Troll i Ord

En ukristelig blanding paganisme og heksekunst

                              Dyresymbolikk og -Leksikon

Denne oversikten over dyrs symbolske betydning og egenskaper er ment som en ledetråd for å forstå naturen rundt deg. Du kan bruke tegninger, statuer eller deler av et dyr i symbolsk magi, ha et dyr som et idol for å trekke til deg av dets egenskaper eller bare søke å tolke omgivelsene. Selv har jeg et nært forhold til dyresymbolikk. Med jevne mellomrom oppdager jeg en forandring i antall dyr jeg legger merke til rundt meg, og som regel står det i forhold til en hendelse som følger. Dette kan være vanskelig å forstå om du aldri selv har vært borti noe slikt, men med et par eksempler kan jeg forsøke å gjøre det litt enklere.

I begynnelsen var det mer tilfeldige episoder, som når man oppdager en katt på trappen som kommer inn i huset og legger seg på sofaen før den etter en stund drar igjen og aldri viser seg igjen, treffer på fire øyenstikkere på samme dag (en ganske sjeldent syn her hvor jeg bor) og bråkete kråker. Da jeg for vel et år tilbake ved et uhell ble vist en video av en henrettelse (et av gislene under Irak-krigen) påvirket det meg så negativt at jeg sank inn i en slags depressiv tilstand, fullstendig frarøvet troen på menneskers evne til å bry seg om hverandre, jeg følte meg konstant kvalm, og så for meg bildene av denne henrettelsen hver kveld da jeg skulle sove. Kort sagt var det en sjokktilstand på et vis, og jeg trodde aldri jeg skulle kunne bli kvitt synene. Ikke lenge etter, mens jeg sto på kjøkkenet og holdt på med oppvasken, fikk jeg øye på en hvit due som gikk på bakken utenfor huset, noe jeg aldri har sett før, i alle fall ikke i vår hage! Undrende åpnet jeg ytterdøren for å se nærmere på den, hvoretter duen hoppet lett inn gjennom den åpne døren og trasket rundt i huset et par minutter mens jeg fascinert sto og så på, og så forsvant den ut døren igjen og var borte. Der og da tenkte jeg ikke over hva det kunne bety, jeg tror jeg var for mye forbløffet til det, men i ettertid merket jeg at sinnet mitt ble lettere, glemselen av det jeg hadde sett satte gradvis inn, og til slutt kunne det gå dager og uker mellom hver gang jeg ble minnet på videoen.

Nå tenker du kanskje at den duen må ha lest Harry Potter eller noe, men det er ikke det jeg forsøker å si ;-) Hvite duer har lenge vært et symbol for fred, kjærlighet og trøst, og der sitter spikerhodet for meg. Duen var som en påminnelse for meg om at tiden leger alle sår, alt blir bra så lenge man gir det tid nok, og den fikk meg til å smile og le opprømt, noe jeg ikke hadde klart å gjøre på lenge. For dem som tror på skytsengler og åndedyr kan duen sees på som et sendebud, dens hvite farge et tegn på at hukommelsen vil bli vasket ren. Tolkningene mine kunne fortsatt i evigheter, men jeg er bare fornøyd med resultatet.

Den andre minneverdige opplevelsen jeg har hatt med dyr var da jeg i sommer plutselig en dag oppdaget at to av vinduene i huset var fulle av summende, tykke, svarte fluer, av typen som ser ut til å ha overvintret. Det var seks-syv stykker av dem i hvert av vinduene, og det til tross for at vinduene ikke hadde vært åpne på flere dager. Motbydelig som det var åpnet jeg vinduene, jaget dem ut og tenkte ikke mer over det, før jeg neste dag slo på tv og så bildene av terroristbombene på undergrunnen i London. Fluer er negativt ladede insekter som assosieres med død på grunn av den sorte fargen og livsstilen, og for meg var tolkningen ganske klar. For andre vil dette kanskje høres litt flytende ut, for skeptikere vil det være vrøvl (jeg er ofte en av dem), men for meg har det vist seg å stemme. Det er mulig at det er helt andre ting som funker for deg, det gjelder bare å skjerpe sansene litt ekstra og følge med på de små detaljene i hverdagen, men ikke få panikkangst dersom du ser en bøling med kråker i hagen, de er som regel bare ute etter søppelspannet ditt, ikke bestemoren din ;-)

                                                    Dyr

Albatross: Havet, lange sjøreiser. Værprofet, varsler vind og dårlig vær. Å drepe en bringer uhell for ens skip.

And: Assosieres med det erotiske, og for deres evne til å holde sammen i par blir de symbol på det vellykkede ekteskap, og det blir i Kina gitt små andefigurer i bryllupsgave. Mekler mellom himmel og vann, udødelighet, tilfredshet, trofasthet.

Antilope: Assosiert med månen og fruktbarhet.

Ape: Symbol på styrke, trofasthet og selvoppofrelse, men sees også på som negativ i noen kulturer, da den er et symbol på ondskap og sluhet. Thoth opptrådde av og til i form av en hvit bavian som satt bak skriftere i arbeid, ettersom han var gud for nedskriving av historie. Apen er også symbol på gjøglere og spøkefugler. Forfedrefigur, hellig, rampete, nysgjerrige. September måned. Energi, rapport, lekende, minne, læring.

Bever: Forfedrefigur, energi, arbeidsomhet.

Bie: Varsler ånden, Jordens fruktbarhet, sosialt samarbeid, industri. Det samfunnsbyggende insekt. I Egypt bar bien et hieroglyfisk symbol på for kongedømmet i det nedre Egypt, og ble brukt under mumifiseringen av lik. Bien har ikke blitt sett på så mye som symbol på flid, men mer på den forelskede ynglingen som slikker i seg jomfrukjønnhet. Det sies at biene skal hjelpe en mann med å finne den rette kvinnen. Den betraktes som et symbol på sjelen. Å se en bie i drømme er å se døden som nærmer seg i form av den bortflygende sjel. Det at bien ligger i vinterdvale, har gjort at den også sees på som et symbol på gjenoppstandelse. Det har blitt sagt at biene er tapre, kyske, flittige og renslige og levde i fordragelighet innenfor sitt samfunn, og at de hadde sans for kunst (de var Musenes fugler). Udødelighet, gjenfødelse, sosial organiseringsevne, flid. Emblem for Eros/ Cupido, Demeter, Kybele, Diana, Rhea og noen ganger Artemis. Suksess i forretninger.

Bjørn: Med barn, sterk beskyttende morsinstinkter, dvalen symboliserer selvfornyelse. Artemis / Diana avbildes av og til sammen med bjørner og det er hennes hellige dyr, likeledes for Tor, og Odin tar av og til form av en bjørn. De norrøne berserkene ikledte seg bjørneskinn i kamp, og i myten om Atle er en hunnbjørn symbol for feminine prinsipper og Atle som en hannbjørn det maskuline aspektet. I Hellas har man myten om Callisto og hennes sønn som begge ble gjort om til stjernebildene Storebjørn og Lillebjørn. Bjørnens vinterdvale sees på som menneskets alderdom som skal følges av oppstandelsen. I drømmer er bjørnen legemliggjøringen av det ubevisstes farlige aspekter, og den negative siden av den overordnete personligheten. Bjørnen kan sees på som det kvinnelig jordnære, da den er brun som jorden, og omsorgsfull i oppfostringen av ungene. Symboliserer styrke. Forfar, gjenoppstandelse, makt, krig. Gir helbred og indre visdom. Bjørnen kan hjelpe deg å finne balanse og harmoni i livet ditt, og styrken til å gjøre det som er nødvendig.

Blekksprut: Den mørke blekkskyen blekkspruten utskiller kunne tjene som symbol for dyrets samhørighet med skjulte makter. Sammen med krabben blir den av og til assosiert med stjernetegnet krepsen. I gresk tid ble den ofte avbildet med armene rullet opp under seg i spiraler, slik at de lignet et hode med slangehår, og dette var muligens forestillingen av Medusas hode. Knyttet til luft, vann, torden, lyn, ustadighet, foranderlighet.

Bukk: Et lystig urent dyr, ifølge kristendommen, men i wiccakulturen et symbol på den hornede Guden og fruktbarhet. Bukken identifiseres med Pan, satyrer og fauner.

Bøffel: Februar måned. Familie, lederskap, tålmodighet, presisjon, høflighet, hjernen.

Coyote: Intelligens, lurendreieren, å overleve på grunnlag av ens snartenkthet.

Delfin: Havet. Båndet mellom menneskers sanselighet og dyrerikets. Klok og hengiven overfor menneskene. Poseidons symbol, assosieres med Apollon på grunn av dens sans for musikk og er knyttet til Dionysos og Okeanos. Som en sjøkraft er den et emblem for Afrodite / Venus, Nereidene rir ofte på delfiner, Tethis avbildes mens hunr ider naken på en. I gresk mytologi fører de sjelene til underverdenen. Trygghet, fart. Dyd. Drømmer, harmoni, kjenne og balansere kroppens rytmer etter naturen.

Drager: Livskraftens rå, kraftfulle, flommende energier, som den går gjennom landformer og elementene. Stor symbolsk kraft. Symbol på det villdyraktige som må overvinnes gjennom disiplinert styrke. Forbindes med ildens element. Er et lykkesymbol som kan skjenke mennesket udødelighetens drikk. Representant for yang (yin, yang), og står da for skapelse, fruktbarhet og aktivitet. Har til motiv å avverge demoner. Den blågrønne dragen er symbol på Øst, soloppgangen og vårregnet. Den hvite Vest og døden. Dragene bor under jorden om vinteren, men kommer ut i løpet av den andre måneden, og gir opphav til torden og regn. Mai måned. Helse, vitalitet, styrke, mot, idealer, dom. Styrke, glede, god helse, fruktbarhet. Symbol på rikdom, elementenes kraft (spesielt jord), det underbevisste sinnets skatter.

Due: Fredelig og ømhjertet karakter, symbol på blidhet, kjærlighet, men legemliggjør også engstelighet og pratesyke. Fredsbevegelsens hovedsymbol. Hvite duer er viet Afrodite / Venus. Brevduer kan symbolisere kommunikasjon. Dueskitt ble brukt når man la forbindinger. Det sies at sjeler kan ta bolig i duer. Sjelen, fred, uskyld, vennlighet, renhet, kjærlighet, fruktbarhet. Knyttet til Zevs som barn, Moirene, Furiene, Athene.

Edderkopp: Ofte negativ symbolikk, listig og lur, men betraktes også som et dyr menneskesjelen kan ta bolig i. En edderkopp om morgenen betyr bekymringer og sorg, om kvelden er den vederkvegende. Korsedderkoppen er et symbol på lykke, og må ikke slås i hjel. Edderkoppen som firer seg ned i en tråd, forbindes med forventning om glede fra himmelen. Athene gjorde den dyktige spinnersken Arachne om til en edderkopp, ettersom hun avskydde dyret. Ellers sees edderkoppen på som tålmodig, avventende, og utholdende. Hell fra himmelen, den store mor som vever skjebner, eller solen, skapergudinne, datter av solen. Livets vev (gammelt symbol på moderne økologi, personlige kunnskaper, hell for hekser.

Ekorn: På grunn av sin raske hopping fra sted til sted ble den ofte sammenlignet med den onde selv / Loke. Symbol på hamstring og nøye planlegging og kjapphet.

Elefant: Positivt ladet symboldyr. Verdsatt for sin klokhet og visdom, styrke. P.g.a. sin intelligens ble den en attributt til Merkur. Elefantens livslengde gjør den til symbol på seieren over døden, kristent sett betyr den kyskhet. På grunn av snabelen kan elefanten få en fallisk tolkning. I drømmer representerer den jordnær virkelighet. Å ri på en elefant betyr lykke. Makt, tålmodighet, visdom, ærbarhet.

Enhjørning: Hornet dens er helsebringende og et potensmiddel, og da gitt et fallisk symbol. Det sies at hornet som vokser ut fra dyrets panne er senteret for ånden. Den symboliserer renhet og kraft, uskyld, rettferdighet og naturens urørte tilstand, og det sies at den bare kan fanges av en kysk jomfru, da den søker tilflukt i hennes kjød. I Kina representerer den vennlighet, godvilje, visdom og et langt liv.

Esel: Symboliserer fruktbarhetsguden Priapos. Sees på både som ydmyk og mild, og enfoldig, doven og sta, dumhet, vellystighet. Fattigdom, dumhet, fruktbarhet.

Falk: I Egypt var falken et kongelig symbol, og ble betraktet som en åpenbaringsform av himmelguden Horus, trolig fordi den kan fly så høyt. Symbol på skarpsynthet og usårbarhet (falkeøyne). Odin tok ofte form av en falk og fløy over jorden. Motsetningen til duen, symbol på jakt og drap. Solen, de maskuline kreftene i naturen, åndens frihet. Ra og Horus.

Fasan: Forbundet med torden, fugl Føniks, gjødselen dens var kilde til styrke, sammenlignet med yang.

Firfirsle: Elsk solen, og solen vil returnere den kjærligheten. Symboliserer solens krefter som bryr seg om og nærer selv de minste skapninger. Som dyr i vinterdvale er den symbol for den død som følges av oppstandelse. Vokter av ilden, og avbildes på lysestaker og røkelseskar. Sjelens søken etter anerkjennelse, død, oppstandelse.

Fisker: Vannelementet, fruktbarhet, rikholdighet. Ettersom de holder til i havdypet, symboliserer de det underbevisste. Forbindes med kjærlighetens og den fruktbare gudinnens guder. Fiskene er et lykkesymbol, og fiskenes tegn faller inn under Ostara. Fruktbarhet, liv, død, lykkebringer.

Flaggermus: Fem flaggermus er en velsignelse om helse, rikdom, kjærlighet, langt liv, naturlig død. Sees ofte i sammenheng med heksesabbater. Symboliserer blindhet, natten, lykke, fem flaggermus betyr like mange gode gaver, høy alder, rikdom, helse, kjærlighet til dyden og en naturlig død. Sies å være svært klok, ettersom den aldri kolliderer når den flyr. Vaktsomhetens symbol. Uren, mørke, død. I Kina hell og lykke. Assosieres med Underverdenen. Slik flaggermusen bruker radar for å unngå hindre og barriærer, kan den lære deg det samme.

Flodhest: Ettersom dens enorme buk lignet en gravid kvinnes mage, ble den gitt et positivt symbol, til tross for at den ødela åkrer. Hellig for Ta – uret (gresk Toëris), en flodhest med kvinnebryst som ble satt ved fødende kvinners senger. Fruktbarhet.

Fluer: Symboldyr av negativ ladning. Avbildninger skal beskytte mot det onde øyet. Symboler på djevelske skikkelser og svermer av demoner. Svakhet, ubetydelighet. Død.

Frosk: Transformasjon, evolusjon, små impulser som leder til meningsfulle ting, forkynneren av næringsgivende regn og vårens begynnelse. Symbol for den stadig selvfornyende livsprosessen, på grunn av sin høye reproduksjonstakt. Sin evige kvekking sees på som en takknemlighet over livet. Froskene ble sett på som symboler på djevelen, og derfra kom assosiasjonen til hekser. Vannet og månen, fruktbarhet, den kvinnelige sfæren. Gjenoppstandelse. Afrodites emblem. Symbol på sjamanisme og magi. Frosken kan lære deg å hoppe raskt fra ett stadium av bevissthet til et annet, fra denne verdenen til en annen, finne mot til å akseptere nye ideer. En fruktbarhetsattributt til Afrodite / Venus.

Fugler: Tanke, fantasi, intuisjon, frihet. De representerer ånden, sjelen, den stigende himmel, kommunikasjon mellom guder og mennesker. - En fugl som ”banker” på vinduet ditt med nebbet varsler om at en ny sjel vil komme til hjemmet ditt (for eksempel en graviditet og lignende). - Om en fugl flyr inn et åpent vindu får du besøk. - Om du finner en fjær, sjekk alltid betydningen da dette er en melding til deg.

Fugler, Vann: Overflod, fruktbarhet, transformasjon.

Føniks: Ild, rødfargen og udødelighet og gjenoppstandelse.

Gaselle: Dens hurtighet oppfattes som et symbol på skjønnhet, sjel, metafor for den elskede.

Gaupe: Berømt for sine skarpe øyne, og dermed symbol for synssansen. Vokter av dype hemmeligheter og skjult kunnskap. Gaupen kan hjelpe med spådomsevner og utvikling av dine synske sanser. Den symboliserer av og til nødvendigheten for å gå dypere i deg selv og se hva som ligger skjult.

Geit: Legemliggjør begjær og vitalitet. Et geitehorn er også symbol for den fruktbare naturen (overflødighetshorn). Hvileløs søken etter sannhet, lovløshet, demoniske krefter, begjær, fruktbarhet. August måned. Kunst, naturen, sikkerhet, humoristisk, pussig, tilpasning.

Gjøk: Fuglen som roper sitt eget navn representerte sjeler, var i stand til å spå om fremtiden eller forkynne vårens ankomst. Når man hører gjøken, kan man klirre tilbake med kronestykker, for å sikre velstand ut året. Ekteskapelig utroskap, ubesvart kjærlighet, fruktbarhet, regn, dens sang varsler vår og såtid. Zevs tok denne fuglens form for å vinne Hera.

Gresshoppe: Symbol på store landeplager, rikelig avkom, men også tegn på at den kosmiske orden var blitt forstyrret. Elendighet, ødeleggelse, grådighet.

Grevling: Symbol for lastefullhet, lysskyhet, gjerrighet.

Gribb: Symboliserer morskjærlighet, de har profetiens gave, viet til den romerske krigsguden, orakeldyr. Feminin, morsinstinktet, renser av medlidenhet.

Griff / Griffin: Fabeldyr med hode og vinger til en ørn og kropp og hale som en løve, som behersker både jordemiljøet og luften. Symbol for vaktsom styrke, inkarnasjon av hevngudinnen Nemesis, symboliserer hovmotet, den hadde solsymbolikk ved at den lignet løven og ørnen. Den beskyttende Griffen symboliserer magi og kraft. Griffen lærer deg styrke samtidig som du bevarer diskresjonen og å se sannheten.

Gris: Først og fremst symbol for fruktbarhet og velstand, graviditet, overflod på grunn av den runde formen. Cerridwen var grisegudinne, og Frøya ble kalt Syr (purke). Symboliserer mannlig styrke, moderne lykkesymbol. Mot, fruktbarhet, forbindes med Modergudinnen, Jorden og dens mysterier. Desember måned. Renhet, tillit, vilje, toleranse, ridderlighet, upartiskhet. For kelterne var dette hellig mat.

Gås: Mindre versjon av svanen innen symbolikken. Knyttes til den kvinnelige og huslige livssfæren. Tilegnet Venus og Mars, Amor og Priapos. Symbol på pratesyke gamle mennesker. Solfugl, årvåkenhet, kjærlighet, høstmånen, bringer gode nyheter.

Hai: Skrekksymbol, forfedre, hellig.

Hakkespett: Hell, viet romerske Mars, lyn, brann.

Hane: Solfuglen som forkynner solens komme og skremmer bort nattens demonerog spøkelser, men samtidig et besvergelses – og offerdyr viet de underjordiske maktene (særlig svarte haner). Hanekam beskyttet mot mareritt, og lettet kvinner fødsler om de var i nærheten. Symbol på solen og ilden, grunnet sin røde kam og fargespillet i fjærene. Maskulinitet, alltid klar til å pare seg. Attributt for Athene, Demeter, Ares og Asklepios, assosieres med Apollon fordi den varsler den stigende solen. Hellig for Merkur, da den kaller menn til arbeid. En hane omgitt av kyllinger symboliserer den faderlige omsorgen for barna. Mot, kamp, maskulinitet, solen, varsler morgengry, lysets seier over mørket, fruktbarhet, høstritualer, vår. Oktober måned. Ærlighet, modighet, mot, tillit, vedlikehold. Sterk beskytter. Representerer ordets makt til å forvise negativitet.

Hare: Det skilles sjelden mellom hare og kanin i symbolspråket. Ettersom månens mørke flekker minner om en hoppende hare, er haren blitt oppfattet som månedyr, og et lykkedyr. I Kina tenkte man seg at måneharen stampet i biter kanelkvister i en morter og mente at den symboliserte et langt liv. Den er vaktsom, det sies at den sover med åpne øyne, fryktsomheten. Dens umåtelige fruktbarhet og paringsinstinkt har gjort den til et symbol på begjæret. Påskeharen med fruktbarhetssymbolet egget, spilte en tydelig rolle i vårfeiringen i sentral – Europa. Haren er Afrodites yndlingsdyr, og var visstnok til stor nytte for sterile kvinner, som kunne spise harekjøtt for å bli fruktbare. Nattdyr, assosiert med månen, begjær, fruktbarhet, yin, det feminine prinsipp, vår, nytt liv i vekst. Assosieres med transformasjon. Den lærer deg å motta skjulte lærdommer og intuitive meldinger.

Hauk: Solfugl lik ørn og falk, Ras fugl, sjelen, Apollons budbærer. Årvåkenhet, varhet, ser sakens kjerne. Budbringer mellom verdenene.

Hegre: Fiende av ørnen og lerken, og venn av kråken. Viet til havguden Poseidon, og var et godt omen når den dukket opp. Den mest nøysomme av alle fugler, organisert. Varsler av uvær, ved at den hater regn, og da flyr over skyene. Hegrens lange nebb er et tegn på nysgjerrighet, mens avbildes den med en hvit stein i nebbet, er den symbol på det å være innesluttet. Sol, vann, fornyelse.

Hest: Stor kraft og samtidig stor forsiktighet, personlig kraft på både fysiske og spirituelle områder. Legemliggjør kraft og vitalitet. På grunn av sin evne til å hoppe, ble den opphøyd til symbol for solen, eller som trekkdyr for Apollons himmelvogn. I eventyr fremstår hesten som trolldomskyndig, vennlig og profetisk. Et edelt og intelligent vesen som kan bli sky og engstelig når den blir redd. Fart, ynde, utholdenhet, troskap, edelhet, sol og måne. Juli måned. Sympati, gleder, bestemthet, vett og forstand, praktisk. Trofast guide til andre verdener.

Hind: Hjortehunnen er symbol for hunndyrenes natur som kan være demonisk, selv om hjortens hunn for oss fortoner seg som en svak skapning. Artemis´ vogn ble trukket av hinder. Hinden kan ha vært symboldyr for de unge kvinner som ble tatt opp i de voksnes rekker. 
 
Hjort: Morskjærlighet, helbredende berørelse, ynde og forsiktighet. På grunn av sitt trelignende, regelmessig selvfornyende gevir, ble hjorten et symbol på det stadig selvforyngende livet, for gjenfødelsen og tidens gang. Geviret har også i norrøn tro blitt sett på som solstråler. Den representerer mildhet og saktmodighet, og gevirene betyr styrke. I gammelkeltiske myter ble hjortene betraktet som alvenes buskap, og som budbringere mellom gudenes og menneskenes verden. Den keltiske guden Cernunnos fremstilles med hjortegevir. Kronhjorten er soldyr, forbundet med jakt, fiende av slangen, gevirets forgreininger minner om Livets Tre, og geviret fornyes hvert år, dermed er det et symbol på gjenfødelse. Budbringer og guide fra de andre verdener. Representerer god luktesans, estetisk raskhet, forsiktighet. Det er andre måter å nå ditt mål på enn kraft. Hellig for Artemis, Afrodite, Athene, Diana og Apollon.

Hund: Vennskap, troskap, husvokter. Symbol først og fremst for trofasthet og vaktsomhet. Man har ofte ment at den vokter porten til underverdenen (Kerberos). De blir betraktet som synske, eller vare for spøkelser, og kan dermed advare mot usynlige farer. Man mente også at svarte hunder ledsaget hekser og trollmenn, for eksempel Hekate. Hunden er på grunn av sin klokskap og lærenemhet blitt betraktet som opphavet til mange kunstferdigheter og atskillig menneskelig sivilisasjonsgods. Trofasthet, beskyttelse, blind kjærlighet, lydighet. November måned. Service, lojalitet, beskyttelse, oppvakthet, trofasthet. Evnen til å følge spor. Hellig for Artemis / Diana og svarte hunder for Hekate. Odin hadde også to hunder som sendebud.

Hval: Død og gjenfødelse, mørket før lyset.

Hærfugl: Kjærlighetens budbringer, heksekunst, legefugl.

Høne: Tamhønen er urbildet på moderligheten. En høne som ligger og ruger på et egg, kan tolkes som skatter som voktes av overnaturlige makter (også mineralforekomster). Moderlig omsog, beskyttelse. Fruktbarhet. Hvit høne betyr hell.

Isfugl: Ekteskapelig lykke, magisk.

Kammusling: Afrodites / Venus´ emblem, representerer det kvinnelige kjønnsorganet. Kanin: Representerer fruktbarhet, seksualitet, overflod.

Karpe: Utholdenhet, suksess, tålmodighet, besluttsomhet, langt liv, tapperhet og mot.

Katt: Personlig stolthet, selvtillit, forkjærlighet for skjønnhet og komfort. Attributter til gudinnen Diana. Svarte katter assosieres med stor trolldomskraft, og symboliserer hell. Katter kroppsliggjør stedets ånd, fordi de er knyttet til hjemmet deres. Frøya hadde en vogn som ble trukket av katter. På grunn av dens lysende øyne i mørket har den blitt sett på som å stå i ledtog med mørkets krefter. I dag er katter tegn på ulykke. Hellig i Egypt, og for mange guddommer. Katten er det typiske kvinnelige dyret, et nattedyr. De fører hen til tanken om frihet, ettersom de ikke kan fordra å være innestengt. Hannkatten viser iherdighet og list i fangen av byttet sitt. Egyptisk hannkatt er solgudens emblem, viet gudinnen Bastet, representerer solens kraft til å modne avlingen. April måned. Glede, talent, diskresjon, fred, sikkerhet, å bli frisk igjen. Sterk beskytter, spesielt når du møter en konfrontasjonssituasjon. Frihet, da katten ikke kan tvinges til noe den ikke vil. Hellig for Frøya. Svart katt er nattedyr og assosieres med månen, overnaturlige evner, er heksers følgesvenn, og bringer hell. Norrønt betyr det at en svart katt krysser din vei, at Loke tenker på deg.

Krabbe: Livmor, moderskap, styres av månen, bedrag, unnvikenhet.

Kenguru: Forfedres ånd, beskytter, leder.

Kiwi: Skapt av et gresskar av den polynesiske forfedreguden Tane.

Kolibri: Glede, skjønnhet, harmoni, nytelse.

Kondor: Legemliggjørelse av luftens guder.

Koyote: Magiker og lurendreier.

Kreps: På grunn av måten å bevege seg baklengs på er dette dyret ofte blitt oppfattet som en ulykkesbringer, men krepsen er også blitt brukt i rituelle sammenhenger for å fremkalle regn. Som vanndyr symboliserer den urtidens oversvømmelse. Astrologene forbinder krepsens stjernetegn med begreper som graviditet, fengsel, dåp og gjenfødelse, en våknende bevissthet og en tilbøyelighet til å leve atskilt fra omverdenen.

Kråke: Skiller seg ikke særlig fra ravnen. Fjærdraktens dens var opprinnelig hvit, men ble gjort sort av Apollon da den feilet å fullføre en oppgave som ble den gitt av ham. Betraktes som et orakeldyr med kunnskap om fremtiden, attributt til guden Kronos (Saturn). En svart fjær betyr at en fiende dør, gudenes sendebud, yang. Symbol på konflikt og død, men også bringer av kunnskap. Kråken er av verdi når lurerier trenges. Den lærer deg å lære av fortiden, men ikke holde på den. Hellig for Apollon, Athene. ”En kråke – sorg. To kråker – glede. Tre kråker – bryllup. Fire kråker – fødsel.” (Maryland, USA).

Kråkeboller: I keltisk tradisjon er den kjent som slangeegg, og symboliserer verden og alle svake skapninger.

Ku: Moder Jord, næring, å ta seg av fysiske nødvendigheter, jordens rikdom, månens fruktbarhetssykluser. Kuen betraktes alltid som en positiv makt. Den står for jordens moderlig nærende krefter, men også, på grunn av sine horn og sitt kjønn, for den lunare verden. Kumelk ligner måneskinn. I norrøn mytologi er det kuen Audhumbla som skaper den første mannen.

Kylling: Sikkerhet, hell og hjemmets fremgang og velstand.

Laks: Utholdenhet, mot, månen, død og gjenfødelse.

Lam: Det unge fåret har på grunn av sin rørende uskyld blitt symbol for det rene og troskyldige, og ungdommens vitalitet.

Leopard: Villhet, list. Viet til Dionysos. Mot, grusomhet, utemmede instinkter, lyset fra soloppgangen.

Løve: Rå kraft fra ildelementet. Symbol for makt og styrke, krigerske dyder, assosieres med solen og gullet. Menn som rir på løver er symboler på guddommelig kraft. Forkjærlighet for prakt og rikdom, forfengelighet, tendens til herskesyke og tyranni, men også naturlig autoritet og åndelig storhet, suverent kontrollert energi, utrettelig i angrep. Solen, men også knyttet til månen og den store Modergudinnen. Vokter, tapperhet, styrke.

Marihøne: Hell som kommer fra kjærlighetsgudinnens gaver.

Mark: Mørke, lavtstående liv i jorden.

Maur: Klokskap, mye lik bien, går selv ut og henter inn mat, sparsommelighet, arbeid, fellesskap, flittighet, tålmodighet, utholdenhet, flid, styrke. Driftighet, hardt arbeid, flid, liv i fellesskap, dyd, orden.

Mus: Et dyr som de dødes sjeler kunne ta bolig i, gitt profetiske krefter. Når musen piper og danser, varsler det storm. Avbildet med Afrodite. Tyveri. List. Mørkets krefter, ryddig, metodisk. Representerer livets små ting som har så stor betydning, hemmeligheter, sluhet, skyhet, evnen til å gjemme seg i farlige tider, legg merke til små detaljer (små bokstaver på kontrakter osv.).

Musling: Som vanndyr forbindes den med seksualsymbolikk, avl, fruktbarhet. Kjærlighetsgudinnens attributt.

Møll: Det tandre og ubestandige, guddommelig sannhet.

Nattergal: Oppfattet som en klagende mor som gråter over sitt barn. Symbol for den misunnelsesverdige evnen å gi språket vakre klanger. Ordet nattergal er ofte synonymt med sang og poesi. Ettersom nattergalen underviser sine barn i redet, blir den kalt en profetisk fugl.

Nøtteskrike: Skravlebøtte, dårlig varsel, skytsånd for amerikanske indianere.

Okse: Oksen er den temmede (kastrerte) motparten til den ville tyren. Sinnbilde på tålmodig tjenestevillighet og fredsommelig styrke. Mannlig kraft, styrke og potens, hornene er måneformet, og da altså også kvinnelige. Attributt for Tor, hellig for Frøya, assosiert med Jupiter, Dionysos.

Padde: I gamle Kina var padden et symbol for månen, på grunn av sin bortgjemthet og fordi den foretrekker fuktige omgivelser, og man trodde at måneformørkelse skyldtes at den spiste opp månen. Livmorssymbol, og man bar paddefigurer mot kvinnesykommer. Hekseri. Å finne skjønnhet i hjemlige ting.

Papegøye: Symbol for åndsfattig prat, etterligning. Papegøyenebbet er en amulett mot feber og demoner. Vår, fruktbarhet, etterligning, erting, kjærlighet, spådom.

Pegasus: Symbol for den inspirerte dikterkunsten.

Pelikan: Symbol for den selvoppofrende foreldrekjærligheten. Selvoppofrelse, fromhet.

Pinnsvin: Bevæpnet, men likevel fredelig. Rikdommens symbol på grunn av sin gjerrighet. Symboliserer hekseri på grunn av sitt natteliv. Viser behov for mindre forsvar og alvor, lær å sette mer pris på livet.

Påfugl: På grunn av solen som halefjærene danner, er den et symbol på solen. Forfengelighet, luksus og overmot, skjønnhet, verdighet. Solen, halens halvsirkel himmelhvelvingen, øynene på halen er stjernene, årvåkenhet, synonym for forfengelighet. Heras / Junos emblem.

Ravn: Snakksalighet. Var opprinnelig hvit, men ble farget svart av Apollon, dens herre. Odins to ravner Hugin, tanke, og Munin, hukommelse, informerte ham om alt som foregikk på jorden. Solsymbol, gudenes sendebud. Orakelfugl. Representerer de negative følelsene og krisene i livet som er nødvendig for at noe skal bli skapt.

Rev: Listighet og sluhet, den rødaktige pelsen assosierer den med ilden. Revehalen sies å virke seksuelt opphissende. Symbol for erotikk og forførelseskunster. Lokes symboldyr. Lur, bedragersk. Reven gir deg evnen til å iaktta andres handlinger og bevegelser mens du selv forblir usett. Dionysos tok form av en rev for å vokte over vinrankene.

Rotte: Et dyr som sjeler kan ta bolig i. Sammenlignes med musen, og har fått negativ symbolverdi, da den sies å stå i ledtog med djevler. Gjerrighet. Rottehalene er bilde på noe floket og uordentlig. Januar måned, sjarm, mulighet, rikdom, selvsikkerhet, sosialisering. Lur, noen ganger aggressiv, kan spore opp det de søker og forsvare seg selv.

Rødstrupe: Medlidenhet. Salamander: Et vesen som bor i elementet ild for å få liv og beskyttelse, og er så kaldblodig at flammene ikke skader den. Beskyttere av ilden. Symbol på ilden.

Sau: Oppfattes som harmløs og dum, hjelpeløs, og må beskyttes av hyrder. Dens troskyldighet gjør at den blir offer for alle slags listige forførelser.

Sfinks: Ubeseirelig.

Sikade: Middelhavsområdets gresshoppe. Sinnbilde på den fine diktekunsten, den utrettelige dikteren, attributt til Musene. I gamle Kina symboliserte sikaden udødelighet eller fortsatt liv etter døden, og man la en sikadeamulett av jade i munnen på den døde.

Sjakal: Et dyr som streifer rundt på begravelsesplasser og oppfattes som et varsel om død. Anubis fremstilles med sjakalhode. Stifinner, natt og dag, klarsynthet, fører de dødes sjeler til den neste verdenen.

Sjøstjerne: Kjærlighetens ukuelige kraft.

Skarabé: Symboliserer gjenfødelse, minner om solens gang over himmelen.

Skilpadde: Representerer stille kraft og mulighet til å søke beskyttelse mot overgrep utenfra, ly. Den er blitt sett på som ildsluker, og ved å plassere skilpaddefigurer på hustaket skulle man avverge brann. Dette gjør den også til legemliggjørelsen av vann, som også slukker ild. Symbol på et langt liv, urokkelig orden, fruktbarhet, grunnet sine mange egg, stille tilbakeholdenhet, sinnbilde på ærbar kjærlighet, ubendig vitalitet, beskyttelse, sikkerhet. Skallet ble brukt i magiske riter mot hagl og trolldom, og skilpaddeøyne i gullinnfatning var beskyttelse mot det onde øyet. Knyttet til månen og vannet, rolig målbevissthet. Fredfull, symboliserer Gudinnen.

Skjære: Symbol for snakkesalighet og tyvaktighet. I kina tror man at et skjæreskrik melder om gode nyheter eller hyggelige gjester. Stilles opp mot ravnen, ulykkesfuglen, ettersom skjæren er en lykkefugl. Bilder med tolv skjærer betyr like mange lykkeønskninger. Hvis der er både skjærer, bambus og plommer, eller bare to skjærer, uttrykker det, spesielt på bryllupshilsninger, et ønske om ekteskapelig kjærlighetslykke. Illevarslende, skvaldring, stridigheter. Tar seg av omens, profetier, livets og dødens mysterier. “One means anger, two brings mirth. Three a wedding, four a birth. Five is heaven, six is hell. But seven´s the very Devils´ ain sell. “ (skotsk ordtak).

Skorpion: Symboliserer en dødelig trussel, noe som avbalanseres av at den også symboliserer sannferdighet. Mars rår over stjernetegnet skorpionen. Den tradisjonelle astrologiske symbolikken forbinder den med seksualitet av mannlig karakter, ødeleggelse, okkultisme, mystisisme og opplysning. Symbol på å overvinne døden. Ondskap, ødeleggelse, død, misunnelse, hat, mørke, den egyptiske gudinnen Selket.

Slange: Symbol på underverdenen og dødsriket fordi den gjemmer seg i huler, og evnen til å forynge seg ved å skifte ham. Brukes i helbredelses- og reinkarnasjonsriter, og er viet til legekunstens gud, Asklepios. Underverdenen, urhavet der alt liv er skapt, jordens fruktbarhet. Juni måned. Hell, visdom, humor, romantikk, intuisjon, reinkarnasjon, å ta avgjørelser.

Snegl: Treghet, nøysomhet, oppstandelse. Forbindes med månens ny og ne, fødsel og gjenfødelse, tegn på hell.

Sommerfugl: Symbol på sjelen, eksemplifiserer transformasjon. Skjønnheten, gledens forgjengelighet, avbildes ofte på gravsteiner (dødssymbol), et dyr sjeler lett kan ta bolig i. Dens flagrende vesen gjør den beslektet med alver, og alver avbildes ofte med sommerfuglvinger, i likhet med drømmeguden Hypnos eller Morfeus. I Japan er sommerfuglen symbol for en ung pike. Gjenfødelse, tilbakekomst, sjelen, glede. Transformasjon, frihet. Sommerfuglene vil lære deg å frigjøre deg fra selvskapte restriksjoner slik at du kan se på problemer med større klarhet. Psykhes dyr da hennes navn kan betyr sommerfugl.

Spurv: Ensomhet, begjær, fruktbarhet, lojalitet. Assosieres med Afrodite.

Steinbukk: På grunn av de store krumme hornene forbindes den med månen og måneguder. Rikdom, tilbakeholdenhet, konsentrasjon, og kraft gjennom standhaftighet, som jordtegn under Saturn rår steinbukken over tørrhet og kulde, vinter.

Stork: Lykkesymbol fordi den påstås å sluke slanger, dens tilbakekomst hver vår sees som symbol på oppstandelsen og påske. Forestillingen om at storken kommer med barn, kommer av at det ble sagt at den var en fugl som sjeler lett kunne ta bolig i, og at den hadde kontakt med ”skapelsens vann” som all fruktbarhet stammer fra. Symbol for barnets kjærlighet til sine foreldre, etter en legende. Man har ment at den oppnår høy alder, og dermed er den symbol på langt liv. Når storken står på ett bein gjør den et verdig, ettertenksomt og vaktsomt inntrykk, og derfor er den blitt forbilde for meditasjon og kontemplasjon. Storkenebbet er en fallos, og barnekilden morsskjødet. Pliktfølelse overfor foreldre, knyttet til vår og fødsel.

Struts: Blanding av fugl og landpattedyr. Blindhet, treghet. Den som gjemmer seg for sannheten. Fjær av strutsen er det egyptiske symbolet på sannhet. En fjær skal være lett, som rettferd og integritet, mens en løgn er tung, involvert og ufjærete.

Svale: Vårens budbærer. Svaler som hekker på hustak sees på som et positivt symbol. Attributt til Afrodite. Vår, nytt liv, fruktbarhet, renhet.

Svane: Symbol på renhet, jomfruelighet, feminin ynde. Svanen avbildes ofte sammen med Afrodite og Artemis (Diana). Kongen blant vannfuglene, ettersom den til og med forsvarer seg mot ørner. Afrodite / Venus, tillit, underkastelse.

Svarttrost: Kjødets fristelser.

Tiger: Attributt til Dionysos. Vitalitet og energi, yang – dyr. Beskyttelse, ettersom til og med onde ånder var redd tigeren. Mot, kongelighet, styrke. Mars måned. Meditasjon, befaling, suksess, veldedighet, individualitet.

Tordivel og Skarabé: Sammenlignes med solen og dens gang over himmelen, selvavling, fornyelse, skarabé er en magisk beskyttelsesamulett.

Trane: Som utrettelig flyger har denne fuglens vinge blitt betraktet som en amulett mot slapphet. Viet til Demeter, ettersom deres trekk mot nord markerte at våren var i anmarsj. Paringsatferden dens ble forbilde for tranedans og et tegn på livsglede og kjærlighet. Visdomssymbol, vaktsomhet, langt liv, forholdet mellom far og sønn. Varsel om noe godt, budbringer og bærer av moderlig kjærlighet og lykke, bringer høy status, langt liv, udødelighet, åndelig oppvåkning, visdom. Sendebud for gudene. Sies å ha intelligens og stor årvåkenhet.

Turteldue: Kjærlighet. Tyr: Vitalitet, styrke, villhet, brutalitet, virilitet, fruktbarhet, død og gjenoppstandelse, jordbundethet, klossethet, fasthet.

Ugle: Symbol for Pallas Athene / Minerva. Klokhet, ettertenksomhet, grubling, innovervendt blikk, evnen til å se i mørket, lærdom, kunnskap, dyr av natten. Nattens fugl, viet Athene, visdomssymbol, død og ulykke, magifugl, nattheks. Vår, ekteskap, død, profeti. Gudinnens volveaspekt. En guide til og gjennom underverdenen. En skapning med godt syn i mørket, stille, rask jeger. Uglen kan hjelpe med å avsløre dem som vil kunne lure deg eller utnytte deg.

Ulv: Assosiert med krigsguden Mars. Symbol på morgensolen (Apollon Lykios), evne til å se i natten, samhold, Månens dyr, mektig beskytter av hjelpeløse vesener. Jordvisdom, beskyttelse. Representerer det å finne ny energi ved å komme i kontakt med ens indre barn. Vill og primitiv skapning. Samhold.

Vaktel: Solen, sjelen innesperret i kroppen, hell, lykke, våren, seksuelle konnotasjoner.

Veps: Orden innen fellesskap.

Villsvin: Symbol på den uforferdete krigerskaren, ukuelig tapperhet og villhet i kamp. Frøys dyr, attributt til Demeter, Atalante og Mars. Det gylne villsvinet er en av de store soldyrene, den hvite er månen og vannets. Adonis ble drept av et villsvin.

Vær: Strid, motsigelseslyst, bortsløsing av energi og kjærlighet uten vilje til fremskritt. Guden Tor forbindes med væren, torden, symbol for de skapende naturkrefter. Legemliggjør virilitet, maskulin kraft, skapende energi, knyttet til mange guder.

Ørn: Himmelstormende kraft og stridsdyktighet. Som slange- og dragedreper er ørnen symbol på lysets seier over mørket, kraft, fornyelse, kontemplasjon, skarpsynthet, opphøydhet, rettferdighet. Guden Jupiters attributt. Solen, kongelighet, gudene, spesielt himmelgudene, autoritet, styrke, seier, stolthet, yang, spirituell kraft, magikunnskap. Ørnen hjelper deg å se gjemte spirituelle sannheter. Attributt til mange himmelguder da den representerer spirituell makt, majestetiskhet, seier. Forbundet med de øverste guder i hele verden som Zevs og Odin.

Østers: Den kvinnelige sfære, med livmor, fruktbarhet, vann, måne og hemmeligheter.

Øyenstikker: Eterisk, illusjonisk skjønnhet. Udødelighet og gjenfødelse, upålitelighet, ustadighet, sommer, svakhet, forandring, illusjon, fart, virvelvind, aktivitet. Å kaste masken.

Ål: Seksualsymbol, representerer fallos, forfedre, sanselig kjærlighet, snor seg ut av vanskeligheter.