhåret. Loke snek seg en gang inn på hennes soverom og kappet håret av henne. Rasende truet ektemannen Tor å slå ham og han ikke erstattet håret. Loke gikk til Ivaldesønnene og fortalte dem grunnen til at han var der. Han ba dem spinne gulltråder så tynne som Sivs hår, og binde det med magi så det ville vokse på hodet hennes. Dvergene gjorde så og lagde en parykk av vakkert gullhår som Loke ga til Siv.

Siv - John Charles Dollman

Sjofn
Åsynje. Hun strever ivrig etter å vende menneskenes sinn, både menn og kvinners, mot elskov, inspirerer deres lidenskap. Det er også hun som står for å stoppe krangler mellom ektepar. Gudinne over kjærlighet og lidenskap, elskovsgudinne.

Skade
(Skadi). Datter av jotnen Tjatse. Gift med Njord, mor til Frøy og Frøya. Skade reiste til Åsgård for å hevne drapet på sin far, men gudene tilbød forlik. Hun skulle få velge ektemann etter føttene. Hun valgte da de peneste føttene som hun trodde var Balders, men de var i stedet Njords, den gamle guden. Ekteskapet ble ikke lykkelig, da Skade ville bo i fjellene på farens gård Trymsheim, og Njord ved havet på Noatun. De prøvde å bo vekselsvis på begge stedene, men da ikke dette heller fungerte, skilte de seg. Etter hun ble skilt fra Njord sies det at hun løper rundt i fjellene på ski og jakter med sin bue og piler. Seinere giftet hun seg med guden Ull. Hun er gudinne for jakt, vinter, skigåere, mørke, sort magi.

Skibladne / Skidbladnir
(Skí(edd)blan(edd)nir). Et skip skapt av Ilvadesønnene. Gitt til Frøy av Loke. Skipet kan foldes sammen til å passe i en pung, men kunne så foldes ut til å bli stort nok til å frakte alle Æsene og deres ridedyr (berg?). Så snart seilet er oppe vil den få nok vind til å ta en hvor en vil dra hen.

Skinfakse
Hesten som drar Dags vogn over himmelen. Har en strålende man som lyser opp himmel og jord.

Skirne
(Skírnir). Frøys sendebud / tjener. Det var han som ble sent til dvergene for å be dem skape en lenke som ville kunne holde Fenrisulven fastlenket. Han dro også på frierferd til Gerd, Frøys elskede, for å vinne hennes hånd til sin herre. Skirne fikk da Frøys sverd, som ble hans bane under kampen mot Surt under Ragnarok.

Skjold / Skold
(Skjoldr). Sønn av Odin. Gift med Gefjon. Han ble konge av Danmark. Han regnes som mytisk stamfar til de danske kongene av skjoldungeætten. Frode var Skjolds sønnesønn.

Skjoldmøy
Norrøne kvinner som deltok i strid på lik linje med menn.

Skoll og Hate
To ulver / jotuner i ulveforkledning som konstant jager månen og solen over himmelen. Skoll jager solen, Hate månen. Ved Ragnarok fortærer de dem.

Skryme
(Skry’mir). Jotun. Eier av en hanske som Tor trodde var et hus. Her overnattet han med Loke, Tjalve og Roskva. Skrymer ble forsøkt drept av Tor, men det var umulig.

Skuld
(Skuld). En av Nornene.

Sleipner
(Sleipnir). Odins åttebeinet hest. Den var den beste hesten i menneskenes og gudenes verden, og kunne galoppere over havet og gjennom luften og som kunne løpe fra alle hester i de ni verdener. Avkom av Svadilfari og Loke.

Slid
Dødsflod som munner ut i Hel.

Slitrugtann
(Sli(edd)rugtann). Se Gullinbrusti.

Snotra
Åsynje. Gudinne over all kunnskap og visdom, dyd. Hun kjenner verdien av selvdisiplin. Hun er klok og beveger seg vakkert.

Snør
Stammor for Bondeætten, gift med Karl.

Sol
Datter av Mundilfare, søster av Måne. Hun ble stjålet fra sin far av gudene for å bli satt i arbeid på himmelen. Hun kjører vognen som frakter den virkelige solen over himmelen. Solen som gudene hadde skapt av gnistene fra Muspellheim. Hestene heter Arvak og Alsvid, som begge har blåsebelger mellom skulderbladene for å holde dem kalde. Fordi Sol blir jaget av ulven Skoll, kjører hun veldig fort. Men før Ragnarok vil hun føde en datter. Selv blir hun så spist av Skoll, men datteren vil ta hennes plass. Det er ikke Sol som gir fra seg lys, det er det hestenes maner som gjør. Sol gir bare fra seg varme, og derfor har hun skjoldet Svalin foran seg i vognen for å beskytte hestene og jorden mot den intense heten. Personifikasjonen av solen.

Son
Et kar som samlet blodet til Kvaser da dennes blod ble gjort om til diktermjødet.

Sunna
Gudinne for spinning og helbredende sjarmer.

Surt
Underjordisk jotun. Han vokter grensen til Muspelheim, ildkjempenes hjem. Det er han som ved Ragnarok skal sette fyr på verden med sitt flammesverd. Surt og Frøy vil kjempe ved Ragnarok, og Frøy vil tape fordi han ga bort sitt sverd for å vinne sin hustru Gerda.

Suttung
Jotun. Sønn av Gilling. Bror til Baugi. Far til Gunnlød. Han fikk diktermjødet av dvergene Fjalar og Galar som skapte det, for at Suttung skulle skåne dem da han ville hevne drapet på foreldrene sine. Noen ganger refereres han til som far til kjempene.

Svadilfare
(Svadilfari). Hrimturs hingst. Far til Sleipner.

Svalin
(Svalinn). ”Kjøleren”. Et skjold foran i vognen som drar solen over himmelen. Det beskytter hestene som trekker vognen mot varmen fra solen.

Svanhild
Datter av Sigurd og Gudrun. Drept av Jormunrek.

Svarangssønner
Jotuner som Tor var i kamp med.

Svartalver
Se Dverger.

Svartalvheim
En av de ni verdener. Hjem til Dvergene (Svartalvene).

Svelt
Hels kniv.

Syn
Åsynje. Hun vokter døren til Friggs hall, og stenger den for uvedkommende. På tinget er hun forsvarer for den anklagede. Gudinne for rettferdighet.

Særrimne
(Sæhrímnir). Galten i Valhall som alltid gir nok flesk til alle. Den kokes hver dag, og om kvelden er den levende igjen.

Søg
(Sægr). Kar i myten om Måne.

Søkkvabekk
Sagas store gård som Odin gjester, og hvor de to drikker glade dager av gullbegre.

Sør
En av fire dverger som sitter i hver av de fire verdenshjørnene.

Takk / Tokk
En jotunkvinne, egentlig Loke i forkledning, som nekter å gråte for Balder, for å få ham ut av Hel. Dermed kommer ikke Balder tilbake.

Tanngnjost
Tanngnier. En av de skremmende geitebukkene som drar Tors vogn. Tors geiter kunne slaktes og spises, og bli levende igjen ved daggry.

Tanngrisner
Tannmaler. En av de skremmende geitebukkene som drar Tors vogn. De kunne fly gjennom luften, og når Tor red med dem tordnet det. Tors geiter kunne slaktes og spises hver dag, men beinene måtte ikke brytes, og gjenopplives ved daggry. Tor traff en gang på en bonde og hans to barn Tjalve og Roskva, og tilbød dem å spise med ham, men de måtte love ikke å bryte noen av beinene. Tjalve gjorde dette likevel, og dagen derpå var den ene bukken halt. Som straff tok Tor Tjalve og Roskva til tjenere.

Tivar
Fellesbetegnelse på gudene og de guddommelige maktene i sin alminnelighet.

Tjalve
((thorn)jalfi). Sønn av menneskebonden Egil, bror til Roskva. Han ble Tors tjener etter å ha trosset Tors advarsel om ikke å dele beinene til hans slaktede geit.

Tjatse
((thorn)jazi). En mektig stormjotun. Sønn av Alvadi, bror til Gang og Ide. Far til Skade.

Tor
((thorn)órr). ”Torden”. Ås. Sønn av Odin. Gift med Siv, far til Mode og Trud ved henne, far til Magne ved Jarnsaksa.

Hans navn betyr Torden, og han holder til i himmelen, der han vokter Åsgård og er gud for lyn og torden. Han kjører i en vogn trukket av to geitebukker, Tanngniost og Tanngrisnir (som kan slaktes og spises og gjenopplives ved daggry), og det er hjulene på denne vognen som sies å være den tordenen menneskene hører.

Han har alltid med seg sin hammer Mjølner, som er laget av dvergene eller svartalvene som holder til under jorden. Den kan han kaste mot et mål, den bommer aldri, og kommer rett tilbake til hans hånd etterpå. Denne hammeren var for menneskene like hellig som kristendommens kors, og ble satt på gravsteiner og i templer.

Tor ble påkalt for å gjøre ekteskap fruktbare (hammeren ble lagt i brudens fang under bryllup), og var gud for ildstedet og ilden. Som himmelgud og værgud er Tor mye lik sin far Odin.

Der andre guder bruker vognene sine for å komme seg til møteplassen, tar Tor hele himmelrommet i tre skritt. Han beskrives som en kjempekar med rødt skjegg, iført jernhansker og belte som gir ham dobbel styrke. Tor får ikke bruke broen bifrost av frykt for at han vil ødelegge den med sine lyn eller at han vil antenne den med heten av sitt nærvær.

Tor dør i kamp med Midgardsormen under Ragnarok.

Gud for torden, ild og ildstedet, fruktbare ekteskap, været, styrke og er menneskers verge. Han vokter eiendommene til dem som dyrker ham, lokalsammfunnet og landbruket. Han symboliserer beskyttelse, forsvar, sikkerhet på havet, fruktbarhet i jordbruket, lov og orden, rettferdighet.

Tor kjemper mot Jetter - Mårten Eskil Winge

Torshammer
Tors hammer Mjølner som smykke. Hellig symbol.

Trell
På sin første reise kom guden Rig (Heimdall) til en bondegård. På kjøkkenet satt Ai og konen Edda, oldefar og oldemor. De var vennlige og tilbudte Rig mat og husly, om enn av dårlig kvalitet. Rig sov mellom de to om natten, og 9 mnd. Seinere fødte Edda en sønn som de kalte Trell. Han vokste opp til å bli en sterk, men stygg mann som kunne jobbe hardt. Han giftet seg med Tir (”arbeidstrell”), og sammen fikk de tolv sønner og ni døtre som alle ble verdens bønder og treller.

Troll
Fellesbetegnelse på folketroens naturvesener når de opptrer som ikke helt klart definerte åndemakter. Med tiden har et spesielt bilde av trollet utviklet seg; Trollene i Norge er digre, småvokste i Sverige. Trollene er grovbygde, stygge med lurvete haler. De bor i familier under jorden, i huler og i fjell. De stjeler gjerne nyfødte barn og etterlater i stedet sine egne stygge under som ”byttinger”. Troll som bor i fjellene, bergrisene, er på samme måte som dvergene, rike på gull og metaller. Dersom trollene blir betatt av et menneske, lar de det forville seg inn i skogen og inn blant fjellene (”bergtatt”). Et slikt menneske blir for alltid hos trollene, eller det blir fraværende og passiv til sinns.

Trud
Datter av Tor og Siv, søster av Mode. Hun ble lovet bort til dvergen Alvis av gudene, men Tor utfordret ham til kunnskapskonkurranse som han tapte da de første solstrålene fant ham og gjorde ham om til stein.

Trudgelmir
Far til Bergelmir, sønn av Ymir.

Trudvang
((Thorn)rú(eth)vangar), styrkens bolig. Tor og Sivs bolig i Åsgård. Det er den største boligen som finnes, og har 540 rom.

Trym
((thorn)rymr). En frostkjempe som stjal Mjølner og han og hans etterkommere ble drept eller lammet av Tor for dette. Nevnes også som Jotunkonge.

Trymheim
Hjemsted for jotuner i fjellene. Skades far Tjatses hjemsted.

Tuntre
Det dominerende treet på gårdstunet, bæreren av slektens makt og lykke. I folketroen mente man at gårdens skytsånd (nissen) bodde under dette treet.

Tusser
((thorn)usar). Et annet navn på jotner. De tussene som holder til i kuldens verden, kalles rimtusser.

Tyr / Ty
(Grekernes Ares). (Ty’r). ”Den skinnende”. Ås. Sønn av Odin. Dagen tirsdag er oppkalt etter ham. Han er guden for himmelen, krig og atletisk sport, rettferd. Han er den modigste av alle gudene. Tyr har bare en hånd, den andre ble bitt av av Fenrisulven, i hvis munn han hadde satt hånden som sikkerhet da den ble fanget i et nett for å bli fastlenket. Beskytter av sverd. Tyr dør i kamp med helveteshunden Garm under Ragnarok.

Tyrfing
Magisk sverd som dvergene smidde.

Ull
(Grekernes Artemis). (Ullr). ”Den brilliante”. Ås. Vakker sønn av Siv, stesønn av Tor. Vinteren, skigåerne og skiskoene, jakten, bueskytingen og skjoldets gud, en dyktig bueskytter og er rask på stylter. Han symboliserer jakt, løfter, pakter, dueller, vinter, ære og berømmelse. Ull bor i Ydal (Ydalir), (Barlinddal). Han skal ha vært veldig hevnlysten på Loke for å ha drept hans far. Attributter er langbuen av barlind. Han påkalles for hjelp i dueller. Hans ring legges det eder på.

Urd
(Ur(edd)r). En av Nornene.

Urdarmåne
En halvmåne som ligger vannrett. Varslet om ulykke i middelalderen.

Urds Brønn / Urdarbrønnen
(Ur(edd)arbrunnr). Ligger ved roten av Yggdrasil. Her bor Nornene. De samler vann for å hjelpe Yggdrasil å holde seg sunt. Det er også fortalt at det er her gudene samles for å holde viktige møter.

Utgård
Den ytre plass. Jotunenes borg i Jotunheimen, som ligger ved kysten. Tor reiste dit en gang.

Utgårdsloke / Skryme
Annet navn på Skryme. Herskeren av Utgard. Han var ansvarlig for å lure Tor og hans reisevenner under hans tur til Utgard.

Vaftrugner
Jotun som kjempet med Odin om hvem som var den viseste av de to.

Vala
Det samme som volve.

Vale
Sønn av Odin og Rind, og skjebnesbestemt å hevnes Balder. Han var også en av de gudene som overlevde Ragnarok.

Vale
Sønn av Loke og Sigyn, bror til Narvi. Etter at gudene hadde fanget Loke gjorde de Vali om til en ulv som rev ut Narvis innvoller som del av Lokes straff.

Valhall
(Valholl). En stor hall i Åsgård, med 640 dører, som hver ga plass til at 960 mann kunne passere samtidig. Under Ragnarok vil det strømme 61440 einherjer ut av dørene. I Valhall tar Odin imot sjelene til helter som har falt i kamp, kalt Einherjar. Hit blir de brakt av Valkyrjene. Einherjene starter dagen med kamp på tunet, hvor de feller hverandre etter tur. Seinere går de inn og setter seg ved drikkelaget og fester hele natten. Geiten Heidrun og hjorten Eiktryne står på Valhalls tak og eter bladene fra Yggdrasil. Kokken heter Andrimner og koker galten Særrimne, som spises hver dag, i kjelen Eldrime. Kuen Hedrun fyller et kar med mjød hver dag, og det er rikelig til alle. Fra Eiktrynes horn drypper det dugg ned i Kvergjemle, som blir til et mangfold av elver; Sid, Vid, Søkin, Sval, Gunntrå, Fjorm, Rin, Rennende, Gopul, Gammel, Tyn, Vin, Holl, Grå, Gunntorin, Vina, Vegsvinn, Troll, Gråd, Tjodnema, Nyt, Not, Non, Rod osv.

Valkyrjer / Valkyrier
Skjebnegudinner. Kvinnelige åndevesener, jomfruer, beslektet med skjebnegudinnene Nornene. De valgte ut dem som skulle dø i et slag, og førte dem over Bifrost til Odins festsal, Valhall, der de oppvartet ham, var hans budbringere og serverte mjød. De er som oftest 9 stk, av og til flere: Brynhild, Geironul, Geirskogul, Gall / Goll, Gondul / Gøndul (Gòndul), Gunn, Gruth, Hærfjotur, Hervor (vokter av verten), Hild (Hildr) (kamp), Hlathguth (smykkepyntet krigerjomfru), Lokk (Hlòkk), Rist (Hrist), Mist, Olrun (hun som kjenner til alle runer), Randgrid, Radgrid (Ra(thorn)gri(thorn)r), Reginleif, Rota, Sigerdriva (Brynhild), Sigrunn, Skeggjold, Skogul, Skuld (nød), Svava, Sannhet.

Vanaheim
En av de ni verdener. Hjem til Vanene før slutten av krigen mellom Vanene og Æsene. Etter det bosatte Vanene seg i Åsgård.

Vaner
(Vanir). En av de to guderaser. Familien omfatter først og fremst Njord, Frøy og Frøya, resten kan leses om i historien om Mimes død. Vanene spiller en annenrangs rolle ved siden av Åsgårds høyeste guder, men de har den viktige funksjonen som hovedsakelig fruktbarhetsguder og vannguder. De bodde opprinnelig i Vanaheim, men etter krigen mellom dem og Æsene bosatte de seg i Åsgård, og etter dette ble alle gudene omtalt som Æser. Vanene tok med seg kunnskaper om magi og heksekunst til Åsgård, og de er nært knyttet til alvene.

Vartare
Reim som dvergen Brok sydde igjen Lokes munn med, men Loke sprengte den med en gang.

Varulv
En person som periodevis, for eksempel ved fullmåne, forvandler seg til en ulv og angriper mennesker for å suge deres blod. Gravide kvinner er særlig utsatte for varulvens blodtørst. Ifølge norrøn tro er det tanken, hugen (hugr), menneskets tankesjel, som forvandler seg til ulv.

Vavtrudne
(Vaf(thorn)rú(edd)nir). Gammel jotun som er kjent for sin visdom.

Ve / Lodur
(Vé). Sønn av Bor og Bestla. Bror til Odin og Vili (Hønir). Han er en av skaperene av verden og de første menneskene Ask og Embla.

Veland
Gud for smeder og metallarbeidere. Symboliserer elementet ild.

Verdande
(Ver(edd)andi). En av Nornene, skjebnegudinner.

Verdenstreet
Se Yggdrasil.

Verfolne
(Vedrfolner). En hauk som sitter mellom øynene på Yggdrasils ørn.

Vest
Den ene av de fire dvergene som sitter ved de fire verdenshjørnene.

Vetter
(Vættir, Véttir). En tallrik skare av overnaturlige vesener, med høyst ulike karaktertrekk. De gode kalles Hullvetter (hollar vættir), og de onde kalles Ménvetter (meinvættir, úvættir). En måtte holde seg på godfot med vettene, ellers ville de volde en meget bry og ulykke.

Vidar
(Vi(edd)arr). Ås. Den tyste. Sønn av Odin og kjempen Grid. Vidar bor i Vide i Åsgård, er den nest sterkeste åsen, etter Tor, og er kjent for sin stillhet. Han trer frem under Ragnarok og hevner sin fars død ved å drepe Fenrisulven. Han overlever i den nye æraen. Gud for stillhet og hevn.

Vide
(Vi(edd)i). Vidars land og hjem, skogslandet der det vokser høyt gress.

Vigrid
Sletten som æsene og jotnene tørner sammen på under Ragnarok.

Vilje / Vili / Hønir
(Vili). Sønn av Bur og Bestla. Bror av Odin og Ve / Lodur. Han er en av skaperene av verden og de første menneskene Ask og Embla.

Vimur
Den største av alle elver. Den ligger i Jotunheimen.

Vingne
Tors fosterfar.

Vingolv
(Vingolf). En herlig sal æsene bygget til Frigg og åsynjene på Idavollen.

Volsung
Etterkommer av Odin, far til Signy og Sigmund. Eventyrkonge. Hans etterkommere ble kalt Volsunger. Han er også far til Sigmund, og bestefar til Sigurd Fåvnesbane.

Volsunger
En ætt som stammet fra eventyrkongen Volsung.

Voluspå
Visdomsgudinne.

Volve
Norrøn spåkone som driver med seid.

Von
Elv som oppsto av fråden til Fenrisulven.

Vålaskjalv
(Valaskjálf). Våles bolig i Åsgård. Den er bygget rundt Lidskjalv, og taket er tekket med sølv.

Våle / Vale / Vali / Bo
(Vále). Kalles også Bo. Sønn av Odin og Rind. Han var Balders hevner. Etter at Høder drepte Balder dro han en pil fra koggeret og skjøt og drepte Høder, i en alder av ett døgn! Våle overlever Ragnarok. Våle er en modig og sikker skytter. Han bor i Vålaskjalv i Åsgård.

Vår / Var / Vor
(Vár). Åsynje. Hun er kunnskapstørst og spørrelysten, og det er umulig å holde noe hemmelig for henne. Hun overvåker menneskers edsavlegging, og straffer dem som bryter sitt ord. Når brudeparets hender forenes er det hennes navn som påkalles. Gudinne over kontrakter, ekteskapsløfter, troskap mellom mann og kvinne, kunnskap, klokskap, visdom. Hun hevner seg på løftebrytere. Påkall henne ved signering av avtaler, kontrakter, pakter eller løfter eller brudd på disse (for eksempel ekteskapsbrudd).

Ydaler / Ydalir
”Idegrandalen = Barlinddalen”. Ulls bolig i Åsgård.

Yggdrasil
(Yggdrasill). ”Den forferdelige / Skrekkens hest”. Verdenstreet, en eviggrønn ask. Det helligste av alle ting. Livets tre. Står i Åsgråd, og greinene når helt opp i himmelen, og dekker alle rikene. Dens røtter strekker seg ned i Jotunheimen til rimtussene, til æsene og til Nivlheim. Ved roten i Nivlheim ligger en fæl brønn; Hvergelme, hvor ormen Nidhogg ligger og gnager på Yggdrasils røtter, noe som skader treet. Dette motvirker nornene ved Urdarbrønnen, som vanner treet med vann fra brønnen. Ved roten, hos rimtussene, ligger det også en brønn som tilhører den vise jotnen Mime. I Mimes Brønn er det gjemt det største mannvett. Over Yggdrasils topp flyr en ørn, og mellom dens øyne sitter hauken Verfolne. Langst treets stamme løper ekornet Ratatosk (notorisk sladrer) og skaper strid mellom ørnen og Nidhogg. Fire hjorter er også gjemt i Yggdrasils greiner, de representerer de fire vinder. Ved Yggdrasil møtes æsene når de holder sine høytidelige ting.

Yme / Ymer / Ymir / Aurgelmir
(Ymir). Den første kjempen, skapt av is og ild i kløften Ginunngasprekken. Han ble far til kjemperasen. Han ble drept av Odin, Vili (Hønir) og Ve (Lodur), som skapte verden av hans kropp. Yggdrasil sprang ut fra hans kropp.

Æge / Ægir
(Grekernes Poseidon). (Ægir). Jotun. Havgud. En av tre havguddommer, der de to andre er Njord og Mime. Ægir er en kjempe som hersker over havet, selve personifikasjonen av havet på godt og vondt. Han finnes i både rolig, vakre og ødeleggende aspekter ved havet. Han skaper stormer i sin vrede, og de norrøne skaldene sa at en båt gikk inn i Ægirs vide kjever når den sank. Seilere fryktet ham, da de trodde at han kunne komme til overflaten og ødelegge skipene deres. Ægir er gift med sin søster Ran, en havgudinne som fanger druknede sjømenn i sine nett. Sammen har de 9 døtre som er de nordiske havfruene, og personifikasjoner av bølgene. Ægir holder til i et flott palass med gulv av gull for å lyse opp stedet (istedenfor ild). Gull kalles derfor ”Ægirs ild”. I denne hallen kommer alle gudene hver vinter for å drikke hans mjød, ettersom det er Ægir som tar seg av gudenes mjødbrygging. Begrene hans er selvfyllende og da alltid fulle. Ægir er derfor også berømt for sin gjestmildhet. Han har to tjenere; Eldir og Fimafeng, som ble drept av Loke.

Ægir avbildes kronet med sjøgress, omringet av døtrene, havfruene, i sin hall.

Æser
(Æsir). Den familien som utgjør de mest fremtredende gudene i Skandinavia. Sjefsguder i Åsgård. Det er 13 av dem; Odin (sjefen), Tor, Balder, Tyr, Frei, Brage, Høder, Heimdall, Vidar, Vali, Ullr, Ve, og Forseti. De bodde alle i festningen deres, Åsgard. En mannlig ås kunne gifte seg med en kvinnelig jotun, men aldri omvendt.

Øst
Austre. En av fire dverger som utgjør de fire verdenshjørner.

Åmsvartner
(Ámsvartnir). Sjø nevnt i myten om Fenrisulven. Her ligger holmen Lyngve.

Årvak
(Árvakr). En av hestene som drar solvognen over himmelen. Den andre heter Alsvidh.

Ås
(Áss). Benevnelse om Æsenes mannlige medlemmer, gudene.

Åsgård
(Ásgar(edd)r). Æsegudenes hjem og borg. Bygget av Burs sønner midt i verden. En av de ni verdener i norrøn mytologi. Den øverste verdenen. Her har gudene og gudinnene sine palasser og hjem. Midt i Åsgård ligger sletten Idavollen, hvor gudene har møter. Der samles de i Gladsheim, og gudinnene i Vingolvhallen. Åsgård var forbundet med Midgard ved Bifrost, regnbuebroen. Seinere trodde man at Åsgård lå i himmelen. Stedet er omringet av en sterk mur bygget av en kjempe, Hrimturs. I lønn ville Hrimturs ha Frøyas hånd og solen og månen. Odin gikk med på det, dersom muren var ferdig innen 6 mnd, noe alle gudene trodde umulig. Men Hrimturs hadde en magisk hest, Svadilfare, som hjalp ham, og til Odins (og spesielt Frøyas) store skrekk ble han nesten ferdig før tiden. Loke, derimot, visste råd. Han gjorde seg om til en hoppe og lurte hingsten bort. Alene klarte ikke Hrimturs å fullføre muren, og fikk derfor ikke lønnen sin.

Åsgårdsreien / Den ville jakten
Odin (her kalt Oske) og Friggs ville ritt / jakt, som skal ha vært særdeles aktivt på mørke, stormfulle Yule-netter.

Åsynjer
Benevnelsen på Æsenes kvinnelige medlemmer, gudinnene.

Yggdrasil - ukjent kunstner

Kilder

Guder, Volver og Sjamaner - Kjellrun Fosmark
Myter fra hele Verden - Peter Madsen
Hvem er hvem i Norrøn Mytologi - Åke Hultkrantz

http://www.pantheon.org/

http://www.mythweb.com

http://www.arild-hauge.com/